'Çevre'nin de festivali var

Uluslararası çevre festivali "EcoFest İstanbul", 7-9 Haziran tarihleri arasında ikinci kez kapılarını aralıyor. Ekolojik ürünlerin sergileneceği festivalde, çevre dostu firmalar ürün ve hizmetlerini tanıtma fırsatı da bulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Dürdane KIRÇUVAL
 
İSTANBUL - Çevreye duyarlılık konusunda farkındalık arttıkça, çevre dostu teknolojiler ve ürünlere talep yükselirken,bunlara yönelik festivaller de kendine yer bulmaya başladı. İlk kez geçen yaz düzenlenen uluslararası çevre festivali "EcoFest İstanbul", bu yıl 7-9 Haziran tarihleri arasında ikinci kez  kapılarını aralayacak. Müzikten güzel sanatlara, mimariden ulaşıma, spordan tasarıma, iletişimden teknolojiye, akademik seminerlerden uygulamalı atölyelere dek festivalin her bir etkinliği, katılımcılara, etkileyici ve iz bırakan deneyimler sunacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteği, Beşiktaş Belediyesi'nin işbirliği ve çevreci sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla düzenlenen EcoFest İstanbul 2013, Creative Minds Studio İstanbul (CMS İstanbul) tarafından gerçekleştiriliyor.
CMS yetkililerinden alınan bilgiye göre, festivale ev sahipliği yapacak olan, İstanbul'un Ulus semtindeki Aykut Barka Parkı'nda oluşturulacak satış alanında, gıda, temizlik, kozmetik, tekstil gibi alanlarda ekolojik ürünle sergilenecek.  Enerji, teknoloji, otomotiv, iletişim, finans gibi sektörlerden çevre dostu firmaların ürün ve hizmetlerinin tanıtıldığı stantlar kurulacak. Sağlıklı mutfak etkinliklerinin de paylaşıldığı yeme içme tezgahları oluşturulacak festival alanında, atık yönetimi, çevre düzenlemesi ve simgesel eserler açısından da ziyaretçilere gezilmesi keyifli bir ortam sunulacak.
 
İklim değişikliği, yeşil mimari
Katkılarıyla festival içeriğini güçlendiren sivil toplum kuruluşları, uzmanlar ve akademisyenlerle birlikte geliştirilen seminer ve atölyeler EcoFest'in bu yılki programında geniş yer tutacak. Change.org, AKUT, Herkes İçin Mimarlık, Yeşil Çember, TURMEPA, WWF gibi kuruluşların çalıştaylarına, Beşiktaş Belediyesi'nin ve projeyi destekleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sunumlar eşlik edecek. Festivalde,  iklim değişikliği, yeşil mimari, geri dönüşüm, permakültür gibi konularda seminerlere, ekolojiyle felsefe, sosyoloji, siyaset, ekonomi ilişkilerini ele alan "Sıkça Sorulmayan Sorular" başlıklı disiplinler arası panellere yer verilecek.
 
Pratik deneyimler
Atık ayrıştırma, geri kazanım, sağlıklı beslenme gibi alanlarda pratik deneyimlerin ve yaratıcı çözümlerin paylaşıldığı eğlenceli atölyeler ise başta çocuklar ve gençler olmak üzere her yaştan katılımcıya ufuk açıcı püf noktaları sunacak. Bir bölümü Halikarnas Balıkçısı temasına ayrılan resim, heykel ve enstalasyonlar, geri kazanım esasına dayalı tasarımların sunulacağı defile, ev içi enerji verimliliği ve dönüşüm çözümlerinin paylaşılacağı eko-ev deneyimleri, yeşil teknoloji ve yeşil ulaşım sunumları, yoga, pilates ve bisiklet etkinlikleri EcoFest İstanbul'un geniş programından diğer bazı başlıkları oluşturuyor. 
 
Organik orkestra
Festivalin favori gruplarından biri, akla gelmedik atık malzemeleri gösterilerinin parçası haline getiren "Recyklang". Müzikle mizahı buluşturan Alman grubun sunduğu şaşırtıcı geri kazanım çözümleri, konserlerini kahkaha dolu bir sürprizler geçidine dönüştürüyor. Yunan sanatçı Christos Tsonias'ın atık kağıt ve kumaşlardan ürettiği piyano, gitar, keman, çello ve nefesli sazlar ise mükemmel sesleri ve ilginç görüntüleriyle dinletilere ayrı bir tat katacak. Adam Rudolph yönetiminde sahne alacak olan Organic Orchestra da festivalin müzik alanındaki davetlileri arasında yer alacak.