'Artık grev sürecindeyiz'

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Kavlak, "Artık grev sürecindeyiz çünkü masada anlaşamadık ve uzattığımız eli işverenler geri çevirdi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


ANKARA - Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, MESS ile yapacakları toplu sözleşmeye ilişkin, "Artık grev sürecindeyiz çünkü masada anlaşamadık ve uzattığımız eli işverenler geri çevirdi" dedi.

Kavlak, Türk Metal Sendikası konferans salonundaki Genişletilmiş Temsilciler Meclisi Toplantısı'nda grev sürecindeki Türk Metal üyesi işçilerle bir araya geldi.

Türkiye'deki en büyük 50 şirketin 27'sinde kendi iş kollarının faaliyet gösterdiğini söyleyen Kavlak, sözleşme döneminden geçtiklerini ve bu sözleşmenin 115 bin metal işçisinin "kaderi" olduğunu savundu.

Kavlak, sözleşmenin işveren tarafından "enflasyon otomatiğine" bağlandığını ileri sürerek, "Böyle bir anlayışla bu sözleşmeden el sıkışarak kalkmayız, kalkmayacağız" diye konuştu.

MESS ile 9 Ocak'ta masaya oturduklarını, hazırladıkları taslağı sunduklarını ve 96 maddelik sözleşme teklifi verdiklerini bildiren Kavlak, şunları söyledi:

"MESS tarafı 1 karşı teklif verdi. Toplam 97 maddeyi oturup görüştük. İstediğimiz zam oranı ilk 6 ay için yüzde 18. MESS, ilk 6 ay için yüzde 4,6 teklif etti. İyileştirmeyi kabul etmediler. Sosyal yardımlarda da yüzde 9 önerdiler. Bu dönem teklifimize bireysel emeklilik sistemiyle  bir madde koymuştuk ama MESS bunu da kabul etmedi ve toplu sözleşmenin 3 yıllık olması talebini masaya yatırdı. Biz de kabul etmediğimiz için 'Hayır' dedik."

"Gelin taleplerimizi kabul edin"

Kavlak, "MESS'in 3 yıllık dayatması karşısında her gün eylem yaparak cevap vereceklerini" bildirdi.

Sendika Yönetim Kurulunun 6 Mayıs itibariyle grev kararı aldığını hatırlatan Kavlak, "Artık grev sürecindeyiz çünkü masada anlaşamadık ve uzattığımız eli işverenler geri çevirdi. Bundan sonra olacakların sorumluluğu ve çalışma barışı MESS'e aittir. İşverenlere, 'hala vakit varken, gelin taleplerimizi kabul edin' diyoruz" çağrısında bulundu.