'Bedelini mutlaka ödeyecekler'

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Hak, hukuk ve özgürlük kazanımlarını hiçe sayarak gayrimeşru niyetlerle hareket edenler, sebep oldukları yıkım ve karanlığın bedelini mutlaka ödeyecekler" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararıyla birlikte, Balyoz davası tutuklularının tahliye edilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "Türkiye'yi sözde darbe davalarıyla oyalayanlar, hak, hukuk ve özgürlük kazanımlarını hiçe sayarak gayrimeşru niyetlerle hareket edenler, sebep oldukları yıkım ve karanlığın bedelini mutlaka ödeyeceklerdir. Millet vicdanı, ancak bu sayede müsterih olacaktır" ifadesini kullandı.

Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin bireysel başvurular sonucunda tarihi bir karara imza atarak, Balyoz Güvenlik Hareket Planı Davası'nda hak ihlali olduğunu dün itibarıyla teyit ve kabul ettiğini belirtti.

Bu kapsamda mahkumiyet alan 236 kişinin tahliyesinin İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesince kararlaştırıldığını ve geciken adaletin bir nebze de olsa yerini bulduğunu ifade eden Bahçeli, şunları kaydetti:

"İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Eylül 2012'de verilen ve Yargıtay 9. Ceza Dairesince 9 Ekim 2013'te onaylanan cezaların gerçeği yansıtmadığı netlik kazanmıştır. Böylece hükümet takviyeli ve tazyikli Balyoz Güvenlik Hareket Planı Davası usulen ve esasen çökmüş, aynı zamanda inandırıcılığını temelden kaybetmiştir. Dijital deliller üzerindeki oynama ve ilaveler dikkate alınmadan, tanık dinlenmesi konusundaki itirazlar hesaba katılmadan ihdas edilen kararların ne kadar hukuksuz ve mesnetsiz olduğu ayan beyan belli olmuştur."

İdeolojik saikler çerçevesinde hüküm tesis edenlerin sorumlulukları yabana atılmamalı

Balyoz davasında verilen mahkumiyetlerin başından beri vicdanlara sığmadığını, hukukun temel kaidelerine uygun düşmediğini belirten Bahçeli, "Ne var ki çok açık hukuk ihlallerine rağmen yüzlerce kişi eziyet görmüş, özgürlüklerinden mahrum bırakılmış ve vahim derecede adalet katliamına maruz kalmışlardır. MHP'nin yıllardır seslendirdiği düşünce ve yorumları isabetle yerini bulmuş, tarafsızlığını ve bağımsızlığını kaybeden hukuk anlayışıyla ilgili yorumları haklı çıkmıştır" görüşünü bildirdi.

"Elbette üretilmiş deliler, siyasi ve ideolojik saikler çerçevesinde hüküm tesis edenlerin sorumlulukları asla ihmal edilmemeli, yabana atılmamalıdır" ifadesini kullanan Bahçeli, partilerinin bu konunun takipçisi olacağını, demokrasi ve hukuk mücadelesini kararlıkla sürdüreceğini vurguladı.

MHP'nin, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararla birlikte gerçekleşen tahliyelerden memnuniyet duyduğunu, özgürlüklerine kavuşanların aileleriyle yaşadığı mutluluğu paylaştığını bildiren Bahçeli, "Ayrıca İstanbul milletvekilimiz Sayın Engin Alan'ın serbest kalarak aramıza katılması partimiz ve camiamız açısından çok sevindirici bir gelişmedir" değerlendirmesinde bulundu.

Bahçeli, ilerleyen günlerde, konuyla ilgili değerlendirmelerini detaylı şekilde yapacaklarını, yeniden yargılama hakkındaki düşüncelerini kamuoyuna aktaracaklarından da hiç kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bilinmelidir ki haksızlığın ve hukuksuzluğun üzerine korkusuzca gidilmedikten sonra, geçmişteki sorunların tekrar nüksetmesi kaçınılmazdır. Bu itibarla Türkiye'yi sözde darbe davalarıyla oyalayanlar, hak, hukuk ve özgürlük kazanımlarını hiçe sayarak gayrimeşru niyetlerle hareket edenler, sebep oldukları yıkım ve karanlığın bedelini mutlaka ödeyeceklerdir. Millet vicdanı ancak bu sayede müsterih olacaktır."