'Başbakanın istifası söz konusu değil'

Başbakan Yardımcısı İşler, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığı nedeniyle görevinden istifa etmesinin söz konusu olmadığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığı nedeniyle görevinden istifa etmesinin söz konusu olmadığını bildirdi. 

İşler, Ukrayna'da ayrılıkçılar tarafından kaçırılmasından 32 gün sonra serbest bırakılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) personeli Memet Kılıç'ı makamında kabul etti.

İşler, Ukrayna'da ayrılıkçılar tarafından kaçırılmasından 32 gün sonra serbest bırakılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) personeli Memet Kılıç'ı makamında kabul etti.

İşler, kabulün ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

"Başbakanlıktan istifa etmesi söz konusu değil"

İşler, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olamayacağı" yönündeki açıklamasıyla ilgili soruya ise herhangi bir sıkıntı bulunmadığı yanıtını verdi.

Halkın seçeceği ilk cumhurbaşkanı olmanın, Başbakan Erdoğan'a yakışacağını 10 Ağustos'ta Kılıçdaroğlu'nun da göreceğini vurgulayan İşler, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olması nedeniyle Başbakanlık'tan istifa etmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanması

Cumhurbaşkanı seçimi için farklı partilerden üç adayın yarışacağına işaret eden İşler, "Biz adayımızın, Sayın Başbakanımızın inşallah ilk turda yüzde 50'nin üzerinde bir rakamla cumhurbaşkanı olacağını düşünüyoruz. Dün yaptığı konuşma ve verdiği cevaplar kalite ve farkı da ayan beyan ortaya koymuş durumda" diye konuştu.  

İşler, yurt dışında yaşayan vatandaşların da doğrudan bu seçimde bulundukları yerden oy kullanacağını anımsattı. 2-9 Temmuz tarihlerinde yurt dışındaki vatandaşların seçmen kütüklerine kayıtlı olup olmadıklarını kontrol edebileceklerini bir yanlışlık varsa düzeltilebileceğini belirtti. 

Seçimin yurt dışında da iki turlu olacağını ifade eden İşler, şunları söyledi:

"Yurt içinde 10 Ağustos'ta yapılacak seçimden önce 31 Temmuz-3 Ağustos arasında ülkedeki Türk vatandaşlarının sayısına göre oy kullanılacak. Bazı ülkelerde 1 bazılarında 2 bazılarında ise 4 gün oy kullanılacak. Örneğin Almanya gibi Türk vatandaşlarının nüfusunun çok olduğu ülkelerde 4 gün boyunca vatandaşlarımız oy kullanabilecek. Bir yığılma olmasın diye randevu sistemi var. Vatandaşlarımız Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) internet sitesinden randevu talep edebilirler. Bu randevuları almalarını tavsiye ediyoruz. Eğer kendileri randevu almazlarsa o zaman da sistem onlara otomatik olarak bir gün verecek. Almanya'da 1 milyon 300 binden fazla vatandaşımız olduğunu da hatırlatmakta yarar görüyorum. Dolayısıyla bunu dört güne yaydık. 3 Ağustos'ta sandıklar kapandıktan sonra kurye denetiminde önce büyükelçiliklerde sandıklar güvenli bir yere alınacak ve daha sonra da yine kurye denetimde Türkiye'ye getirilecek ve 10 Ağustos'ta sandıklar kapatıldıktan sonra da yurt dışından getirilen oylar sayılacak."