'Amaç IŞİD tehdidini ortadan kaldırmak'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD ile mutabakat konusunda, "DAEŞ ile etkin bir mücadele amacıyla bu çerçeve anlaşması yapıldı. Dolayısıyla amacımız DAEŞ tehdidini ortadan kaldırmaktır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD'e karşı yürütülecek operasyonlarda hangi üslerin kullanılacağıyla ilgili kararın ABD ile yürüten çalışmalar sonucunda verileceğini, güvenli bölgelerin ise  IŞİD tehdidinin ortadan kalkmasıyla kendiliğinden oluşacağını söyledi.

Çavuşoğlu, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını cevapladı. Konuşmasına son günlerde Türkiye'yi hedef alan terör saldırılarında hayatını kaybedenler için Allah'tan rahmet dileyerek başlayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin başından beri Suriye kaynaklı risk ve tehditlere dikkat çektiğini hatırlattı.

Suriye'deki çatışma ortamının doğurduğu tehditlerin  IŞİD terör örgütünün ortaya çıkışı ile çok boyutlu bir hal aldığını kaydeden Çavuşoğlu, "Biz her zaman terörün her türlüsünü lanetledik. Terörün dini, dili, ırkı olmaz dedik. Terörle mücadelenin ancak ortak ve kapsamlı bir strateji ile mümkün olabileceğini söyledik. Çünkü biz terörle 40 yıldır mücadele eden, teröre çok kayıp veren ve terörün acısını herkesten daha iyi hisseden bir ülkeyiz. Terörle nasıl etkin şekilde mücadele edilebileceği konusunda da tecrübe sahibi bir ülkeyiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin her zaman  IŞİD'i ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit olarak gördüğünü ifade ederek, buna rağmen Türkiye'nin ısrarlı ve kasıtlı bir şekilde konuyla ilgili çirkin ve mesnetsiz bir algı operasyonuna maruz kaldığını vurguladı.

"Sayın cumhurbaşkanımızı ve çocuklarını dahi  IŞİD terör örgütü ile ilişkilendirecek kadar haddini aşan bu algı operasyonunun ulusal olsun uluslararası olsun tüm taraflarını burada bir kez daha kınıyorum" diyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin  IŞİD'i terör örgütü ilan eden ilk ülkelerden olduğunu belirtti. Çavuşoğlu,  IŞİD'in 10 Ekim 2013'te terör örgütleri listesine alındığını hatırlattı.

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin  IŞİD dahil yabancı terörist savaşçılarla mücadeleye etkin katkıda bulunduğuna işaret etti ve "Bu kapsamda 16 binden fazla yabancının ülkemize girişini yasakladık. Bin 600'den fazla yabancı terör savaşçısını yakaladık ve ülkelerine geri gönderdik. Aynı şekilde bin 300'den fazla yabancının da sınır kapılarımızda yaptığımız kontroller çerçevesinde ülkemize girişini engelledik" diye konuştu.

 

 

ABD ile mutabakat

Türkiye'nin, giderek büyüyen  IŞİD terör tehdidi karşısında tüm birimleriyle eşgüdüm halinde çalışma yürüttüğünü bildiren Bakan Çavuşoğlu, gereken adımları tereddütsüz atmaya devam ettiklerini söyledi. Çavuşoğlu,  IŞİD ile mücadele konusunda ABD ile işbirliğinin artık üzerinde mutabakata varılan somut bir çerçeveye dönüştüğüne dikkat çekti. "Ortaya çıkan tabloda ABD ile işbirliğimizi önemsiyor ve bunun DAEŞ tehdidi ile mücadelede etkin sonuçlar doğuracağına inanıyoruz" diyen Çavuşoğlu, konuyla ilgili gereken yöntem ve mekanizmaların tereddütsüz bir şekilde harekete geçirildiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde  IŞİD ile mücadelede Türkiye'deki hangi üslerin koalisyon ülkelerinin kullanımına açılacağının sorulması üzerine kararın Türkiye ve ABD tarafından birlikte verileceğini bildirdi. Çalışmaların sürdüğünü kaydeden Çavuşoğlu, şunları aktardı:

"Tabii ki daha önce de olduğu gibi, eğit-donat programında olduğu gibi tüm kararları birlikte veriyoruz. Bazı ülkelerin talepleri olabilir ama Türkiye'nin bu konuda Amerika ile birlikte ortak karar alacağını burada söyleyebilirim. Yani hangi ülkenin, ABD ve Türkiye'nin dışında hangi ülkelerin bu üsleri kullanacağı ve konuşlanacağı konusunda kararı birlikte vereceğiz."

'Güvenli bölgeler kendiliğinden oluşacaktır'

Çavuşoğlu, Suriye içerisinde güvenli bölge oluşturulup oluşturulmayacağıyla ilgili bir soru üzerine, " DAEŞ ile etkin bir mücadele amacıyla bu çerçeve anlaşması yapıldı. Dolayısıyla amacımız DAEŞ tehdidini ortadan kaldırmaktır. DAEŞ tehdidini Suriye içinde ve hatta Irak'ta ortadan kaldırıldıktan sonra zaten kendiliğinden güvenli bölgeler de oluşacaktır" dedi.

Türkiye'nin Suriye'de güvenli ve uçuşa yasak bölgeler oluşturulmasını savunageldiğini kaydeden Çavuşoğlu, işin insani boyutunu da ihmal etmediklerine işaret etti. Çavuşoğlu, "Oluşturulacak güvenli bölgelere özellikle Türkiye'deki ve komşu bölgelerdeki mülteciler ve Suriye içinde, Irak içinde yerinden edilmiş insanların yerleştirilmesi gerektiğini de söyleyegeldik. Dolayısıyla bu operasyonlar sonucunda, DAEŞ ile etkili mücadele sonunda DAEŞ'ten temizlenen bölgeler güvenli bölge olacak ve umarım insanlar da evlerine, yurtlarına dönme imkanı bulacaktır" ifadesinu kullandı.

İncirlik henüz açılmadı

Bakan Çavuşoğlu, bir soru üzerine  IŞİD ile mücadele anlamında Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nün henüz kullanıma açılmadığını, bunun sonraki aşamada gerçekleşeceğini söyledi. "Bakanlar Kurulu kararımız vardır, bunun da yürürlüğe girmesi gerekiyor" diyen Çavuşoğlu, DAEŞ ve PKK'ya karşı yürütülen operasyonların Türkiye'nin kendi imkanlarıyla yapıldığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, DAEŞ ile mücadelenin sınırın öbür tarafına taşınıp taşınmayacağıyla ilgili bir soruya, "Her türlü tehdide karşı, nereden gelirse gelsin mücadele edecek yeteneğe, kabiliyete sahibiz. Uluslararası hukuk çerçevesinde nereden kaynaklanıyorsa orada da mücadele yapmaya hazırız" cevabını verdi.