'Cizre ve Yüksekova il olsun, 83 ilimiz olsun'

CHP lideri Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında, Hakkari ve Şırnak'ın il olarak kalması için parti olarak mücadele edeceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Hakkari Şırnak kalsın Cizre ve Yüksekova il olsun, 81 değil 83 ilimiz olsun" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin araştırılması için kurulan araştırma komisyonunda, CHP, MHP ve HDP'nin milletvekillerini görevlendirildiğini ancak AK Parti'nin milletvekili görevlendirmediğini bildirerek, "Ağlıyoruz, sızlıyoruz, 'İnsanlarımız öldü, şehitlerimiz var' diyoruz. TBMM'de darbe girişimi konusu araştırılsın diye araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi. MHP, HDP ve CHP araştırma komisyonuna üyelerini verdi. Üye vermeyen sadece Adalet ve Kalkınma Partisi. Bu darbe girişiminin siyasal ayağının ortaya çıkarılması lazım" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"14 yıldır Türkiye Cumhuriyeti'ni kim yönetiyor? 14 yılın sonunda Türkiye nasıl oldu da bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı? Kimler Türkiye'yi bu hale getirdi. Ağlıyoruz, sızlıyoruz, 'İnsanlarımız öldü, şehitlerimiz var' diyoruz. İyi de nasıl, niçin oldu? Bu soruyu sormak gerekiyor. Aynı hataya yanlışa tekrar düşmemeliyiz. Geçmiş ile hesaplaşalım. 15 Temmuz darbe girişiminin de hesabını soralım. TBMM'de darbe girişimi konusu araştırılsın diye araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi. Bugün 17 Ağustos, bütün partiler MHP, HDP ve CHP araştırma komisyonuna üyelerini verdiler. Üye vermeyen sadece Adalet ve Kalkınma Partisi.

"Bu darbe girişiminin siyasal ayağı ortaya çıkarılmalı"

Şu soruyu sormak zorundayım Binali beye; Neden arkadaş siz bu araştırma komisyonuna milletvekili görevlendirmiyorsunuz? Hangi gerekçe ile. Araştıracaksak buyurun araştıralım. Bu darbe girişiminin siyasal ayağının ortaya çıkarılması lazım. Sorumlularının ortaya çıkarılması lazım. Parlamento çıkaramazsa kim çıkaracak?"

Deprem hiç de iyi analiz edilmedi

Kılıçdaroğlu, 17 Ağustos 1999'daki depremin yıl dönümü olduğunu da hatırlatarak, "Deprem hiç de iyi analiz edilmedi. Aynı risk ile Türkiye, Marmara Bölgesi karşı karşıya. Demek ki geleceği iyi inşa edemedik. Darbe girişimi sonrası umarım güçlü bir özeleştiri olur" dedi.

"FETÖ'yü kimler yerleştirdi devletin bütün kademelerine"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 15 Temmuz darbe girişiminin araştırılması gerektiğine vurgu yaparak, "Kimler destekledi FETÖ denen terör örgütünü? Kimler yerleştirdi bunu devletin bütün kademelerine. Bunu, Parlamento'nun araştırması gerekir. Geçmişi iyi analiz edelim ki bir daha kimse tevessül etmesin. Bunu araştırmak kararlı bir duruş sergilemek TBMM'nin temel görevidir. TBMM'yi güçlendirmemiz gerekir. F- tipi örgütlenmeden yıllarca bahsettik. Kadrolaşmadan bahsettik. Başımıza bu geldi. Bir musibet bir nasihatten evladır. Siyasetçiler olarak bunun gereğini yerine getirebilirsek emin olun bir daha Türkiye'de darbe olmaz.

"Cami bir siyasi partinin arka bahçesine dönüşür mü?" 

Birinci kuralı, bütün siyasilere, il, ilçe başkanlarına, milletvekillerine söylüyorum; camiye, kışlaya, adliyeye siyaset sokmayın. Cami bir siyasi partinin arka bahçesine dönüşür mü? Böyle bir şey olur mu bu vatandaşı ayrıştırmaktır" ifadelerini kullandı.

"Darbeciler nasıl yargılanıyorsa bu devleti soyanlar yagılanmalı" 

Kılıçdaroğlu, "17- 25 ayrı yerde duruyor zaten. Darbeciler nasıl yargılanıyorsa bu devleti soyanların da yargılanması lazım" dedi.

"Şırnak ve Hakkari'nin il kapsamı dışına çıkarılması doğru değil" 

Hakkari ve Şırnak'tan grup toplantısını izlemeye gelenlere hoşgeldiniz diyen Kılıçdaroğlu, "Hakkari bizim kadim illerimizdendir. Hakkari'yi filmleri, hikayeleri ile biliyoruz. Hakkın kentidir. Bir kadim kentidir. Ne Şırnak ne Hakkari'nin il kapsamı dışına çıkarılmasını asla parti olarak doğru bulmuyor ve bunun mücadelesini vereceğiz. Güvenlik nedeniyle ilçe yapıyorlar diyoruz. Bunun kadara abes bir düşünce olamaz. Ne demek ya. Güvenliği sağlayamıyorum. Bırak o zaman güvenliği sağlayan birileri gelsin. Güvenlik nedeniyle yapıyorsanız, Hakkari Şırnak kalsın Cizre ve Yüksekova il olsun, 81 değil 83 ilimiz olsun. Hükümetten bana gelen bir grup başkanvekili ve bakana da aynı şeyi söyledim. Verdiğiniz bir hak geri alınmaz. Umuyorum ortak aklı egemen kılar 4 parti de 81 değil 83 il kararını alır TBMM'de. Kimseyi küstürmeyiz. Hakkari, Şırnak, Cizre … hepsini seviyoruz. Ayrılmak değil birlikte yaşamak istiyoruz" diye konuştu.