'Esnaf paketinde' 7 alana dair 30 tedbir var

Sanayi Bakanı Ergün, paketle esnaf ve sanatkarın birleşip, güç kazanmasının teşvik ederek destekleneceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, esnaf paketinin, 7 tane alan ve 30 ayrı tedbiri içeren bir dönüşüm, değişim ve destek programı olduğunu bildirdi.

Bakan Ergün, soruları yanıtlarken, paketin esnaf ve sanatkarla ilgili bir strateji belgesi olduğunu, esnaf sanatkarın gelişen ekonomik şartlar içerisinde değişimini ve dönüşümünü sağlamak amacıyla hazırlandığını belirtti. Destek paketiyle belirli konularda esnaf ve sanatkarın, bazı kurum ve kuruluşlarca, çeşitli argümanlar kullanılarak destekleneceğini ifade eden Bakan Ergün, paket kapsamında esnaf ve sanatkarın üzerindeki vergi yüklerinin azaltılmasına dönük bazı çalışmaların Maliye Bakanlığı ile koordineli bir şekilde sürdürüleceğini bildirdi.

Ergün, esnaf ve sanatkarın krediye ulaşım imkanlarının geliştirileceğini, Halk Bankası üzerinden, Esnaf Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullanılan kredilerin hacminde bir genişleme sağlanacağını kaydederek, KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu üzerinden sağlanacak kredi kanalları imkanlarının da genişletilmiş olacağını söyledi.

Esnaf ve sanatkarın inovasyon, yenilik yapabilmesi ve kendini geliştirebilme, teknolojiye uyum sağlayabilmesine dönük destekler sağlanacağını da ifade eden Ergün, bunların daha çok eğitim destekleri olacağını söyledi.

Bakan Ergün, esnaf ve sanatkarın birleşerek, güç kazanmasına dönük projelerin de destekleneceğini belirterek, bu projelere değişik kredi mekanizmalarının oluşturulacağını, aynı zamanda esnaf ve sanatkarın toplu işyerleri oluşturabilmeleri için yeni kredi mekanizmalarının devreye sokulmuş olacağını bildirdi.

TOKİ'nin imkanları

TOKİ'nin imkanlarının özellikle küçük sanayi sitelerinin oluşumunda kullanılabileceğini anlatan Ergün, "Bütün bunlar esnaf ve sanatkarın bugünkü şartlarda, küresel ekonomik gelişmeler içerisinde, yeni ekonomik sistemde, ayakta kalabilmesi, güçlenebilmesi ve bu sisteme uyum sağlayabilmesine dönük çalışmalar. Dolayısı ile 2 milyona yakın esnaf kesimini, yanlarında çalıştırdıkları ile birlikte 5-6 milyon bir kesimi, aileleri ile beraber belki 20 milyona yakın bir kesimi yakından ilgilendiren bir paket. Bunun ayrıntılarını Cumartesi günü Sayın Başbakan ile İstanbul'da açıklayacağız" diye konuştu.

Küçük esnaf için sinerji yaratacak

Bakan Ergün, destek paketinin içeriğine dönük örnek verirken, küçük sanayi sitelerinde oto tamircilerinin, kaportacıların, boyacıların, motorcuların, oto elektrikçilerinin bulunduğunu ve bunların sanayi sitesinin çok dağınık yerlerinde, müstakil hizmetler vermeye çalıştığını anlattı.

"Halbuki bu arkadaşların, ölçek ekonomilerinden ve işbirliği yapmanın meydana getireceği sinerjiden yararlanmaları lazım" diyen Ergün, esnaf ve sanatkarların bunu tam olarak yapacak imkana sahip olmadığını, bu durumun kendilerine ne yarar sağlayacağı konusunda da tam bilgi sahibi olmadıklarını ve öncelikle bilgilendirilmeye yönelik önemli çalışmaların yapılacağını, sonra da işbirliği yapmaları için destekler sağlanacağını bildirdi. Ergün, şöyle devam etti:

"Yani bir sanayi çarşısında bunların mümkün olduğu kadar birbirine yakın iş yerlerinde çalışmaları veya bir araya gelip bir servise dönüşmeleri. Bunu yaparken de özellikle otomotiv ile ilgili derneklerimiz var. Otomotiv Sanayicileri Derneği, Otomotiv Yan Sanayicileri Derneği, Otomotiv Distribütörleri Dernekleri var. Onlarla entegre etmeye çalışacağız. Sattıkları araçlara servis hizmeti vermek durumundalar ama bu sanayi çarşılarındaki yetişmiş potansiyeli servise dönüştürme, sisteme entegre etme konusunda onlar tam olarak harekete geçmiş değil. Bakanlık burada onlarla bu arkadaşlarımızı bir araya gelmeleri ve sistemi bir bütün halinde işletmelerini sağlayacak mekanizmaları geliştirmiş olacak.

Belki aynı şey büfeler, bakkallar, küçük marketler içinde söz konusu olabilecek. Bunların sistemin önemli bir unsuru, kılcal damarlarda perakende alışverişin en uç noktalarındaki unsuru olarak sağlıklı ve güçlü bir yapıya kavuşmaları için destekler olacak. Onlar da bu organize perakende sektörü ile bir entegrasyon içerisine girebilecekler. Bunlarla birlikte o sistemi işleten ve herkesin kazandığı bir formüle dönüştürmeye çalışacağız. Onun içinde evvela eğitim, farkındalık meydana getirme ve sonra da birtakım destek mekanizmaları, kredi mekanizmaları ile yeni bir sistem oluşumunu sağlayacak yapılarla bunları işletmek. Bu gibi konuları içeren kapsamlı 7 tane alan, 30 ayrı tedbiri içeren bir dönüşüm, değişim ve destek programını cumartesi günü açıklamış olacağız."

Esnaf örgütleri gözden geçirilecek

Bakan Ergün, destek paketinde krediye ulaşımın kolaylaştırılmasıyla ilgili konuların, Esnaf ve Sanatkar Kanunu'nda yapılması gereken değişiklerle ilgili konuların yer aldığını belirterek, değişikliklerin esnaf ve sanatkarın örgütlenme modelinin değişmesini içereceğini de söyledi.

Çok dağınık bir örgütlenme modelinin bulunduğunu belirten Ergün, "Bu esnaf sanatkarı zayıflatan bir model, güçlendiren bir model değil. Sorunların çözüm bulma konusunda çözüm üretme konusunda bu örgütlenme modeli çok ağır, yanlış işliyor, hem de maliyet çok yüksek. Mevcut örgütlenme modeli, esnaf ve sanatkara yılda 400 milyon liraya mal oluyor. 3200 civarında esnaf odası var, bunun 82 tane birliği var. Bunun federasyonları ve konfederasyonları var. Bu salkım saçak örgütlenmenin çevrilebilmesi, masraflarının döndürülebilmesi için yılda 400 milyon lira esnafın cebinden çıkıyor, harcanıyor. Bu aslında esnafın çok da işini yarayan, onu güçlendiren bir sistem olarak çalışmıyor. O modelin gözden geçirilmesi de başlıklardan bir tanesi" diye konuştu.

"Paketle esnaf ve sanatkarın sıkıntıları hafifleyecek mi, şikayet konuları giderilecek mi?" şeklindeki soru üzerine de Ergün, pakette yer alan düzenlemelerin bir kısmının sıkıntıları hafifletmeye dönük, bir kısmının da değişim ve dönüşümü sağlamaya dönük olduğuna dikkat çekerek, "Önümüzdeki dönemde ekonomi içerisinde daha güçlü ve daha sağlıklı şekilde yer almaya dönük tedbirler olacak. Sadece şikayetlerden kaynaklanan bir durum değil, genel ekonominin izlenmesi ve o ekonomik gelişmeler içerisinde atılması gereken adımlar. Şikayet olmayan konularda da bir öngörüyle ortaya çıkmış bazı adımlar olacak bu paketin içinde" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir