'Balıkçılığın geleceği koruma alanlarıyla mümkün'

Akçakoca ilçesinde uygulanan Yapay Resif Projesi'nin örnek teşkil edeceğini belirten DÜ-BİYOM Müdürü Yağlıoğlu, balıkçılığın geleceğinin koruma alanlarıyla mümkün olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜZCE - Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜ-BİYOM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Akçakoca ilçesinde uygulanan Yapay Resif Projesi'nin başarılı olduğunu belirterek, çalışmanın örnek teşkil edeceğini ve Karadeniz'deki yapay resiflerin artacağını umut ettiğini söyledi. 

Av yasağını hatırlattı

Yağlıoğlu, yaptığı açıklamada, 15 Nisan'da denizler ve iç sularda av yasağının başladığını hatırlattı. 

Geleceğe ve doğaya saygı konusunda herkesin üzerine düşen görevleri yapması gerektiğini kaydeden Yağlıoğlu, deniz parkları ve koruma alanları için uzman akademisyenler ve kamu kurumlarının bir araya gelmesi ve somut yaptırım kararları alması gerektiğini dile getirdi. 

"Deniz alanlarının yüzde 10'unun koruma altına alınması hedefleniyor"

"Taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar, 2020 yılına kadar deniz alanlarımızın yüzde 10'unu koruma altına almayı hedefliyor" diyen Yağlıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Artık denizlerimizde balıkçılığın geleceği, yasakların dışında deniz koruma alanlarının belirlenmesi ve ilan edilmesiyle mümkün olacaktır düşüncesindeyim. DÜ-BİYOM olarak avcıların en az yüzde 50'sine sürdürülebilir avcılık eğitimiyle ulaşmayı hedefliyoruz. Akçakoca'da uygulanan yapay resiflerin başarısı, tarafımızdan ortaya kondu. Bu çalışmanın örnek teşkil edeceği ve Karadeniz'de yapay resiflerin artacağını umut ediyorum. Batı Karadenizliler, balıkçısının, balıkçı da denizinin kıymetini bilmeli. Balıkçılarımız, yasakları yasak değil, sonraki balıkçılık döneminin bereketi görmeli." 

Bu konularda ilginizi çekebilir