'Ders kitaplarından Atatürk'ü siliyorlar' Danıştay'da

CHP'li Keskin, MEB hakkında "Ders Kitaplarının Nitelikleri" başlığı altında yer alan 6. Maddesi'nin eksik düzenleme nedeniyle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, Milli Eğitim Bakanlığı hakkında Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği'nin "Ders Kitaplarının Nitelikleri" başlığı altında yer alan 6. Maddesi'nin eksik düzenleme nedeniyle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı. 
 
Dava dilekçesinde, yayınlanan yeni Yönetmeliğin "Ders Kitaplarının Nitelikleri" başlığı altında yer alan 6. Maddesi'nde "…1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununda yer alan Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçlarında belirtilen Atatürk İnkılâp ve İlkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk Milletinin millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış hâline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek hükmüne, Türk Millî Eğitiminin Temel İlkelerine uygun olarak hazırlanır…" ifadesine yer verilmediği belirtildi. 
 
Dilekçede, "Davaya konu düzenlemede yer alan eksikliğin bir ihmalin, dikkatsizliğin sonucu olmadığı, düzenlemenin bu hali ile Atatürk ilke ve inkılâpları ile hesaplaşma kastıyla kaleme alındığı ve gelecek nesillerden Atatürk'ün izlerini silmek amacına yönelik olduğu açık olduğundan bu davanın açılması zorunlu olmuştur" denildi. 
 
Dava dilekçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği'nin "Ders Kitaplarının Nitelikleri" başlığı altında yer alan 6. Maddesi'nin eksik düzenleme nedeniyle davalı idarenin savunması alınıncaya ve sonrasında dava sonuçlanıncaya kadar, yürütmesinin durdurulması ve dosya tekemmül ettiğinde iptaline karar verilmesi talep edildi. 
 
Ayrıca, uyuşmazlığın niteliği ve sonuçları itibariyle ivedilik arz etmesi nedeniyle, davalı idarenin savunmasının alınmasına karar verilmesi halinde, savunma süresinin kısaltılmasına ve ek savunma süresi verilmemesi de istendi. 
Bu konularda ilginizi çekebilir