'Engelliliğe Doğru Yaklaşım Rehberi' yayımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

İSTANBUL - Koç Holding, 'Ülkem İçin Projesi'nin 2012-2013 yılı uygulaması olarak, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğinde başlattığı 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi' kapsamında 'Engelliliğe Doğru Yaklaşım Rehberi' yayınladı. Engelliliğe Doğru Yaklaşım Rehberi, toplumsal yaşam içerisinde engelliler ile iletişim süreçlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve hassas noktalar üzerine kapsamlı bir bilgi dosyası niteliği taşıyor. Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl, "Engelliliğe Doğru Yaklaşım Rehberi ile engellilik hakkında bilinmeyen ve tartışılmayan konulara dikkat çekerek, bu alanda sorumlu vatandaşlık bilincini harekete geçirmeyi hedefledik" dedi.
 
Koç Topluluğu'nun tüm çalışanları ve bayileri ile birlikte hayata geçirdiği kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarının en iyi örneklerinden biri olan Ülkem İçin Projesi, duyarlılık gerektiren farklı alanlara yeni işbirlikleri ile eğilmeye devam ediyor. Bu çerçevede, Koç Holding; Ülkem İçin Projesi'nin 2012-20213 yılı uygulaması olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliği ile hayata geçirdiği 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi' kapsamında 'Engelliliğe Doğru Yaklaşım Rehberi' yayınladı.

Engelliliğe Doğru Yaklaşım Rehberi binlerce kişiye ulaşıyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğiyle hazırlanan ve 81 ilde bulunan Koç Topluluğu şirketleri ve tüm çalışanları ile  bayilere gönderilen Engelliliğe Doğru Yaklaşım Rehberi, Opet istasyonlarında da ücretsiz olarak dağıtılıyor. Engelliliğe Doğru Yaklaşım Rehberi; görme, işitme, fiziksel ve konuşma engelliler, algılama ve öğrenme güçlüğü olan bireyler ve farklı özel hassasiyetleri olan bireyler gibi farklı engellik durumları ile ilgili doğru yaklaşım stratejilerini içeriyor.

Oya Ünlü Kızıl, "Engellilik konusunda sorumlu vatandaşlık bilincini hayata geçirmeyi hedefliyoruz"
Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl,r'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi' çerçevesinde yayımlanan 'Engelliliğe Doğru Yaklaşım Rehberi'nin iş dünyası, kamuoyu ve tüm paydaşlar açısından çok kapsamlı bir çalışma olduğunu söyledi. Kalkınma Bakanlığı ve TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de 8.5 milyon engelli vatandaşın yaşadığına dikkat çeken Oya Ünlü Kızıl, "Oysa günlük yaşantımızda çok fazla engelliyle karşılaşmıyoruz. Karşılaştığımızda ise onlara nasıl davranacağımızı bilmiyoruz. Bu alandaki önemli bir boşluğu dolduracağına inandığımız 'Engelliliğe Doğru Yaklaşım Rehberi'ni Koç Topluluğu çalışanlarımızla ve 81 ildeki bayilerimize ulaştırmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi' kapsamında gönüllü elçilerimiz aracılığıyla 'Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri' vermeye devam ediyoruz. Projenin sonucunda farkındalık adına önemli gelişmeler kaydedeceğimize inancımız tam" dedi.

Engelliliğe Doğru Yaklaşım Rehberi'nde öne çıkan unsurlar:
Genel kategorilerin dışında kalan, fark edilmesi güç birçok sosyal dezavantaj durumu söz konusu olduğuna dikkat çekilen rehberde şu ifadelere yer veriliyor: "Bu kişilerin ihtiyaçları ile ilgili en iyi bilgi kaynağı kendileridir. Eğer herhangi bir engeli olan bir birey ile iletişime alışık değilseniz ve herhangi bir çekinceniz veya endişeniz varsa; sağduyunuzu dinleyin, kibar, düşünceli ve sabırlı olun" denildi. Engelliliğe Doğru Yaklaşım Rehberi'nde görme engelli, işitme engelli, fiziksel engelli, konuşma engelli, algılama ve öğrenme güçlüğü ile farklı özel hassasiyeti olan bireylere yaklaşım konusunda önemli bilgiler yer alıyor.

Görme engellilik

Görme engelli bir kişiyle karşılaştığınızda (ihtiyaç olduğunu düşündüğünüz durumlarda) öncelikle yardım isteyip istemediğini sorun.

