'Darbeden daha büyük tehdit'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, "Paralel yapı gerçekten çok büyük bir tehdittir. Birçok vatandaşımız, henüz tam farkında olmayabilir ama bu darbeden de darbelerden de daha büyük tehdittir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, özel bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları cevapladı. 

Bakanlar hakkındaki Meclis soruşturması hakkında değerlendirmede bulunan Canikli, genel kuruldaki oylamaların tamamen gizli yapılacağını hatırlattı.

Gizli yapılan oylamalarda hiçbir milletvekilinin yönlendirilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Canikli, "Milletvekillerinin baskı altına alınması söz konusu değil, olmayacaktır. Bu konunun özelliği itibariyle her milletvekili kendi vicdanı ile karar verecektir" dedi.

Canikli, soruşturma komisyonundaki kişilerin objektif olması gerektiğini vurgulayarak, muhalefet milletvekillerinin kanaatlerinin baştan belli olduğuna dikkati çekti. 

Soruşturmaya ilişkin kendi kanaatini de söyleyen Canikli, komisyonun kararına saygı duyacağını dile getirdi

Canikli, "Paralel yapı" ile topyekün bir mücadele içinde olduklarının altını çizerek, "Bu gerçekten çok büyük bir tehdittir. Birçok vatandaşımız, henüz tam farkında olmayabilir ama bu darbeden de darbelerden de daha büyük tehdittir. Milli iradeye tehdittir. Anayasal sisteme bir tehdittir" diye konuştu.

Organize, sistematik ve emir komuta kademesi olan bir yapının yürütme alanına müdahale ettiğini kaydeden Canikli, burada anayasal sistemin ortadan kaldırılmasının söz konusu olduğunu belirtti.

"Ne gerekirse yapıyoruz"

Canikli, Bakanlık bünyesinde de etkin bir mücadele yürüttüklerini anlatarak, şöyle konuştu: 

"Biz de bu konuyla ilgili ne gerekirse yapıyoruz. Özellikle genel mücadele veya genel çalışma çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ayrıca bizim yazılımlar konusunda da bir çalışmamız var. Yazılımlar yapılırken açık kapı bırakılıyor. Programlarda bütün Bakanlığın sisteminde, tüm modüllerle yaptığımız çalışmalarda, o programlara, o kodları bilenlerin müdahale edebilecekleri, o bilgileri alabilecekleri bir açık pencere bırakılmış, daha doğrusu pencereler bırakılmış. Şimdi bunlar kapatıldı, şimdi öyle bir risk yok. Öncelikle sistemimiz son derece güvenli."

Buradaki bilgilerden birinin Bakanlığa iş yapan bir yazılım firmasının elemanları tarafından kopyalandığını tespit ettiklerini söyleyen Canikli, "Gereken yapıldı tabii. Kesin olan tespitimiz şu ki dışarıdan rahatlıkla bu bilgiler kopyalanabilir. Özellikle açık bırakılmış, bunun sehven bırakılmasının da mümkün olmadığını arkadaşlarımız söylediler. TÜBİTAK'tan da destek alarak bir çalışma yürütüyoruz. Tespitimizi yaptık, açıkları kapattık. Şimdi bu açıkların kimler tarafından bırakıldığı konusunda bir çalışma yapıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Canikli, açık pencerelerden Bakanlığın tüm bilgilerine sahip olunabileceğine dikkati çekerek, şu an için en ufak bir sıkıntının söz konusu olmadığının altını çizdi. 

Canikli, bu durumun içeriden destek alınarak ya da birlikte organize edilerek gerçekleşme olasılığına işaret etti. 

"12 yıldır esnafı koruyoruz"

Bakan Canikli, alışveriş merkezlerinin pazar günü kapatıldığında buradaki alışverişin çok küçük bir kısmının esnafa kayacağını dile getirdi.

Buralarda sadece alışveriş yapılmadığını ifade eden Canikli, "AVM'ler cirolarının yüzde 30'nu pazar günü yapıyor. Biz AVM'leri pazar günü kapattığımızda, buradaki alışverişin, tam oran veremiyorum ama belki yüzde 5'i ya da 10'u esnafa kayabiliyor. Onun dışındaki ticaret ya da oradaki hizmetler ortadan kalkar, bu da milli gelirin azalması anlamına gelir" diye konuştu.

Canikli, son 12 yılda esnafı büyük oranda koruduklarını da vurgulayarak, bugün 1 milyon 600 bine yakın esnafın dimdik ayakta olduğunu söyledi. 

Rusya'daki krizin Türkiye'deki yaş sebze ve meyve üreticilerine etkilerini de değerlendiren Canikli, bu konuda önemli bir etki olmayacağını kaydetti. 

Canikli, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın "Türkiye'ye para dolusu uçak indi" iddialarının sorulması üzerine de söz konusu uçakta sigara bulunduğunu, bunların antrepoya alındığını belirtti. Bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü anlatan Canikli, birilerinin milletvekiline şaka yaptığını, bu durumun kendilerini de 3-4 gün teyakkuzda bıraktığını söyledi.