'Ermeni Rum Yezidi kim olursa olsun bizim güvencemiz altında'

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan "Yarın yeni Türkiye kuruluyor, güçlü Türkiye bir kez daha küllerinden doğuyor. Artık vesayete son veriyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Konya Kent Meydanı'nda cumhurbaşkanlığı seçimi öncesindeki son mitingini düzenledi.  

Milletin 'Fatih'lerin ve 'fethin' nesli olduğunu ve bağrından Gazi Mustafa Kemal'i, Adnan Menderes'i, Turgut Özal'ı ve Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı çıkardığına vurgu yapan Erdoğan, "Allahım, sen Gazze'yi bu aziz milletin duasıyla aziz et. Sen Suriye'yi bu aziz milletin duasıyla ferahlat. Sen Irak'ı, bu aziz milletin duasıyla muhafaza et. Mısır'ı, Libya'yı adil yönetimlerle koru. Bu aziz milletin yüreğini yakan Somali'ye, Myanmar'a, Patani'ye tüm dünya mazlumlarına sen merhamet et. Bizi Rasulünün izinden ayırma ya Rab" duasında bulundu.

Bize Kılıçarslan cesareti ver

Erdoğan, Allah'tan Kılıçarslan'ın cesaretini, Nurettin Zengi'nin inancını, Mevlana'nın ilmini, Konevi'nin hikmetini vermesi temennisinde bulunarak, "Allah'ım bizi kıyamet gününde onlara mahcub etme. Bize takatimizin yetmeyeceği yükü yükleme. Öyle buyuruyorsun. İnşallah bizi o hükmüne muhatab olanlardan eyle. Bizi sen doğru yoldan ayırma. Kardeşliğimizi, dirliğimizi, birliğimizi bozmak isteyenlere fırsat verme ya Rab. Amin, amin, amin" dedi. 

Ali Ulvi Kurucu'nun "Sen" şiirinin "Ey ömrünü bir gayeye vakfeyleyen insan,/Göğsündeki imanına mazi bile hayran/Tebrik ediyor, bak seni, mabedler ezanlar/ Ey hak yolunun yolcusu: Kurban sana canlar/Oldukça o yüksek idealler sana hakim/Sarsılmayan imanına zincir vuracak kim?/Alkışlıyor iclalini göklerde melekler,/Atide nesiller, senin irşadını bekler/ Dünyalara hükmettiğimiz günleri yad et/ Mabedleri, kürsileri, minberleri şad et/Ey şanlı emel kaynağı, Nur çehreli yıldız/ Ruhumdan kopan fırtınalar senden alır hız" dizelerini okuyan Erdoğan, Konya'yı yürekten, hasretle, muhabbetle selamladığını söyledi. 

Erdoğan, Konya'nın Selçuklu'nun başkenti, Mevlana'nın, yiğitliğin, mücadelenin, sadakatin, ahde vefanın şehri olduğunun altını çizerek, Konya'nın kadim mücadelelerinin ilham kaynağı, en yakın şahidi, sevdası, kutup yıldızı, rehberi, yol arkadaşı, kader arkadaşı ve kutlu başlangıçların şehri olduğunu belirtti.

Kitabın bir sayfasını kapatıp yenisini açarken Konya'nın buna şahitlik etmesini istediklerini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Senin buna bir kez daha şahitlik etmeni istedik Konya. Yeni bir yola çıkarken, yeni bir yolculuğa başlarken seni bir kez daha yol arkadaşı olarak görmek istedik Konya. Biliyorum ki, şu tabloyla sen bizimlesin Konya. Sen dualarınla bizimlesin Konya. Sen elinle, dilinle, kalbinle bizimlesin. Sen göğsündeki imanla, damarındaki kanla, elinde kalemle bizimlesin. Bunu yürekten biliyorum. Ama istiyorum ki bunu dünyada duysun. Buna hazır mıyız? Bizimle misin Konya? Tarihine, ilminle, hikmetinle bizimle misin Konya. Dilinde dualarla bizimle misin Konya. Kutlu bir başlangıcın arefesinde yanımda mısın Konya? Yeni Türkiye'ye 'evet' mi Konya? Yeniden büyük Türkiye'ye 'evet' mi Konya? Milletin adayına 'evet' mi Konya? Kim o aday?"

Erdoğan, Konyalılardan Allah'ın razı olması ve nefes aldığı müddetçe Konyalılara yol arkadaşı olmaktan ayırmaması dileğinde bulunarak, mitingin manzarasını İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve 80 vilayetin televizyondan gıpta, hayranlık ve belki de sevinç gözyaşları ile izlediğini söyledi. Konya'nın duruşu ve haykırışının, Bağdat'tan, Musul'dan, Basra'dan, Kerkük'ten ve Erbil'den duyulduğunu kaydeden Erdoğan, "Sizin şu dualarınıza Bakü'den, Lefkoşa'dan, Saraybosna'dan, Üsküp'ten 'amin' denildi. İnanıyorum ki, sesiniz Gaziantep'ten, Kilis'ten ve Hatay'dan duyuldu. Oralardaki Suriyeli muhacir kardeşlerimizin yüreklerine su serpti" diye konuştu.

Erdoğan,  "Gazze bombalanır ama Konya ayaktaysa gam yok, Şam yağmalanır ama Konya ayaktaysa gam, keder yok. Bağdat, Basra, Erbil, Musul, Kerkük talan edilir ama Konya buradaysa tasa yok" diye konuştu.

"Kaderin üstünde bir kader vardır/ Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır/ Hesapların üzerinde Allah'ın hesabı vardır/ Tuzakların üzerinde Allah'ın da tuzağı vardır" dizelerini okuyan Erdoğan, "Siz burada böyle dimdik durduğunuz sürece inşallah mazlumların yüreğindeki umut ışığı sönmeyecek" ifadesini kullandı. 

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sizin imanınız, sizin aklınız, birliğiniz, kardeşliğiniz mazlumların feneri olacak. Sevgili gençler, onun için dimdik durmaya devam edeceksiniz. Yıkılmayacağız, dik duracağız, diklenmeyeceğiz. Boyun eğmeyeceksiniz. Geri adım atmayacaksınız, bir büyük mücadeleyi Türkiye'de fetihe ulaştırdınız. Dünya mazlumlarının elinden sadece ve ama sadece bilesiniz ki sizler tutacaksınız. Sizler her biriniz bir Kılıçarslan, bir Alparslan, bir Fatih'siniz gençler. Bunu unutmayacaksınız. Bizi tahkir edenlerin dönemleri artık geçti, bizim ezanlarımızı susturanlar unutuldu. Şu Konya'nın camilerini ahır yapanlar, yıkanlar gitti. Esamesi var mı? Bizim inançlarımızı aşağılayanlar, bizim değerlerimizi, kimliklerimizi, kültürümüzü tahkir edenler kaybetti, artık millet kazandı. Millet, sarsılmaz şekildeki egemenliğini artık ilan etti. 77 milyon, bu aziz millet artık yönetime el koydu, iradesine, ülkesine sahip çıktı. Bu ülke artık 77 milyon bizim ülkemiz. Ayrım yok hep birlikte beraber bu ülkenin sahibiyiz?"

Türkiye'ye artık birilerinin değil, 77 milyonun istikamet vereceğini vurgulayan Erdoğan, "Burada ayrı gayrı yok, burada ezenler ve ezilenler yok, burada seçkinler ve sıradanlar yok, biz hepimiz 77 milyon buradayız, bayrağımıza sahip çıkıyoruz. Milletimize, vatanımıza, devletimize sahip çıkıyoruz, kardeşliğimize sahip çıkıyoruz. Şehitlerimizin, kahramanlarımızın hatırasına sahip çıkıyoruz" dedi.

"Yarın Konya tarih yazacak, tarih..."

Yerel seçimlerde son mitingi Konya'ya bırakma kararı verdiklerini ancak kendisinin mitinge katılamadığını hatırlatan Erdoğan, "Davutoğlu kardeşim ve diğer belediye başkanım, il başkanım o gün burada muhteşem bir miting yaptınız" dedi. 

