'Evet-Hayır' ekonomiyi unutturmasın!

İş dünyasında 12 Eylül'de yapılacak olan 'referandum' gerginliği yaşanıyor. Ekonominin artık tamamen unutulduğu kaygısı yaşayan iş alemini, bir de 13 Eylül korkusu sardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan ÖZSOY

İSTANBUL - Neredeyse iş yapamaz duruma geldikleri uyarısında bulunan işadamları, yaratılan suni gerginliğin dalga dalga yayıldığını, bu nedenle alım-satım, görüşme ve yatırım planlarının ertelendiğini söyledi.

Referandum sonrası da gerginliğin tırmanacağı kaygısı taşıyan tüccar, sanayici ve oda başkanları, DÜNYA aracılığı ile hükümet ve iktidara 'itidal' çağrısında bulunup, dikkatlerin ekonomiye toplanmasını istedi. İş dünyası, başta 'Mali Kural' olmak üzere, ekonomik alanda hayata geçirilmesi beklenen projelerin ertelenmemesini istedi, "Ekonomi işleyen bir süreçtir. Ötelenip, ertelenemez" dedi. DÜNYA'ya konuşan oda, birlik ve dernek başkanları, şu ifadelere yer verdi:

Suni gündemle gerildik, ekonomi unutuldu

TESK Başkanı Bendevi Palandöken:

Bu bir siyasi parti seçimi değil. İnsanlar bu anayasa ile ilgili, beğenmediği ve uygun bulmadığı maddelerle ilgili konuşması lazımken, ülke sadece 'evet - hayır'a kilitlendi. Bu eğer ülkenin geleceği içinse, ortak aklın kullanılması gerekiyordu, ama olmadı, yapılmadı…

Şu anda ekonomideki iyimser hava mevsimsel hareketlilikle devam ediyoruz. Tabanda büyük bir sıkıntı var ve sorunlar halen çözüm bekliyorken, bunun üzerine bir de bu suni gerginlik bindi. Daha önümüzde bir aya yakın bir süre var.

Tüm bunların dışında bir de 13 Eylül'den sonrası var ki, bu tarihten sonra gerginlik ve güven bunalımı daha da tırmanacak. Yatırımcı yatırım yapamaz, kredi kullanacak kullanamaz duruma gelebilir. Bakın bugün iş aleminde görüşmeler sürekli erteleniyor. Ülke yeniden suni bir gündemle gerildi, ekonomi unutuldu.

Doğu ve Güneydoğu'da 10 gündür gerilim tırmandı

DOGUNSİFED Başkanı Tarkan Kadoğlu:

Referandum, normal bir süreçte gitmesi gerekirken, bu bir genel seçim havasına dönüştü. Doğu ve Güneydoğulu işadamlarında büyük bir tedirginlik hakim. İnsanlarda belirgin bir güven bunalımı hakim olmaya başladı. Özellikle BDP'nin tavrı pür dikkat ve gergin bir şekilde takip ediliyor. Bölge işadamları oldukça sıkıntılı. Bu durumlara gelinmemesi gerekiyordu. Ekonomi böyle iyiye giderken, sınır koşu ülkelere ticaret hızlanmışken, buraya neden gelindi? Bizler sıkıntıdayız. Bölge iş dünyasında gerilim tırmanıyor, özellikle son 10 günde büyük bir panik havası yaşanıyor.

Yabancı yatırımcı bile askıya aldı

Van TSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu:

Van'da bırakın yerli yatırımcı veya işadamını, iki yıldır peşinde koştuğumuz başta Almanlar olmak üzere birçok uluslar arası yatırım da askıya alındı. Herkeste bir 'bekle-gör' durumu hakim. Tam ekonomi iyiye gidiyor diye sevinirken, önce terör olaylarının tırmanması, ardından da bu referandum sürecindeki gerginlik, ekonomiyi oldukça olumsuz etkiledi. Ancak biz yine de çok umutluyuz. Çünkü yıllardır biriken sorunların artık çözüme ulaşacağı konusunda ümitli bir beklenti içindeyiz. PKK'nın 'ateşkes' ilanını bu iyiye gidişin bir göstergesi olarak görüyoruz. Umarım ki, 12 Eylül'den sonra her şey çok daha iyiye gidecek.

Ekonomi unutuldu, ilk belirti 'Mali Kural'

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci:

Biz sanayicilerin en büyük şikayeti; 'siyasetin ekonominin önüne geçmesi'dir. İşte bugünlerde de yaşanan olaylar bu şikayetlerimizi haklı çıkarıyor. Çünkü ekonomide önümüzdeki günler için alınması gereken tedbirler vardır. Bunların bugün önlem alınmaması halinde, ileride zararları telafi etme şansı da yoktur. Bunların başında 'Mali Kural'ın ötelenmesi geliyor. Biz sanayiciler devlet tarafından belirlenecek kurallara göre önümüzdeki yıllar için plan yapmak için çalışmalar başlatacakken, bir anda ertelendi. Bu üzüntü verici. Ekonomi işleyen bir süreçtir ötelenip, ertelenemez. Ben sanayici olarak yaşamak zorundayım ki, devlet ve toplum da refah içinde yaşasın.

İşi gücü bıraktık 'evet-hayır'ı tartışıyoruz

Hey Tekstil Yön. Kur. Bşk. Aynur Bektaş:

Türkiye, gergin bir seçim sürecine girdi, ekonomi unutuldu. İşi gücü bıraktık, 'evet - hayır' tartışması yapıyoruz. İş camiasının buraya çekilmemesi lazım. Allah bizi 13 Eylül'den sonra korusun. İş camiası o günden sonra ne yapacak çok merak ediyorum ve kendi adıma yaşananlar için son derece üzgünüm. Keşke böyle olmasa, Türkiye buralara getirilmeseydi.

Referandumda dikkatler ekonomide olmalıydı

Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş:

Yukarılarda şu anda kimse ekonomiyi konuşmuyor. Türkiye'de siyaset ekonominin önüne geçti. Ekonomideki çok ciddi sıkıntılar unutuldu. İşsizlik mevsimsel olarak düşmüş gibi gözükse de, artıyor. Bunu azaltacak yeni sanayi yatırımı yok. En büyük tehlike, sermaye sanayiden kaçıp hizmet sektörüne yöneliyor. Bir süre sonra bu hizmet yatırımlarına da talep kalmayacak. Oysa ki, bir taraftan referandum süreci yaşanırken, diğer taraftan tüm dikkatlerin ekonomi üzerinde olması gerekirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir