'Düzenleme, yargıyı Pensilvanya'nın esaretinden kurtaracak'
HSYK düzenlemesini içeren yasa ile yargının yürütmeye bağlandığı iddialarını reddeden Bakan Işık, düzenlemeyi yargı bağımsızlığını teminat noktasında bir adım olarak niteledi
ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, HSYK düzenlemesi ile ilgili olarak, "Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını teminat altına alma noktasında bir adım atıldı" dedi.
Işık, Kanal 7 televizyonunda katıldığı programda, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen HSYK'nın yapısında düzenleme içeren yasaya ilişkin soruları yanıtladı.
"Yargının yürütmeye bağlandığı" iddiaları hatırlatılarak, bu konudaki düşüncelerinin sorulması üzerine Işık, şöyle konuştu:
"Tam tersini düşünüyorum. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını teminat altına alma noktasında bir adım atıldı. Bugün Türkiye'nin yaşadığı sancılı sürecin temel sebebi yargının, emniyetin ve diğer stratejik kamu kurumlarının içerisine sızan bir çete var ve bu çete yargının tamamını, emniyetin hatta jandarmanın önemli bir kesimini baskı altına almaya çalışarak kendi arzu ettiği sonuca ulaşmak istiyor. Bu noktada da özellikle bugüne kadar yaptıkları ortaya çıkıyor. Bu son düzenlemede yaptığımız şey, yargıyı Pensilvanya'nın esaretinden kurtarıp, yargıyı Türkiye Cumhuriyet devletinin bağımsız ve tarafsız anayasal kurumu haline getirmek"
"Yargıtay'a gelen bir dosyanın, Pensilvanya'ya gönderilip oradan gelecek işarete göre karara bağlanması gibi bir şeyi bağımsız devlet, hele hele 4-5 bin yıllık geleneği olan devlet kabul edebilir mi?" diyen Işık, bugüne kadar kulislerde çok fazla iddianın konuşulduğunu söyledi. Bakan Işık, şöyle devam etti:
"Ama ortaya çıkan yapı, paralel yapı dediğimiz; masum insanların, 'ölüm var, ahirete de hazırlığımız olsun, talebe yetiştirelim, biz de eğitime hizmet verelim' diye birikiminden, emeklerinden, alın terlerinden istifade edip bunu, birtakım mihrakların Türkiye üzerindeki oyunlarına tahvil etmeye çalışan bir yapı var. Bu yapının yargıda oluşturduğu maalesef bir düzen var. Bu düzenin kırılması gerekiyor. Bunun yargı bağımsızlığıyla hiçbir alakası yok. Şunu soruyorum: Acaba hangi Avrupa ülkesinde, bizim yaptığımız HSYK düzenlemesinden daha ileri bir düzenleme var"