'Altın Tedarikçi' Roteks tesis kapattı

Tekstil ve hazır giyim sektöründe tam bir yaprak dökümü yaşanıyor. İzmir'in önde gelen sanayicilerinden Jak Eskinazi'nin de ortakları arasında yer aldığı Roteks, Afyon tesisini kapattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
 
Yener KARADENİZ
 
İSTANBUL - Yıl 1986... Roteks'in temelleri atılıyor. Roteks'in müşteri memnuniyeti, pazarlama kabiliyeti ve dürüstlüğüyle konfeksiyon dış ticaret şirketi olarak sektörde adını duyurması çok da zor olmuyor. Çok geçmeden 'kalite'nin rekabette en önemli aktörlerden biri olacağını görerek stratejik bir adım atıyor. Kaliteyi her aşamada kontrol altında tutmak için ilk tesisini kuran firma, zamanında teslimat iddiası ile de bu stratejiyi geliştiriyor. Gelişen dünya ekonomisi ve her geçen gün artan rekabet ortamında doğru adımlarla hızla büyüyor ve yeni yatırımlara soyunuyor. 1991 yılında kurulan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesise 2007 yılında Afyon'da, 2008 yılında ise Mısır'da kardeş tesisler geliyor.
 
Üretim yeni tesislerle birlikte 50 bin metrekare kapalı alanda yapılmaya başlanıyor. Yatırımların meyveleri gecikmeden geliyor. 2009'da İSO İkinci 500 Sanayi Kuruluşu listesinde en fazla ihracat yapan şirket olarak yer bulan Roteks, 2010'da aynı listede 265'inci sıraya çıkıyor. Dünya hazır giyim  markası H&M ise Roteks'i 'Altın Tedarikçi' seçiyor. Bir taraftan sertleşen dünya rekabeti, diğer taraftan artan maliyetler, küresel kriz nedeniyle değişen ekonomik dengeler ve Ortadoğu krizi derken 2011 yılında dış etkenlere bağlı olarak sıkıntılar ilk sinyallerini vermeye başlıyor. İlk sıkıntı Ortadoğu'daki karışıklıklardan dolayı şirketin Mısır'da üç yıllığına kiraladığı
fabrikasında baş gösteriyor. Arap Baharı ayaklanması başlayınca şirket Mısır fabrikasında kira sözleşmesini yenilemeyerek buradan çekiliyor. Afyon fabrikası da Mısır yatırımı ile aynı kaderi paylaşıyor ve şirket geçtiğimiz günlerde ildeki üretim tesisinin kapısına kilit vuruyor.
 
Roteks'in ortaklarından Rabi Hazan, özellikle tekstilde ve dokuma konfeksiyonda çok ciddi maliyet artışları olduğunu ve fiyat tutturma konusunda büyük sıkıntıların yaşandığına dikkat çekerek şu açıklamayı yapıyor:
"Bu sıkıntı azalmak yerine giderek artıyordu. Üstelik değerli TL ile sektörde işler daha da sıkıntılı bir hale  geldi." Dayanabildikleri yere kadar dayandıklarını belirten Hazal, bölgedeki teşvik sisteminin bile bu sıkıntıya çare olamadığını anlatıyor. Hazan, "Afyon'daki Hera isimli fabrikamız kurulduğu günden beri zarar ediyordu" diyor.
 
Roteks'in ortaklarından Rabi Hazan, Roteks'in bundan böyle İzmir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikası ile üretime devam edeceklerini açıklıyor. "Maalesef bizim sektörde kurumsal olmayan firmaların yarattıkları maliyet avantajları var. Bizim gibi kurumsal firmaların bu maliyetler ile yola devam etmesi çok zor. Kurumsal firmalar da fabrikalarını kapatarak fason üretime doğru kayıyor. Bu şekilde devletin sigorta ve vergi tahsilatında azalma yaşanıyor"  açıklamasını yapıyor.
 
Rabi Hazan, yevmiyeli işçi çalıştıran şirketleri işaret ederek, bu yüzden bölgede kurumsal şirketlerin üretimden hızlı bir şekilde çekildiklerini söylüyor. Sektörde karlılıkların son  derece azaldığına söyleyen Hazan şöyle devam ediyor:
"Bu kur seviyesinin doğru bir kur seviyesi olup olmadığı karışık bir hal aldı. Dış ticaret açığı büyük olduğuna göre bu kur seviyesinin biraz daha yukarıda olması bizi bir nebze de olsa rahatlatabilir. İhracatın önünü açacak seviye euroda 2.50 TL'dir."