'Enerji verimli klimalar tasarruf sağlıyor'

Yeni sezonsal verimlilik kriterlerine göre farklı dış hava sıcaklıklarında da verimli çalışacak şekilde geliştirilen klimaların daha fazla maddi tasarruf sağlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği'nden (İSKİD), yapılan açıklamada klimalarda enerji tüketimini en aza indirmeyi hedefleyen AB standartlarına uygun yeni üç enerji sınıfının (A+, A++ ve A+++) 1 Ocak 2014'ten itibaren Türkiye'de de uygulanmaya başlandığı belirtildi.  

Bu uygulamayla klimaların farklı dış hava sıcaklıklarında da verimli çalışacak şekilde geliştirildiği vurgulanan açıklamada, bu sayede daha fazla tasarruf sağlandığı aktarıldı.  

Piyasada yer alan A sınıfı klimalarla A+++ kategorisine giren ürünler arasında enerji tüketimi açısından büyük fark olduğu vurgulanan açıklamada, "Eskiden klimalar tek bir sıcaklık değeriyle çalışırken, şimdi çok farklı sıcaklık değerleri bulunuyor. Klimaların elektrik tüketimi hesaplanırken de bu değerler önem arz ediyor" değerlendirmesinde bulunuldu.  

EER ve COP değerlerinin, gerçek enerji verimliliğini tanımlamakta yeterli olmadığını ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Yeni yönetmelikle ürün verimliliğinin gerçeğe daha yakın ölçülmesi mümkündür. SEER ve SCOP adlandırılmasındaki 'S', 'Sezonsal' anlamına gelen bir simgedir ve cihazların birden fazla gerçekçi ölçüm noktasında test edildiğinin göstergesidir. Soğutma modu için ölçüm noktaları; 20, 25, 30 ve 35 derece dış ortam sıcaklığındadır. Isıtma modunda ise ortalama iklim bölgesi için ölçümler; 12, 7, 2 ve eksi 7 derece dış ortam sıcaklıklarında yapılmaktadır. Buna ilaveten ısıtma modu için daha sıcak ve daha soğuk iklim kuşakları belirlenmiş ve hesaplarda her bölge için farklı çalışma süreleri göz önünde bulundurulmuştur."