'Bize Gülen'in iadesi için başvuru gelmedi'

John Kerry, kendisine yöneltilen Gülen'in iadesi sorusunu "Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesine ilişkin bize herhangi bir başvuru gelmedi" diye cevapladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'de darbe yapmaya kalkışan güçlerin sorumlusu olarak gösterilen Fethullah Gülen hakkında, Türkiye'den ABD'ye 'iade talebi' gelmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti hükümetinin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen'in iade talebine ilişkin ilk resmi açıklama, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den geldi. John Kerry, Lüksemburg'a yolculuğu sırasında kendisine yöneltilen bir soru üzerine, 'Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesine ilişkin bize herhangi bir başvuru gelmedi' dedi. Kerry, Türkiye'de anayasal düzenin sürmesini umduğunu da sözlerine ekledi.

Öte yandan, ABD'nin Pennsylvania eyaletine bağlı Saylorsburg kasabasında yaşayan Fethullah Gülen, dün gece Türkiye'de yaşanan darbe girişimini kınayan bir açıklama yaptı.

Hükümetlerin güç kullanılarak değil, adil ve özgür seçimlerle değişmesi gerektiğini belirten Gülen, "Bu askeri darbe girişimini şiddetle kınıyorum. Son 50 yıldr yaşanan her askeri darbenin çilesini çekmiş biri olarak, böyle bir girişimle ilişkilendirilmek onur kırıcı. Bu iftiraları koşulsuz bir şekilde reddediyorum" dedi.