'Danıştay töreninde yaşanan devlet krizidir'

HDP Eş Başkanı Tuncel, Danıştay törenindeki olayın AYM'nin kuruluş yıldönümünde de yaşandığını belirterek, "Orada yaşanan kavga değil devlet krizidir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Danıştay'ın kuruluş yıldönümü törenindeki tartışmalara ilişkin, "Orada yaşanan kavga değil devlet krizidir. Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümü töreninde de benzer durum yaşandı. Bu kriz giderek derinleşiyor ve her fırsatta karşımıza çıkacağını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Tuncel, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, İran'da Kürtlerin politik nedenlerle idam edildiğini söyledi.

İran'da 59 Kürt siyasetçi ve dini mahkumun idam edilmekle karşı karşıya olduğunu belirten Tuncel, "Mısır'daki idamlara karşı ortak deklarasyon yayınlandı. Ancak Mısır'daki idamlara karşı çıkıp İran'daki idamları görmezden gelmek, problemli duruştur. İran hükümeti, bir an önce bu idam uygulamalarından vazgeçmelidir" dedi.

Türkiye'nin imzaladığı uluslararası belgelerde vicdani ret hakkı olduğunu ancak Türkiye'de vicdani ret hakkının kullanılamadığını ifade eden Tuncel, "Zorunlu askerlik uygulamasının olduğu yerde demokrasi ve özgürlüklerden bahsedilemez. İnsanlar askere gitmeme hakkına sahiptir. Bu, temel bir insan hakkıdır. Bununla ilgili yasa hemen çıkarılmalıdır" diye konuştu.

İki yıldır çözüm süreciyle ilgili tartışmaların yürütüldüğünü belirten Tuncel, hükümetin "çözüm" dediğini ancak pratikte bunun arkasında durmadığını savundu. Tuncel, şunları ifade etti:

"Çıkarılan yargı paketleri sadece kendilerini korumak için. Madem barışıyoruz neden kalekol yapıyorsun. 343 kalekol ihalesi verilmiş, 102'sinin inşası tamamlanmış. Madem barışıyoruz, neden güvenlik barajı yapıyorsun? Çözümden barıştan bahsediyorsanız, koruculuğu lağvedeceksiniz. İnsanlık suç işlemeyenleri başka alanlarda istihdam edebilirsin ama niye hala insanları silahlandırıyorsun, korucu alıyorsun?

 Hükümet durmadan çözüm sürecinden bahsediyor, Kürtlerin karnı lafa doydu, herkesin doydu. Barış için somut adım atılmalı. 'Çözüm süreci devam ediyor; yerel seçimlerde rahat edeyim; aman şimdi de Cumhurbaşkanlığı seçimi var...' Öyle yağma yok. AKP, bir an önce çözüm için adım atmalı. Çözüm için yüzleşmek gerekir. Hakikatleri araştırma komisyonu kurulmalı. Barış ve müzakere yasası çıkarılmalı. Bugün savaş sadece Kürtlerin değil bütün ülkenin meselesidir."

"Siyaseti toplum yapar"

Danıştay'ın kuruluş yıldönümü töreniyle ilgili kendilerine davetiye gönderilmediğini ve bunun nedenini bilmediklerini belirten Tuncel, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuşmasında Kürt sorununa ilişkin bir tane cümle kullanmadığını kaydetti. Sadece KCK ile ilgili bir cümle söylediğini aktaran Tuncel, şunları söyledi:

"Başbakan'ın oradaki tek kişilik tiyatral gösterisi... Başbakan her fırsatta kimin siyaset yapacağını söylüyor, cübbesini çıkarıp gelenler siyaset yapabiliyor mu? Cübbesi olmayan 10 bin siyasi tutsak 5 yıldır bu ülkede yargılanıyor.

Orada yaşanan kavga değil devlet krizidir. Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümü töreninde de benzer durum yaşandı. Bu kriz giderek derinleşiyor ve her fırsatta karşımıza çıkacağını gösteriyor.

Sayın Başbakan, siyaseti toplum yapar, siyasetçilere bırakırsak vay bu ülkeni haline. Siyasetin yeri sadece parlamento değil, sokaktır."

Başbakan Erdoğan'ın Gezi'de neden insanların sokağa çıktığını anlama yerine farklı tavır içerisinde olduğunu öne süren Tuncel, "Başbakan, Berkin Elvan'ın annesini bir kez daha ağlattı. Ayrıştırma, kutuplaştırma yapmayın, anneleri ağlatmayın" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Tuncel, "Yıl 1215 Magna Karta, İngiltere Kralı yetkilerini daraltıyor, yıl 2014 Başbakan yetkilerini genişletiyor. Yetkilerinizi genişletmeyin, daraltın, halkla paylaşın" diye konuştu.

Tuncel, "Başbakan, kendi iktidarınız için Türkiye'yi felakete götürüyorsunuz. Bunun farkına varmanız için mücadelemizi yükselteceğiz" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir