'Başkanlık sisteminde çok başlılık olmayacak'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başkanlık sisteminde parlamentoda yaşananların büyük kısmı yaşanmayacak, çok başlılık ortadan kalkacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yeni bir anayasaya ve onunla birlikte başkanlık sistemine geçilmesine ihtiyaç olduğunu belirterek, başkanlık sistemine geçildiğinde şu anda parlamentoda yaşananların büyük kısmının yaşanmayacağını ve çok başlılığın ortadan kalkacağını kaydetti.

Erdoğan, Türkiye Pazarcılar, Meyveciler ve Sebzeciler Federasyonu üyelerine hitabında uzun zamandır dile getirdiği başkanlık sistemine geçilmesi arzusuna ilişkin konuştu.
              
Türkiye'de başlatılan değişim sürecini yeni bir aşamaya geçirmek gerektiğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
              
"Yeni Türkiye için yeni bir anayasaya ve onunla birlikte başkanlık sistemine geçmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Başkanlık sistemine geçtiğimizde bilesiniz ki şu parlamentoda yaşanılanların büyük bir kısmı artık yaşanmayacaktır. Çok başlılık ortadan kalkacaktır, tüm engellemeler ortadan kalkacaktır, çok hızla koşan, sıçrayan ve muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacak bir Türkiye olacaktır."
              
Çok partili hayata geçilmesinin ardından Türkiye'de ortalama 16 ayda bir hükümetin değiştiğini belirten Erdoğan, "Böyle bir ülkede istikrar bulamazsınız. İstikrarın olmadığı bir ülkede de güven bulamazsınız" dedi.

'Kişi başına geliri 25 bin dolara çıkarmak istiyoruz'
              
Erdoğan, kişi başına düşen milli geliri 2023'te 25 bin dolara çıkarmak istediklerini söyleyerek, şunları kaydetti:
              
"Bunu başarmamız lazım, bunun için de önümüzün kesilmemesi, hızla yürümemiz lazım. Çünkü bizim artık durup duraksamaya asla tahammülümüz yok. Onun için 10 yılda 20 yılda bir arıza veriyor sistem, artık bu arızalardan bıktık, arızası minimize olmuş bir sisteme ihtiyaç var. Tekleye tekleye bugünlere geldik, ama artık bu sistemle yolumuza daha fazla devam edemeyiz."
              
Başkanlık sistemi ile ilgili konuştuğunda "tek adamlık, diktatörlük" iddiasının gündeme getirildiğini kaydeden Erdoğan, "Seçimle işbaşına gelmiş ve her icraatının hesabını millete verecek bir başkandan tek adam da çıkmaz, diktatör de çıkmaz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir