'Afrika'yla birçok işbirliği yapabiliriz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Afrika'nın çok ciddi rezervlere sahip olduğunu belirterek ilerleyen dönemde birçok işbirliği yapılabileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Afrika, çok ciddi rezervlere ve kaynaklara sahip, geniş ve büyük bir nüfusu var, zengin bir insan gücü var, birçok işbirliği yapabileceğimize inanıyoruz" dedi. 

Bakanlıkta gerçekleşen Türkiye Cumhuriyeti Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile Nijer Cumhuriyeti Jeoloji ve Maden Araştırma Merkezi arasında yer bilimleri alanındaki mutabakat zaptı imza töreninde konuşan Yıldız, Afrika'ya açılım projesi çerçevesinde 1998'lerde başlayan ancak 2005 yılından itibaren uygulanan ekonomik, kültürel ve insani boyutlu politikayla Afrika ile ilişkilerin geliştirildiğini söyledi. 

Afrika'nın 30 milyon kilometrekarelik alanıyla dünyanın 2. büyük kıtası olduğunu belirten Yıldız, "Afrika, çok ciddi rezervlere ve kaynaklara sahip, geniş ve büyük bir nü var, zengin bir insan gücü var, birçok işbirliği yapabileceğimize inanıyoruz" diye konuştu. Nijer'e ayrı bir önem atfettiklerini bildiren Yıldız, enerji, hidrokarbon ve maden alanındaki işbirliğine ait mutabakatı geçen yıl imzaladıklarını hatırlattı. Bugün de Nijer ile ortak bir deklarasyona imza attıklarını açıklayan Yıldız, yapılacak toplantıların verimli geçeceğini dair inancını dile getirdi. 

"Nijer'de 1 günde şirket kurmak mümkün"

Nijer Madenler ve Sınai Kalkınma Bakanı Omar Hamidou da dün yaptıkları önemli görüşmeler sayesinde, bu  sabah ortak deklarasyonu imzaladıklarını bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Nijer'e gerçekleştirdiği ziyaretten sonra iki ülke arasındaki işbirliğinin hızlandığını belirten Hamidou, Temmuz 2013'te iki bakanlık arasında bir mutabakat zaptı imzalandığını anımsattı. Hamidou, "Türk şirketleri Nijer'e beklenmektedir. Onların çalışmalarını kolaylaştırmak için de elimizden geleni yapacağız. Bu vesileyle MTA ile Nijer Jeoloji ve Maden Araştırma Merkezi arasındaki çalışmalarda iyi bir rüzgar esmesini diliyorum" dedi. 

Nijer Petrol Bakanı Foumakoye Gado ise işbirliğinin iki ülke arasında hidroelektrik, kömür, gaz, petrol gibi alanlarda ortaklığa vesile olacağını ifade etti. Türkiye'de söz konusu alanlarda ciddi bilgi birikimine sahip şirketler olduğuna dikkati çeken Gado, bakanlığın bu şirketleri Nijer'e yatırım yapmaları konusunda yönlendirmelerini istediklerini dile getirdi. Yatırımcılara yönelik her türlü kolaylaştırıcı çalışmayı yapacaklarının sözünü veren Gado, "Eskiden Nijer'de bir şirketin kurulabilmesi 3-4 ay sürüyordu, şimdi ise 1-2 günde işlemler tamamlanıyor" diye konuştu. 

Görüşmelerin ardından mutabakat zaptı imzalandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir