'Bunu ancak diktatörlerin olduğu ülkelerde görebiliriz'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, twitter yasağına ilişkin "Bunu ancak diktatörlerin hüküm sürdüğü ülkelerde görebiliriz. Demokrasilerde böyle bir şey kabul edilemez" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Twitter'a erişimin engellenmesine genel bakışınız nedir?" sorusuna, Kılıçdaroğlu, şu yanıtı verdi:

"Bizi dünyaya rezil ettiler"

"Yasaklarla bir ülke yönetilemez. Twitter'ı kim kullanıyor? Gençler. 2,5 milyon kişi ilk kez bu seçimlerde oy kullanacak. Ben o gençlere seslenmek istiyorum; Twitter'da istediğinizi yazın, CHP'nin iktidarında hiçbir yasakçı anlayış olmayacaktır. Onlara buradan söz veriyorum. Neden bunu söylüyorum? Zaten gençler Twitter'ı 140 karakterle kullanıyorlar. Yani düşüncelerini çok kısa, öz ve net bir biçimde aktarıyorlar. Bundan niye ürkelim, korkalım. Demek ki o kadar ağır bir suç işlediniz ki, Twitter'ı bile yasaklamaya kalktınız. Bırakın onu, bizi dünyaya rezil ettiniz. Hani Türkiye'de demokrasi var mıdır, yok mudur tartışması vardı ama şimdi uygar dünya Türkiye'de demokrasinin çok ciddi yara aldığını gösteriyor. Artı, Anayasa'ya aykırı. Anayasa'da haberleşme özgürlüğü var. Siz şimdi haberleşme özgürlüğünü kestiniz ve yasak getirdiniz.

Daha ötesi 'Youtube'i, Facebook'u yasaklayacağını' söylemişti. Bunu ancak diktatörlerin hüküm sürdüğü ülkelerde görebiliriz. Demokrasilerde böyle bir şey kabul edilemez. Gençlerin, kadınların, yaşlıların, her kesimden insanın haber kanallarını özgür bırakmamız gerekiyor. Onlar özgürce haberleşsinler. Zaman zaman bizi de eleştiriyorlar, belki çok acımasız eleştiriyorlar. Ama sonuçta bu ülkenin eleştiriye de ihtiyacı var özellikle siyasetçilerin eleştiriye de ihtiyacı var. Bizi de eleştirsinler. Bizim hatamız, eksiğimiz, yanlışımız olabilir. Bizi uyarırlar, biz de onlardan ders alırız. Ama siz tümüyle yasaklamaya kalkarsanız bu olmaz. İlk kez böyle bir yasakla karşı karşıya kalıyoruz."

"Cumhurbaşkanının söylediği doğru"

"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter'a erişimin kapatılmasıyla ilgili, 'gelinen nokta Türkiye'ye yakışmıyor, komplo teorilerinin, Türkiye'nin düşmanları argümanının üçüncü dünya söylemi olduğunu' söyledi. Bu konuda değerlendirmeniz nedir?" sorusuna Kılıçdaroğlu, şu yanıtı verdi:

"Söylediği doğru Sayın Cumhurbaşkanının. Bu tür yasaklar bizi üçüncü dünya ülkesi konumuna düşürür. Ayrıca ülkedeki her olumsuzluğu, uluslararası komplolara bağlamak, Avrupa Birliği, faiz lobisi, banka lobisi buralara bağlamak doğru değil. Siz iktidarsınız, varsa bir komplo çıkarırsınız. Yani kalkıp da kendi başarısızlığınızı başka birisinin üzerine yüklemeye, başka bir ülkeye yüklemeye hiç anlam veremiyorum, bu doğru değil. Bu tümüyle beceriksizlik. Sizin varsa elinizde veriler, gerçekten de böyle lobiler varsa ve sizin aleyhinize çalışıyorsa ortaya koyarsınız, herkes öğrenir."

"Cumhurbaşkanının kadın olmasını arzu ediyorum"

Cumhurbaşkanının herkesi kucaklaması, entelektüel birikimi, eğitimi, yabancı dili, temsil yeteneği olan birisi olması gerektiğinin altını çizerek, "Bir kadın olmasını da gerçekten çok arzu ederim. Çünkü çağdaş Türkiye'yi temsil edecek bir profilin, bir aktörün orada olması lazım. Böyle bir arzum var" dedi. 

"Akşener'in kendi takdiri"

Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanvekili Meral Akşener ismine nasıl yaklaştığının sorulması üzerine "Gazetelerden Meral hanımın ismini ben de okudum. Tabi sonuçta takdir kendisine aittir, partisine aittir. Biz saygı duyarız. Meral hanım, saygıdeğer bir parlamenterdir. Ama ben parti kimliği çok öne çıkmamış birisinin olmasını arzu ederim. Böylece onun tarafsızlığı konusunda hiçkimse endişe duymayacaktır" diye konuştu. 

"İktidar fezlekeleri sulandırarak kapatma yoluna gidecek"

TBMM'de görüşülen fezlekeler ile milletvekillerinin haklarındaki soruşturma taleplerine ilişkin soruya Kılıçdaroğlu, iktidarın fezlekeleri sulandırarak kapatma yolunu tercih edeceğini iddia etti. İstifa eden bakanların haklarında soruşturma açılmasına dair verdikleri dilekçe ile fezlekede yer alan rüşvet iddialarının yer almadığını öne sürerek, Adalet Bakanlığına gelen fezleke ile TBMM'ye gelen fezlekeyi karşılaştırdıklarını ve Parlamentoya gelen fezlekeden bazı raporların çıkarıldığını ileri sürdü. 

"Bu ülkenin vicdanı bunu kabul etmez"

Kılıçdaroğlu, iktidarın fezleke konusunda çoğunluğuna güvendiğini ve soruşturma komisyonunda bunları kapatmaya çalışacağını iddia ederek, "Kapatamazlar. Mümkün değil. Bu ülkenin vicdanı bunu kabul etmez." değerlendirmesini yaptı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir