'Bölgesel rekabet'e 140 milyon euroluk AB kaynağı

IPA kapsamında kullandırılacak fonlarda öncelik, 43 ilde belirlenecek sektörel projelerin

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

DİYARBAKIR - Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Programı Koordinasyonu ve Uygulama Merkezi Başkanı Mehmet Aydın, bakanlığın 2007-2009 yılları arasındaki 3 yıllık dönemde 140 milyon 200 bin euro'luk AB kaynağını kullandırmaya hak kazandığını söyledi.

Diyarbakır'da Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi İşbirliği Aracı (IPA) Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı tanıtım toplantısı düzenlendi. Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısına, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kamu kurumlarının, oda ve borsaların, sivil toplum kuruluşlarının, organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin temsilcileri ile bölgedeki üniversitelerin öğretim üyeleri katıldı.

Mehmet Aydın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca yürütülen Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programının amacının, IPA fonları aracılığıyla 2007-2009 döneminde, öncelikli olarak KOBİ'ler, AR-GE, Bilgi Toplumu ve Turizm gibi alanlarda projelere destek sağlayarak, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını azaltmak ve bölgelerin rekabet gücünü artırmak olduğunu söyledi.

Türkiye'nin AB ile 2005 yılı sonunda başlayan müzakere sürecinde AB'nin aday ve potansiyel aday ülkelere yönelik mali işbirliği yaklaşımında değişiklik yaşandığını belirten Aydın, bu değişikliğin 2013 yılına kadar olan sürede Türkiye'ye gözardı edilemeyecek bir kaynak kullanma fırsatı oluşturduğunu vurguladı.

3 yılda 140.2 milyon euro'luk AB kaynağı

AB'nin 2007-2013 döneminde aday ve potansiyel aday ülkelere sağladığı yardımları IPA ile tek bir çatı altında topladığını ifade eden Aydın, şöyle dedi:

"AB'nin 2007-2013 dönemi için tasarladığı bu sistem, ülkemizde; kurumsal yapılanma, sınır ötesi işbirliği, bölgesel kalkınma, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve kırsal kalkınma başlıkları altında farklı kamu kurumları tarafından yürütülecektir. Bunlar arasından 'Bölgesel Kalkınma' adı altında 'Bölgesel Rekabet Edebilirlik' başlığının hazırlanması ve uygulanması görevini Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak biz üstlendik. Bu kapsamda Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı'nı hazırlayarak Avrupa Komisyonu'na sunduk.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 2007-2009 yılları arasındaki 3 yıllık dönemde 140 milyon 200 bin euro'luk AB kaynağını kullandırmaya hak kazandı. Bu kaynak AB'nin belirlediği kriter uyarınca kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının yüzde 75'inin altında kalan daha çok Orta Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 43 il için ayrılacak.

Bu bütçenin büyük bir çoğunluğu da Devlet Planlama Teşkilatı'nca (DPT) büyüme merkezleri olarak belirlenen Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ, Samsun, Kastamonu, Trabzon, Kars, Erzurum, Sivas, Kayseri ve Van illerinde kullandırılacak. Program kapsamındaki 43 ilin her birinin proje sunması ve kaynaklardan istifade etmesi mümkün."

İlk çağrı kasımda

Program kapsamındaki illere sağlanacak AB yardımının, merkezi kamu kurumlarının 43 ile yönelik stratejik projeleri ile bakanlığın periyodik olarak çıkaracağı proje teklif çağrıları yoluyla kullandırılacağını anlatan Aydın, ilk proje çağrısına kasım ayında çıkacaklarını bildirdi.

Teklif çağrıları sonucunda toplanan proje önerilerinin proje seçim komitelerince objektif seçim kriterlerine göre değerlendirileceğini kaydeden Aydın, bu değerlendirme sonucunda desteklenecek projelerin Avrupa Komisyonu ile işbirliği içerisinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca seçileceğini söyledi.

Tanıtım toplantısında katılımcılara IPA Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyon Programı konusunda sinevizyon gösterimi ile bilgi verildi.