'Altın yumurtlayan tavuğu kesmeyelim'

Banka kartlarının ve ticari kartların 4’er kat büyüdüğü son 5 yılda, temassız kartlardaki büyüme ise 11 kat oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

VİYANA - Bir ülkede ödeme sistemleri büyüdükçe refahın artacağını söyleyen Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko “Altın yumurtlayan tavuğu kesmeye çalışıyoruz” dedi. Canko, kredi kartı harcamalarındaki 1 TL’lik artışın GSYİH’yı 1.75 TL artırdığına ve yüzde 1’lik artışında enflasyonu yüzde 0.31 azalttığına işaret etti. Canko, son 5 senede ticari kart artışının 4 kat olduğu bilgisini de paylaşarak “Artık kart ticaretin can damarı oldu” dedi. 

BKM Genel Müdürü Soner Canko, son dönemde kredi kartları üzerinde kamuoyunda negatif bir algı oluştuğunu ve kartların sadece tüketim fonksiyonunun ön plana çıkartıldığını vurgulayarak “Bireysel emeklilik primlerinin yüzde 61’i kredi kartı ile yatırılıyor ve taksitli alışveriş kart kullanıcılarının yüzde 45’inin tasarruf imkanlarını artıyor” dedi. Canko, kartlı ödeme sistemlerinin milli gelirden, vergiye ve istihdam ile kayıt dışının azalmasına kadar ekonomiye doğrudan etkileri olduğuna da işaret ederek şöyle devam etti: “Tüketim harcamaları GSYİH’nın yüze 79’unu oluşturuyor. Kredi kartı harcamalarındaki 1 TL’lik artış GSYİH’yı 1.75 TL artırıyor. Kartlar nakit para ihtiyacını ve arzını düşürerek enflasyonun azalmasını da sağlıyor. Kredi kartı harcamalarındaki yüzde 1’lik artış enflasyonu yüzde 0.13 azaltıyor. Kredi kartı harcamalarındaki 1 TL’lik artış ise vergi gelirlerini 0.31 TL artıyor. Ayrıca kartla alışverişteki yüzde 1’lik artış istihdamı 5 bin 954 kişi artırıyor ve istihdam üzerindeki etkisi de 2.5 yıl sürüyor.” 

Son 5 yılda temassız 11 kat arttı 

Soner Canko, ödeme sistemlerindeki gelişimi rakamlarla da anlattı. 2010 yılından bu yana temassız ödemelerde hacmin 11 kat arttığına da dikkat çekti. Ticari kartlarda ve banka kartı alışverişlerinde hamin 4 kat, internetten kartlı ödemelerin 3 kat arttığını anlatan Canko, kredi kartıyla alışverişin ise aynı dönemde 1.9 kat arttığına değindi. Canko, “Temassız ödemeler gümbür gümbür geliyor” diyerek “Kartlar ayrıca ticaretin can damarı oldu. Kartlarla alışveriş organize perakendecinin tahsilat riski taşımamasını sağlıyor” ifadelerini kullandı. 

450 milyar TL hacim yaratıyor 

Ödeme sistemleri yaklaşık 450 milyar TL’lik bir alışveriş hacmi yaratıyor. Bunun 420 milyar TL’si kredi kartlarından gelirken 22.2 milyar TL’si ise banka kartlarından geliyor. Canko, 2002 yılında 35 milyon adet olan banka kartının yılın 10 aylık dönemi itibariyle 103 milyonu geçtiğine değinerek yıllık bileşik büyümenin yüzde 9 olduğunu belirtti. Aynı dönemde banka kartıyla yapılan alışverişin gelişim hızının yıllık yüzde 57 bileşik büyümeyi işaret ettiğine değinen Canko, “Bu yılın 10 aylık döneminde banka kartları ile yapılan alışveriş hacmi 28.4 milyar TL’ye ulaştı. Geçen yılın tamamında bu hacim 22.2 milyar TL’ydi” diye konuştu. 

Kredi kartının da 2002 yılından beri ortalama yıllık bileşik yüzde 11 oranında büyüyerek 57 milyon adede geldiğini belirten Canko, alışveriş hacminin de yıllık ortalama yüzde 28’lik artış kaydettiğini ve artık hacmin 420 milyar TL’ye ulaştığını da aktardı.

Kartını doğru kullanan 400 TL kazanıyor 

Soner Canko, ortalama bir kart kullanıcısının yıl içinde bankasının kendisine sağladığı kampanya avantajlarını kullandığında elde edeceği kazancın ne olduğunu da araştırdıklarını söyledi. Canko’nun verdiği bilgiye göre ortalama bir kart kullanıcısı yılda ortalama 400 TL kazanabiliyor. Buna karşılık kart başvurusundan teslimata kadar geçen sürede oluşan maliyet ilk yıl içinde kart başına yaklaşık 50 TL. Kart ömrü boyunca her yıl verilen müşteri hizmetleri, ekstre basım, dağıtım ve diğer hizmetler için kredi kartı başına ise 33 TL’lik teknoloji ve personel maliyeti oluşuyor. Ayrıca cüzdandan nakit para yerine kart çıkartmak 1 saatlik bir zaman tasarrufu sağlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir