'Başbakan dinlendikten sonra...'

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, "17 Aralık" ve "25 Aralık" soruşturmalarının devam ettiğini söyledi. Salihoğlu, "Başbakan dinlendikten sonra kim kendini güvende hissedebilir?" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu,  Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayında görev yapan basın mensuplarıyla sohbet toplantısı yaptı. Toplantıda, ses ve görüntü kaydı yapılmadı.

Gazetecilerin bazı soruşturmalarla ilgili bilgilendirilmediklerini belirtmesi üzerine Salihoğlu, bununla ilgili çözüm bulmaya çalıştıklarını, bazı soruşturmaların özelliğinin, bilgi paylaşımını engellediğini ifade etti. 

"Başbakan'ın bile dinlenildiği bir ülke.."

Türkiye'de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın telefon konuşmalarının bile dinlenildiğini anlatan Hadi Salihoğlu, gazetecilere, "Başbakan'ın bile dinlenildiği bir ülkede kim kendisini güvende hissedebilir? Başbakan ve bakanlar dinleniyorsa, dinleme mi, yoksa dinlemenin içeriği mi önemli olur?" diye sordu. 

Bir gazetecinin, "HSYK seçimleriyle ilgili yapılan hazırlıklar ve Yargıda Birlik Platformu adıyla düzenlenen toplantıların finansmanına" ilişkin sorusu üzerine Salihoğlu, şunları söyledi:

"Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) bizim seçeceğimiz üyeler önemli. Hakim ve savcı arkadaşlarımın şimdiden duyarlı bir şekilde fikirlerini beyan etmeleri ve ön çalışmalar yapmalarını doğal görüyoruz. Yargıda Birlik Platformu'nun Topkapı'da düzenlediği toplantıda ben de vardım. Bir konuşma yaptım. Platformu benimsediğimi söyledim. Bunu da fikir özgürlüğü olarak kabul edin. Savcıların, devletin imkanlarından yararlanma düşüncesi içinde olmadığını düşünüyorum. O toplantı yeriyle 10 lira karşılığında anlaşıldı ve çıkışta isteyen istediği miktarda ödeme yaptı. Kimsenin finansörlüğüne ihtiyacımız yok."

"Zaman herkesi layık olduğu yere oturtur"

HSYK seçimlerinde kendilerini iyi temsil edecek arkadaşlarını seçeceklerini ve bugüne kadar görev yapan HSYK üyelerini saygıyla selamladıklarını belirten Salihoğlu, zamanın herkesi layık olduğu yere oturtacağını, amaçlarının "nasıl bir HSYK oluşmalı" sorusuyla ilgili olduğunu dile getirdi.

Başsavcı Hadi Salihoğlu, şöyle devam etti:

"Kendini birtakım düşüncelerle özdeşleştiren arkadaşlar bir araya gelmiş. Böyle bir birliktelik amacıyla böyle bir platform oluşturuluyor. Bizi en iyi şekilde temsil edebilecek, Ankara'da 7 gün görev yapabilecek, temsil kabiliyeti olan arkadaşları seçmek ve kurula göndermek için çalışıyoruz. Bu yaştan sonra şahsım için hiçbir beklentim yok. Terzi Ali'nin oğlu olarak 35 senelik bir emekten sonra Türkiye'nin en onurlu görevlerinden biri olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olmuşum. Daha ne isterim ki? En korktuğum şey, insanların haksız yere zulme uğramasıdır."

Bir gazetecinin, "17 Aralık soruşturmasının henüz tamamlanmamasına ilişkin sorusu üzerine Başsavcı Salihoğlu, "Hata yapmamaya çalışıyoruz. 1 ay gecikmiş olsun ama doğrusu olsun. Yaptığımız soruşturmalarda, bize arkamızdan 'yuh' dedirtecek haksız bir tasarrufta bulunmayacağız. Tek gayemiz, aziz Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti devletinin kanunlarının güvencesinde olan herkesin hakkını sonuna kadar korumaktır" diye konuştu.

"Ateşin içinde oturuyorum"

Salihoğlu, bulunduğu konumun sorumluluğunun bilincinde olduğunu belirterek, başsavcılık görevine başladıktan sonra bir milletvekilinin, oğlu hakkında 25 Aralık soruşturmasında şüphelilerinden birinin avukatı olduğu gerekçesiyle gensoru önergesi verdiğini anlattı. Başsavcı Salihoğlu, oğlunun ilgisinin bulunmadığını, ancak bu tür iddiaların getirdiği stresi üzerinde taşıdığını söyledi.

Başsavcı Salihoğlu, "Diyelim ki iş adamı veya milletvekili olan dostunuz var. Benim siyasilerden dostlarım, arkadaşlarım var. Düşünüldüğünde, bu arkadaşlarımla oturma özgürlüğümüz yok mesela. O yüzden ben de 60 yaşımdan sonra hata yapmak istemem. Herkese eşit mesafedeyim. Siyasi iradeye ne yaranmak ne de siyasi iradeyi yıpratmak için iş yapacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun savcılığa çağrılması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun savcılığa çağrılmasıyla ilgili hata yapıldığını ve kendisinden özür dilediğini anlatan Salihoğlu, "Mühim olan, oturduğumuz yerde kendimizin değil, konumumuzun verdiği yetkileri kullanmamız" dedi. 

Bir gazetecinin, "yasadışı telefon dinlemelerle ilgili adliyeye bir oda dolusu belge geldiği" iddialarını sorduğu Salihoğlu, "Ergenekon davasıyla ilgili 2 kamyon dolusu tüm dosya ve belgeler bize taşındı" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir