'Bankaların basiretli olması lazım'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Bankalara niye kar ediyorsun diyecek halimiz yok ama basiretli olmaları lazım" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

Canan SAKARYA

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı,  "Bankalar da nihayetinde para alıp satan ticari müesseseler niye kar ediyorsun diyecek halimiz yok ama basiretli olmaları lazım" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Taslağı hakkında Meclis’te bir grup gazetecinin sorusunu yanıtladı.

Bankalara ilişkin düzenlemeleri değerlendiren Yazıcı, ekonomik faaliyetlerin serbest piyasa kuralları içerisinde yürüdüğünü ve bundan hiçbir şekilde ödün vermenin söz konusu olmadığını belirterek, "Herkes ticaretini yapacak ama ticaretinde yasal ve etik kuralları var, ticaret bu sınırlar içerisinde olacak. Bankalar da nihayetinde para alıp para satan ticari müesseselerdir bankalara 'niye kâr ediyorsun’ diyecek halimiz yok ama basiretli olması lazım" dedi.

Bu nedenle yeni kanunun sloganını 'bilinçli tüketici, basiretli tacir’ olarak belirlediklerini anlatan Yazıcı, "Herkesin verdiği hizmetin karşılığını, hizmete denk olacak bir oranda, hakkaniyet ölçüsünde alması lazım. Bu alan sorunlu, Meclis’te araştırma komisyonu çalışmasını sürdürüyor, bankaların çeşitli adlar altında aldığı ücretler 65 kaleme çıkmış. Şimdi biz bu alanda bir düzenleme getiriyoruz. Hangi hizmetler ücretlendirilebilecek, bu liste ücretleri belirleme listesi değil ücret kalemlerini belirleme listesi bakanlığın görüşü alıp BDDK bunu yapacak. Ücretler ise rekabet ortamında belirlenecek. Kredi kartlarından ücret alınmasın denemez, avantaj sağlıyor, bonus veriyor. Ama diyoruz ki madem kredi hizmeti sunuyorsun tüketiciye bir tane de hiçbir ücret almayacağınız bir kart vereceksiniz" diye konuştu.

Piyasa denetim uzmanları göreve başlıyor

Yazıcı, bebek ürünleriyle ilgili olarak hafta sonu yapılan piyasa denetimlerinin hatırlatılması üzerine piyasa denetimlerinin daha da artırılacağını belirterek, doğrudan mağazalarda denetim yapmak üzere bin kişilik piyasa denetim uzmanı kadrolarının bulunduğunu söyledi. İlk etapta 100 piyasa denetim uzmanını işe aldıklarını ve eğitimlerini tamamladıklarını kaydeden Yazıcı, yıl sonunda 100 kişiyi daha işe başlatacaklarını söyledi. Yazıcı, "Bin kişilik kadromuz var ama hepsini birden işe alamayız çünkü eğitimden geçirmemiz gerekiyor. Bunlar doğrudan mağazalarda denetim yapacaklar" diye konuştu.

Ücretleri rekabet ortamı belirleyecek

'Bankaların ücretsiz vereceği kredi kartını bir şarta bağlayabileceğine’ ilişkin bir soru üzerine Hayati Yazıcı, "Tüketiciye bir konu ile ilgili hizmet sunarken başka bir şart öne süremez bunların önlemleri var. Bankaların yapacağı ücretlendirmeleri rekabet ortamı belirleyecek, rekabet olmazsa tekelleşme olursa Rekabet Kurumu var o devreye girer" dedi. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Taslağı’nın Meclis’e sunulmasının ardından tüketici lehine olan bir takım düzenlemelerden komisyon ve genel kurul aşamasında tasarıya müdahale edilmesi ile geri adım atılması riskinin hatırlatılması üzerine Yazıcı, "Milletin egemenliği seçimler yoluyla vekalet verdiği kişiler tarafından kullanılır. Demokrasilerde kimse siyasi sorumluluk taşıyanlardan daha güçlü olamaz" diye konuştu.