'Asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş'

Başbakan Erdoğan, Soma'da yaşanan maden faciasına ilişkin "120 Suriyeli işçi öldü, üzerlerine beton döküldü" iddialarını "Asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş" diyerek yalanladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu. 13 Mayıs Salı günü Soma'da maden ocağında meydana gelen 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan facia ve sonrasında yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

İsrail ve Norveç’e teşekkür etti

"Bu ülkenin Başbakanı olarak, Dicle'nin kenarında kurdun kaptığı koyun, benim mesuliyetim altındadır" diyen Başbakan Erdoğan, facia sonrası Somalı işçiler ve ailelerinin yanında olan siyasilere, sanat ve spor camiasına teşekkür etti. Türkiye'de yaşanan maden faciası dolayısıyla 1 günlük yas ilan eden Pakistan'a da teşekkür eden Erdoğan, "Ankara’daki milli gün resepsiyonlarını iptal eden İsrail ve Norveç’e teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"Sizin vicdanınıza beton dökülmüş"

Olayın yaşandığı ilk andan itibaren özellikle sosyal medyada akla hayale gelmeyecek yalanlar yayılmaya başlandığını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Neymiş? 'İçeride o kadar değil şu kadar işçi varmış, kazanın sebebi şuymuş, madenin sahibi buymuş, madenin ortağı bilmem kimmiş, yardım ekipleri Soma'ya sokulmamış, AK Parti'liler avukatlara saldırmış, madende 15 yaşında çocuk çalıştırılmış, Suriyeli çocuklar çalıştırılmış, içeride 120 Suriyeli işçi öldü, üzerlerine beton döküldü' diye yazanlar, konuşanlar bile çıktı. Asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş." ifadelerini kullandı.

"Müstehak" tartışmasına katıldı

İddialara yönelik ağır eleştirilerde bulunan Erdoğan, "Henüz cenazeler toprağa verilmeden sinsice pusuda bekleyenler kendilerine yakışanı yapmaya başladılar"dedi. Erdoğan, katıldığı canlı yayında "müstehak" kelimesini kullanarak eleştirilerin hedefi olan Yılmaz Özdil'e yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğan, Özdil'e, haftasonu kaleme aldığı köşesindeki ifadeleri hatırlatarak "Paranın önünde, seviyesizliğin basitliğin önünde nasıl diz çöktüğünü söyle." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Ankara'da ilk andan itibaren Soma'daki bütün detayları tespit ettik, ihtiyaçları karşılamaya başladık.

AFAD 156 personel ve 45 araç, Sağlık Bakanlığı 405 personel ve 62 ambulans ile Soma'da hizmet verdi.

Toplamda, 2 bin 743 personel, 258 kara aracı ve 9 hava aracı Soma'da hem arama kurtarma çalışmalarına, hem yaralıların tedavisine hem de defin çalışmalarına, yakınların rehabilitasyonuna, çeşitli ihtiyaçlarının karşılanmasına hizmet etti.

Arama kurtarma çalışmaları 4 gün sürdü. 486 işçimizi madenden sağ çıkardık maalesef 301 kardeşimizi kaybettik.

"Şehit sayılmaları için talimat verdim" 

Ailelerin, şehit yakınlarının yararlandığı düzenlemelerden yararlanabilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Madende hayatını kaybedenlerin yasal olarak da şehit sayılması için çalışmaların yapılması amacıyla talimatı verdim. Bu konuyu Bakanlar Kurulu’nda yarın değerlendireceğiz
Soma için bazı suiistimallerin önünü kesmek için AFAD’ın açtığı bir yardım kampanyasını başlattık. Zira bu arada bir çok dernekler devreye girdi.  Hepsi AFAD ile yürüsün istiyoruz

"Son çıkan 15-20 vatandaşımızda yanmadan dolayı sıkıntı vardı"

İlk anlarda ocaktan çıkardığımız vatandaşlarımızın herhangi bir sıkıntısı yoktu. Son çıkan 15-20 vatandaşımızda biraz sıkıntı vardı, yanma işleminin meydana getirdiği. Orada da DNA işlemiyle eşleştirme yapıldı. Şehitlerimizin yakınlarına teslim edildi.

"İdari ve adli bütün soruşturmaların takipçisi olacağız"

Bu acı hadisenin üzerini kimse örtemez. İdari ve adli bütün soruşturmaların takipçisi olacağız. Sorumlu ya da sorumlulardan hesabı sorulacak.

"Dicle'nin kenarında kurdun kaptığı koyun bile benim mesuliyetim altında"

Dicle'nin kenarında kurdun kaptığı koyun bile benim mesuliyetim altındadır. Aynı mesuliyet sizlerinde üzerindedir.

Bu konularda ilginizi çekebilir