Görme engelliler ile yüksek sesle değil normal bir ses tonuyla konuşun.

Görme engelli bir kişi ile birlikte yürürken, onun sizin kolunuzu ya da dirseğinizi tutmasına izin verin.

Yönerge verirken açık ve net olun (Sağ ve sol kelimelerini kullanabilirsiniz ama "orada", "ileride" gibi ifadeler kullanmayın).

Bulunduğunuz ortamdan ayrılırken, görme engelli kişiye bilgi verin.
 
İşitme engellilik
 
İşitme engelli bir kişinin dikkatini çekmek için kibarca omzuna dokunabilir ya da elinizle işaret edebilirsiniz.
Konuşurken yüz yüze bakıp normal bir ses tonu ile konuşun.
Birçok işitme engelli dudak okuduğundan, konuşurken elinizle ağzınızı kapatmak ya da sakız çiğnemek gibi konuşmanızın anlaşılmasını engelleyecek hareketler yapmayın.
Tahmin etmeye çalışmak yerine, en iyi iletişim kurabileceği yöntemi kendisine sorun.( İşaret dili, çizimle anlaşmak, yazarak veya vücut diliyle.)
Toplantı esnasında, işitme engelli kişi ile aynı anda sadece bir tek kişi konuşmalıdır.
İşitme engelli kişinin iletmek istediklerini anlamadığınız zaman, anlamış gibi davranmayın.
 
Fiziksel engellilik

Fiziksel engellilerin çalışma mekanlarının günlük ihtiyaçlarını karşılayacaklara alanlara yakın olmasına dikkat edin.
Tekerlekli sandalyelere yaslanmayın, dokunmayın ya da dinlenmek için oturmayın, ona sormadan sandalyesini hareket ettirmeyin veya itmeyin.
Tekerlekli sandalyede oturan bir kişiden ceketinizi ya da içeceğinizi tutmasını istemeniz uygun bir davranış değildir.
 
Konuşma engellilik

Kişi konuşurken tüm dikkatinizi verin ve kendisini ifade etmesi için teşvik edin.
Konuşma engelliler ile iletişim sürecinde sizden istenmedikçe yardımcı olmayın ve cümleleri onun yerine siz bitirmeyin.
Konuşurken lafını kesmeyin, acele ettirmeyin ve sessiz ortamları tercih edin.
 
Algılama ve öğrenme güçlüğü
 
Öğrenme güçlüğü olan yetişkinlere çocuk gibi değil, yetişkin gibi davranın.
Gerektiği kadar yardımda bulunmaya özen gösterin. Abartılı bir ilginin algılama/öğrenme güçlüğü olan kişileri rahatsız edeceğini unutmayın.
Düşünmek için zamana ihtiyaç duyduklarında karar vermeleri için acele ettirmeyin ya da baskıcı bir şekilde yönlendirme yapmayın.
 
Farklı Özel Hassasiyetleri Olan Bireyler

Epilepsi

Epilepsi hastası nöbet geçirirken; öncelikle sakin kalmaya çalışın. Soğukkanlılığınızı koruyamayacağınızı hissettiğiniz bir durumda yardım etmeye çalışmayın. Doktoruna bildirmek üzere zamanı, nöbetin süresini ve tipini kaydedin.
Hastanın kafasının altına, zarar görmesini engellemek için yumuşak bir şeyler
(ceket, hırka vb) koyun.
Sadece, kişi tehlikeli bir yerdeyse yerini değiştirin, aksi takdirde nöbet bitene kadar kişiyi taşımaya çalışmayın.
Kendine zarar verici hareketler yapıyorsa çok baskı yapmadan yavaşlatmaya çalışın.
Kişinin ağzına hiçbir şey sokmayın, dilini tutmaya çalışmayın. Halk arasında yaygın olan, soğan koklatmak, soğuk su dökmek gibi yollara başvurmayın.
Nöbet bittikten sonra;  kişiyi iyileşme pozisyonuna -yan tarafına- yatırın. Eğer kişinin solunumu halen sorunlu ise boğazını protez veya yemek türü şeylerin tıkayıp tıkamadığını kontrol edin.

Astım

Hastanın çevresine çok fazla insanın toplanmasını engelleyin, hastayı sakinleştirmeye çalışın ve temiz hava almasını sağlayın
Hastanın ilacı olup olmadığını sorun ve ilacı varsa içmesine yardımcı olun.