Final mitingini de Konya'da yapma kararı aldıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şimdi burada noktayı koyuyoruz. Ama ben, bu tabloyu gördükten sonra inanıyorum ki yarın Konya tarih yazacak, tarih. Şu anda saatleri konuşuyoruz değil mi? Yarın sabah sandıklara gidiyoruz. Ablalar, yarın sabaha kadar çalışıyor muyuz? Bizim ablalarımız evelallah burada ve sandıkları patlatacağınıza inanıyorum. Ağabeyler çalışıyor muyuz? Sabaha kadar. Sandıkları patlatıyor muyuz? Sandıklara sahip çıkıyor muyuz? Sandıklarda görevli kardeşlerim, sakın ha sandıktan tutanaklarınızı almadan ayrılmayın. Her türlü hileye sizler o tutanaklarla gerekli cevabı vereceksiniz. Bağışçılar bu noktada önemli. Şu ana kadar 1,5 milyon kardeşimiz bağışta bulundu. Sağolsunlar ve 57 milyon bağışta bulunuldu. Şu ana kadar bu bağışı yapan tüm kardeşlerime çok çok teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar var olsunlar. Mensubiyet çok önemli, bir lira da 5 lira da olsa bunun yatırılmasının işte muhalefete vereceği bir cevap var. Bugün gerçekleştirdiğimiz miting, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı, AK Parti'nin Genel Başkanı olarak belki de benim son mitingim. İstedik ki kapanışın duasını da Konya yapsın, açılışın duasını da Konya yapsın. Yarın inşallah yeni bir Türkiye kuruluyor, yeniden güçlü Türkiye bir kez daha  küllerinden doğuyor."

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

-Burada artık ayrı gayrı yok, ezenler ezilenler, seçkinler sıradanlar yok, 77 milyon hepimiz buradayız.

-Yarın yeni Türkiye kuruluyor, güçlü Türkiye bir kez daha küllerinden doğuyor. Artık vesayete son veriyoruz.

-Kutuplaştırıcı, korku siyasetinin son kullanma tarihi dolmuştur Yaşam tarzları üzerinden siyaset hükmünü yitirdi.

-Eski Türkiye'yi geride bırakalım. Kutuplaştırıcı, kamplaştırıcı korku siyasetinin son kullanma tarihi dolmuştur. Etnik kökenler, yaşam tarzları, bunlar üzerinden siyaset hükmünü yitirmiştir.

-Bunlar istismarcı, istismarcı. Önümüzdeki seçimde (başörtülü aday) çıkarırlarsa şaşmayın. Çünkü, biz bu adımı atınca onlar da yapar. Son seçimde BDP böyle bir belediye başkan adayı çıkardı. Niye, öyle gerekiyordu orada da onun için. Bunların hayatı istismar. Ben şimdi Konya'dan Mevlana'nın şehrinden onlara sesleniyorum, ya olduğunuz gibi görünün ya göründüğünüz gibi olun.

-Azınlıklar hangi dinden, hangi inançtan olursa olsun, Ermeni, Rum, Yezidi, Süryani kim olursa olsun onlar da bu ülkenin eşit vatandaşlarıdır ve bizim güvencemiz altındadır. Kimse dilinden dolayı aşağılanamaz.

-Kavgaları bir kenara bırakacağız, bu ülkede fitne, fesat, çatışma üretmek isteyenlere dik duracağız.

-Şovmenler var emniyet yapılanması içinde. Yargıya baskı yapıyorlar, tuzlukları da var, orada fotoğraf çektiriyor.

-Bunlarla ilgili yasal süreç başlayacak. İnine gireceğiz dedik, girdik mi? Çıkmış savcı, başbakana meydan okuyor.

-Önce hakkında açılan davalarda sanık konumundasın. Yargı mensubu kararlarıyla konuşur, şovmenlik yapmaz.

-Bu bir veda değil, bu olsa olsa eski Türkiye'ye vedadır. Bu olsa olsa eski Türkiye'ye vedadır, bu ancak ve ancak kapanan bir döneme vedadır. Ama bu aynı zamanda bir merhabadır. Bu inşallah yeni Türkiye'ye merhabadır.

-Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun SGK Genel Müdürlüğü dönemini eleştirerek, "Faturayı bakana kesmek istiyor. İşte bütün bu pisliklerin, kirliliklerin üzeri böyle kapatıldı. Ve ismini vermeyeceğim, 'bir tane bakan 5 milyar dolar dolandırdı' diyor. Çok önemli. Sonra da Rahşan affıyla işi yırttı. Şimdi o bakan da ulusalcı oldu. İsmini vereyim, Yaşar Okuyan. Kendisinin açıklaması var" dedi.