'Cumhurbaşkanı bugün görev verecek'

Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümet kurulması için görevi bugün vereceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kendisini muhtemelen bugün yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesinin hemen ardından bütün partilerden randevu isteyeceğini söyleyerek, koalisyon görüşmelerinin ilk turunu gelecek hafta yapacağını belirtti.

Davutoğlu, TBMM'de AK Parti grup toplantısında konuştu. Meclis Başkanlığı seçimlerine değinen Davutoğlu, "Meclis Başkanlığı seçimini formel olarak AK Parti kazandı. Ama sadece AK Parti değil. Meclis Başkanlığı'nı ilkeli siyaset kazandı" dedi.

Koalisyon görüşmeleri öncesi, Meclis Başkanlığı seçimlerinde takınılan tutumdan herkesin dersler çıkarması gerektiğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi: Adayımızın arkasında duracağımızı söylemiştik, dediğimizi yaptık. Taktik manevralar üzerinden adım atacağımızı iddia edenler haksız çıktı. Kazanan blokçu siyaset değil, kuşatıcı siyaset oldu. Yeni bu seçimlerde dil ve uslüp olarak dengeli ve barışçıl dil kazandı. Çatışmacı, ayrımcı dil kaybetti. AK Parti içinde hiçbir tartışma yaşanmadı. Kimseye dönüp de siz kaybettiniz demedik. Biz kazandık da demedik. Ama sayın Baykal üzerinden yürütülen polemiklere bakın." 

'MHP'li Halaçoğlu'nun sözleri kara bir leke'

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'nun Deniz Baykal ile ilgili sözlerine de değinen Başbakan, "Sayın Baykal üzerinden yapılan spekülasyonlarda, MHP'nin Grup Başkanvekili'nin, din ile parti arasında ilişki kurarak sarf ettiği söz, kesinlikle hepimiz tarafından kınanan, hiçbir şekilde kabul edilemeyecek, Türk siyasetine kara bir leke olarak geçmiş bir sözdür. Kendi tartışmanızı kendiniz yapın, AK Parti'yi hiçbir seviyesiz tartışmanın içerisine çekmeye çalışmayın. Buradan bütün CHP'ye oy vermiş vatandaşlara sesleniyorum; AK Parti inanç ve fikir özgürlüğünün teminatıdır" diye konuştu.

Dün Genel Kurul'da yapılan oylamayla üye sayısı 18 olarak belirlenen Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşturulmasıyla yeni bir süreç başlayacağını ifade eden Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün kendisine hükümeti kurma görevini verebileceğini açıkladı.

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

"Geçtiğimiz grup toplantısında konu meclis başkanlığıydı. Meclis başkanlığı seçiminde yaşananlar herkes için önemli dersler içermiştir. Meclis başkanlığı seçimini Ak Parti kazandı, ilkeli siyaset kazandı. Tek tek muhasebe etmek de fayda var. Kritik bir koalisyon hazırlığı öncesinde herkesin kendine ders çıkarması lazımdır. Son grup toplantısında iki hususun altını çizdim. Biz bir aday gösterdiğimiz arkasında dururuz. Herkes şahit oldu ki AK Parti bir kara aldı mı arkasında çelik gibi durur. Hiçbir fire olmadı.

Siyasetin bir matematik meselesi olmadığını ortaya koyduk. Onlar blokçu siyaseti takip ettiler biz teamüle önem verdik. Meclis başkanları en büyük partilerden seçilmişlerdir. Dil ve üslup olarak, sonrasında da uzlaşmacı dil kazandı. Siyasetimizin geleneğini korumak istedik. Başkanlık seçiminden sonraki tartışmalara herkes baksın. Zafer sarhoşluğu yaşamadık, siz kaybettiniz demedik, kazandık belki demedik.

'Cumhurbaşkanı bana hükümet için bugün görev verecek'

Bugün başkanlık divanı oluşacak inşallah. Partilere sesleniyorum. 7 Haziran’da takılan tavırlara dikkat çekmek istiyorum. Bundan sonra da takip edecek siyasetin unsurları da seçim sonrası gösterdiğimiz tavırdır. Cumhurbaşkanı muhtemelen bana hükümet için bugün görev verecek. Hiçbir kararımızı tek başımıza almadık.

AK Parti büyük bir harmandır. Bundan sonra da sürdüreceğiz, her ihtimale hazırlıklı teşkilatlarımız. Aydınlarla, bazen iftarda bit gruplar, bazen sahurda başka bir grupla istişare yaptık. Görmediğimiz, kaçırdığımız bir şey var mı diye. Kanaat önderleriyle konuştuk. Halkımızla buluşuyoruz. Muhteşem bir iftarda onlar kucaklaştık.

Kurumsal bir faaliyet içine girdik. Cumhurbaşkanımız görevlendirmesini beklemeden hazır olmak için koalisyon görüşmeleri için komisyonlar kurduk. Hiç kimseye önyargılı bakmadan, seçim beyannamelerinde  ne demişler dite titiz bir çalışma yürüttük, raporlarını da dün aldım.

Diğer partiler vekillerinin sözlerine karşılık vermekle meşgul, AK Partinin farkı budur, hepinize teşekkür ediyorum. Kutuplaştırma siyaseti bitmiş. Maalesef diğer partiler statik bir pozisyon belirlediler, kendilerini mahkum ettiler şimdi kıvranıyorlar. 

'HDP vahim durumda'

Siyasete çatıdan başlarsınız, başlarsınız tartışmaya, biz temelden başladık. HDP daha vahim bir durumda . Şiddetle terörle arasına mesafe kuramadı. Hala demokratik bir mücadele içindeyim, şiddete teröre gerek yok diyemedi. Yaptıkları her açıklama Kandil’den ayar verilerek yapılıyor.

Siirt’deki saldırılardan sonra açıklama bekledik. Çatışmasızlık söylemin ötesine geçilmiştir. Herkes safını tercih etmelidir. Evet biz çözüm sürecini savunduk, kardeşliği savunduk. Burada gelip konuşsunlar ama silahını bıraktıklarını söylesinler.