'Anayasa'yı bilerek ve isteyerek çiğnedi'

Kılçıçdaroğlu, "Erdoğan Anayasa'yı bilerek ve isteyerek çiğnemiştir. Yalan yere yemin edecek, bu yalana tanıklık etmem" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda bugün yemin ederek cumhurbaşkanı olacak Erdoğan'a yüklendi. Erdoğan'ın Meclis'teki yemin törenine neden katılmadığını açıklayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu; 

"Recep Tayyip Erdoğan bilerek ve isteyerek Anayasa'yı çiğnedi. Tarafsız olmayacağını defalarca söyledi. Ben tarafsız değilim diyor. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da hep Adalet ve Kalkınma Partisi'nin başkanı olarak davrandı. Bunlar devletin namus ve şerefine açık saldırıdır. Bugün yalan yere yemin edecek, bu yalana kadar tanıklık  etmem."

İşte Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar:

Bir hukuk devletinde hiç kimse kendisini kanunun üstünde göremez. Anayasa hepimizi bağlayan toplumsal sözleşmedir. Biz bu kurallarda vazgeçersek, bu kuralların kimileri için geçerli olmadığını söylersek.

"Anayasa'yı çiğnemek en büyük ahlaksızlıktır"

Belli makamlara gelenlerin bu kuralları çiğnemesine izin verirsen kendi demokrasimizi çiğniyoruz demektir. Anayasa bir milletin namusudur, haysiyetidir. Bu çiğnemek en büyük ahlaksızlıktır. Vekil seçildiğim gün anayasadan sadakatten ayrılmayacağıma yemin ettim.

"Cumhurbaşkanı seçilenin partisiyle ilişiği kesilir ve vekilliği sona erer"

Bugün bu yemine aynen bağlı kalıyorum. Aynı şeyleri bu kez TBMM’den ifade ediyorum. Bu değerleri hatırlatarak hareket etmek benim tarihe karşı sorumluluğumdur. İlk kez halk oylamasıyla cumhurbaşkanı seçildi. Milletin iradesinin başımızın üstünde yeri var. Milletimiz kimi seçerse elbette ki kabulümüzdür. Milletin namusu olan anayasa darbecilerden korumak, hukuk devleti yasalarına tecavüz ettirmemek benim temel görevimdir. Anayasamıza göre cumhurbaşkanı devletin başıdır ve tarafsızdır. Milletin namusu dediğimiz anayasa söylüyor bunu. Cumhurbaşkanı seçilenin partisiyle ilişiği kesilir ve vekilliği sona erer.

"Milletin haysiyetine açıkça saldırı düzenlendi"

Seçilmiş cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi lazım. Bu olsaydı elbette saygıda kusur etmeyecektik. Bu milletin haysiyetine açıkça saldırı düzenlendi. Ben cumhurbaşkanı seçildim, ben başbakanım denildi. Bu anlayışı kabul etmiyorum. ‘Alo Fatih’ olayı vardı biliyorsunuz. Aynı olay şimdi devlette yaşandı. Anayasa der ki yargı kararları kesindir. Sen telefon ediyorsun o yargıyı yayınlamayın diyorsun. Bu zihniyette birinin cumhurbaşkanı koltuğuna oturması Türkiye için züldür.

"Anayasa'yı bilerek ve isteyerek çiğnedi"

Hırs ve beklentiler için hukuk yasası oluşturulmaz. Kurallar eşit uygulanır. Recep Tayyip Erdoğan bilerek ve isteyerek anayasayı çiğnedi. Tarafsız olmayacağını defalarca söyledi. Ben tarafsız değilim diyor. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da hep Adalet ve Kalkınma Partisinin başkanı olarak davrandı. Bunlar devletin namus ve şerefine açık saldırıdır. Erdoğan diyor ki ‘kurallar bana işlemez’ Biz de diyoruz CHP olarak diyoruz ki kimse hukukun ve kanunların üzerinde değiliz.

Bu konularda ilginizi çekebilir