'Bugün tüm Türkiye yastayız'

Başbakan Yardımcısı Arınç, Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin, "Hayatının baharında bir fidanın düşüp ölüvermesi gerçekten üzüntü verici. Dünden bugüne neredeyse tüm Türkiye yasta" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek TOPRAK

ESKİŞEHİR - Bilecik merkez ve ilçelerinde seçim çalışması yapmak için Ankara’dan yola çıkan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Eskişehir tren garında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Konuşmasında Berkin Elvan’ın vefatı üzerine üzüntüsünü ifade eden Arınç, “Nerdeyse 270 gün hastanede yaşam savaşı verdikten sonra genç bir evladımız, Berkin Elvan’ın ölümünü duyduk.  Bu çok acı bir olay dünden bugüne neredeyse tüm Türkiye yasta. Hayatının baharında, henüz delikanlılık çağında Anadolu tabiri ile henüz bıyıkları terlememişken bir fidanın düşüp ölüvermesi gerçekten üzüntü verici. Ona Allahtan rahmet dilerken annesi, babası ve kardeşlerine de sabır diliyorum. Başka yapacak bir şeyimiz yok. Tüm Türkiye’ye baş sağlığı ve sabır diliyorum. Gerçekten üzüntümüz çok büyüktür” şeklinde taziyelerini dile getirerek seçim kampanyasında müzik kullanmayacaklarını belirtti. 

"Kamuoyuna açıkça hesap verilmeli"

“Bu olay bizlere şunu hatırlatıyor, hiçbir insanımız ölmemeli, siyasi olaylar, sokak olayları, yaşananlar ölüme yol açmamalı bu konuda çok dikkatli olmalıyız ve bu olaylarda adli ve idari soruşturmalar yapılıyorsa bunlarda süratle neticelendirmeli, olayın failleri, nasıl cerayan ettiği, kimlerin sebebiyet verdiği tüm yönleriyle araştırılmalı ve kamuoyuna açıkça hesap verilmeli. Burada şüphesiz çok genç bir evladımızın vefatı acıyı biraz daha arttırmıştır, Türkiye’de bu olayların yaşanmasını hiçbir zaman istemiyoruz. Ne var ki geçmişte ve günümüzde bu ölümlere yol açacak hadiseleri tertipleyenler, provakasyonları büyütmek isteyenler, halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışanalar, güvenlik güçleri ile göstericiler arasında nahoş olayların büyümesini isteyenler adeta kolları sıvadılar. Dolayısıyla bugün ki cenaze törenlerinin ve bundan sonra Türkiye’de yaşanabilecek olayların, kışkırtıcılarını bulup ortaya çıkarmalıyız, onlarla hiçbir zaman prim vermemeliyiz” 

"Küçük bir kıvılcımın yangın haline gelebileceğini  devlet adamları görmeli"

Ukrayna’da yaşanan olayları örnek veren Arınç, “küçük bir kıvılcımın ne kadar büyüyüp yangın haline geleceğini ve hiç istenmeyen olaylara yol açabileceğini devlet adamları, güvenlik güçleri ve halkımız görmeli" dedi. Ailenin bu kadar acı karşısında mutlaka duyarlı olacağını belirten Arınç, "Babası Sami Elvan’ın söyledikleri kulağımızdan hiç gitmemeli; o büyük acısını ülkemizde bu tür olaylar bir daha yaşanmasın diye hepimize ders veriyor, bu dersi hepimiz almalıyız" dedi.

“Siyaset yapma hakkını engellemek suçtur”

Halkların Demokratik Partisi (HDP)ile ilgili olaylar hakkında soruya cevap veren Arınç, “Her siyasi partinin Türkiye’nin her yerinde siyaset yapma hakkı vardır, bunu engellemek hiçbir resmi kurumun işi, hiçbir yurttaşımızın görevi değildir” dedi.  Arınç, “HDP, BDP’ten farklı olarak özellikle orta, batı Anadolu ve Karadeniz’de örgütlenen ve aday göstererek seçimlere katılan bir parti. YSK, bu partinin seçimlere katılmasına imkan ve izin tanıdı. Bu yapılan hareketi bir barbarlık olarak görüyorum. Oradaki yerel yöneticiler de olsun bir partinin tabelasını zorla indirilip, yere atıp parçalama hakları yoktur, bu resmen bir suçtur bu suçu kim işledi ise şüphesiz bakanlığımız onlarla ilgili de bir soruşturma yapmalıdır" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir