'BES, riskten en uzak bir tasarruf aracıdır'

AvivaSA Genel Müdürü Meral Eredenk, Türk halkının BES'e yönelik ilgisi ve farkındalığının arttığını fakat ülke olarak tasarruf oranın rekor seviyelere düştüğü şu günlerde BES'in riskten en uzak tasarruf aracı olduğunun görülmesi gerektiğinin altını çizdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Kalkınma Bakanlığı'nın tahminlerine göre 2001 yılında yüzde 27 seviyesinde olan özel kesim tasarruf oranı, geride bıraktığımız yıl yüzde 12 seviyelerine geriledi. Hayatımıza 8 yıl önce giren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ise tasarrufun çok konuşulmaya başladığı son günlerde farkındalık yaratmaya başladı. AvivaSA Genel Müdürü Meral Eredenk, özel kesimin tasarruf oranının son 10 yılın en düşük seviyesine ulaştığına dikkat çekerek, "Tasarrufun sürekli öne çıktığı ve önemine dikkat çekildiği günümüzde, BES risklerden uzak en önemli tasarruf aracıdır" dedi. AvivaSA Genel Müdürü Meral Eredenk, sektörü ve AvivaSA'nın hedeflerine yönelik DÜNYA'ya açıklamalarda bulundu.

Tasarrufa özellikle dikkat çeken Eredenk, tasarruf ve paralelinde cari işlemler açığının ülke ekonomisini tehdit eden en önemli sorunlar olduğunun altını çizdi. Eredenk, Türkiye ekonomisinin iyi gidişini sürdürebilmesi için tasarrufların artırılması gerektiğini ifade ederek, "BES, risklerden uzak tasarruf edilmesi olanak sağlayan bir araç ve cari açığın da ilacıdır" dedi.

BES'e devlet büyük destek veriyor

2012-2014 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da BES'in önemli bir yer aldığına işaret eden Eredenk, "Programda, 'Dönem içerisinde kamunun tasarruflarının artırılması, bu amacın gerçekleştirilmesine katkı sağlayacaktır; ancak asıl katkı, özel tasarruflardaki artıştan gelecektir' deniyor. Tasarruf bilincinin artırılmasına yönelik çalışmaların düzenli biçimde yürütülmesi, bireysel ve kurumsal tasarrufların teşvik edilmesi ve sermaye birikiminin özendirilmesi gereğinden söz ediliyor. Programın 'Finansal Sistemin Geliştirilmesi' başlığı ise konuyu, 'Özel sektör tasarruflarının artırılması ve yatırıma yönlendirilmesi amacıyla Bireysel Emeklilik Sistemi geliştirilecek ve özel sektör borçlanma araçları çeşitlendirilecektir; yurtiçi tasarrufların artırılmasında finansal piyasa ve araçlar etkin olarak kullanılacaktır. Finansal piyasaların sağlıklı bir şekilde işlemesine, finansal ve ekonomik istikrara ve dolayısıyla toplumun refahına katkısı nedeniyle finansal farkındalık ve eğitime öncelik verilecektir' şeklinde detaylandırıyor" diye konuştu.

Tasarrufta üç temel neden

İnsanlar temel olarak üç nedenle tasarruf yaptığına dikkat çeken Eredenk, bunları şöyle sıraladı:

"Emeklilik dönemi için biriktirenler; işsizlik, hastalık gibi öngörülemeyen ve gelecekte gerçekleşmesi olası durumlar için biriktirenler ve sonraki kuşağa miras bırakmak için biriktirenler… Bunlardan en büyük ölçeklisini, emeklilik dönemi için yapılan tasarruflar oluşturuyor. Emekliliğe hak kazanılan yaşın değişmesi, uzun yaşam beklentisi, nesiller arası aktarımın seviyesi, devletin sağladığı emeklilik gelirinin düzeyi ve geleceğe yönelik beklentiler, emeklilik tasarrufunu etkiliyor."

Tasarruf için yapılması gerekenler

Eredenk, tasarruf oranını artırmak yapılması gerekenlere yönelik ise şunları söyledi: "Ulusal finansal okur-yazarlık ve emekliliğe yönelik tasarruf bilinçlendirme stratejileri ve emekliliğe yönelik tasarruf hedefinin oluşturulmalı. Ayrıca, tasarruf edebilme gücü olan gelir grubundaki kişiler için daha fazla ve erken zamanda özel emeklilik tasarrufu sağlamak amacıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılımın zorunlu hale getirilmesi, yurtiçi tasarrufların artırılmasına da kalıcı fayda sağlar." Eredenk, tasarruf ürünlerinde memnuniyetin artırılmasının ise yatırımların nasıl değerlendirildiği ve kesintilerin ne düzeyde olduğu konusunda şeffaf bir yapının oluşturulması ve getirilerin yükseltilmesi ile gerçekleşebileceğinin altını çizdi.

BES HIZ KESMEDEN BÜYÜYECEK

BES'in 2012 sonunda fon büyüklüğünün yüzde 30 büyüme yakalaması beklendiğini belirten Meral Eredenk, "Yeni düzenleme ve teşviklerin etkisi ile bu rakamın da üzerinde büyüme sağlanabilir. 2012 sonunda BES katılımcı sayısının ise yüzde 15 büyüme ile 3 milyonu aşması bekleniyor. 2012 yılı dünyadaki kriz dalgasına rağmen, ülkemizdeki ekonomik gelişmelerin olumlu seyrettiğini görüyoruz. Diğer yandan 2012, özellikle sisteme katılımı teşvik edici yasal düzenlemeler ve fonların çeşitlenmesi açısından önemli gelişmelerin olacağı bir yıl olacak. Türk halkının BES'e yönelik ilgisi ve farkındalığının da arttığı dikkate alındığında 2012, sistemin yakaladığı büyüme ivmesini hız kesmeden devam ettireceği bir yıl olacak diyebiliriz" dedi.

ŞİRKET OLARAK 2011'İ İYİ GEÇİRDİK 2012'DE YOLA DEVAM

Şirket olarak 2011 yılını son derece başarılı geçirdiklerine değinen Meral Eredenk, "'2011, mevcut satış kanalları penetrasyonunu artırmak, satış kanallarını geliştirmek, ürün geliştirme ve yeni müşteri segmentlerine ulaşma projelerimize ilişkin yatırımlarımıza hız verdiğimiz bir yıl oldu. İşimizin hem hayat sigortaları hem de bireysel emeklilik tarafında önemli bir büyüme kaydettik. Özellikle BES tarafında kurumsal katılımlardaki liderliğimizi sürdürdük, kârlı ve sağlıklı büyüme hedefimizi başarıyla gerçekleştirdik" dedi.

AvivaSa olarak 2012'de ise tasarruf konusuna kamuoyunun dikkatini çekmek üzere çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Merak Eredenk, "Kârlılık içinde büyümeye devam edeceğiz. Sektörün en büyük şirketlerinden biri olduğumuz için bizim büyüme hedeflerimiz sektörü de doğrudan etkiliyor. Operasyonel verimlilik projeleri de önümüzdeki dönemde ağırlık vereceğimiz alanların arasında. Sahip olduğumuz en önemli kaynak çoklu dağıtım kanalı yapımız ve en önemli yetkinlik ise banka sigortacılığı ve doğrudan satış yönetim becerilerimiz.

Bu kaynak ve yetkinlikleri en verimli şekilde kullanarak rekabet gücümüzü pekiştireceğimize inanıyoruz. Acente kanalımız için yaptığımız geliştirme projeleri sayesinde hem finansal danışmanlarımıza alternatif bir kariyer yolu açmayı hem de sektördeki elementer acentelerin müşterilerine daha komple çözümler sunmalarını sağlayacağız. İşveren katkılı grup planlarındaki üstünlüğümüzü de sürdürmeye devam ederek büyüme hedeflerimizi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu yıl, kanal ve müşteri segmenti bazında farklılaştırılmış ürünler üzerinde çalışmaya devam ediyor olacağız. Ayrıca CRM alanındaki çalışmalarımızı ve müşteri ilişkilerimizi derinleştireceğiz" diye konuştu.

YENİ TEŞVİK MODELİ KATILIMLARI ARTIRACAK

Sektördeki olası değişiklilere değinen Meral Eredenk, "Hazine Müsteşarlığı, BES'te var olan teşviklerin daha etkili ve daha görünür hale getirilmesi amacıyla Maliye Bakanlığı ile doğrudan teşvik modeli konusunda ortak çalışmalarını sürdürüyor. Bu yeni model ile BES'e katılımların artması bekleniyor.

2012'de yürürlüğe girmesini beklediğimiz vakıfların kontrolündeki fonların ve şirketlerin yurtdışındaki emeklilik fonlarının BES'e aktarımını kolaylaştıracak vergi düzenlemeleri ve bu aktarımlar için önceden belirlenen sürenin uzatılması BES fon büyüklüğüne de önemli ölçüde yansıyacaktır. Bu aktarımlarda başarılı olan şirketlerin fon bazındaki pazar payları da önemli ölçü değişecektir. Kıymetli maden fonlarının veya farklı portföy yapılarına sahip fonların kurulumuna imkan tanınması. Bu sayede hem mevcut müşteriler için yatırım alternatifleri artacak hem de faize duyarlı müşteri segmentlerine uygun tasarruf çözümleri üretilebilecek.

Zorunlu hallerde kısmi ödemeye ilişkin düzenlemenin de hem ürünün satışını kolaylaştıracağı hem de sistemden (emekliliğe hak kazanım öncesi) çıkışları azaltacağı düşünülüyor. İrat ödemeli sigortalar (anüiteler), vakıf aktarımlarına ivme kazandırmanın yanı sıra bir birikim ürünü olan emeklilik planlarına da tamamlayıcı bir ürün olarak müşterilere sunulabilecek" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir