'Faiz daha aşağı inecek'

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Merkez Bankasının faiz kararı ile ilgili, "Hayırlı olsun diyelim ama uzun vadede inşallah, Türkiye faizlerin daha aşağıya indiği bir ülke olacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, Bankanın gelişmelere, Türkiye'nin ihtiyaçlarına ve dünyanın şu anki yaşadığı, içinden geçtiği sürece bakarak araçlarını ayarladığını söyledi.

Bankanın araç bağımsızlığının olduğuna işaret eden Yılmaz, "Bu kapsamda kararlar alıyor. Bir karar almış oldu, hayırlı olsun diyelim ama uzun vadede inşallah Türkiye faizlerin daha aşağıya indiği bir ülke olacak. Enflasyonda perspektifimiz geçen yıla göre daha iyi. Cari açık da daha iyi inşallah. Dünyadaki dalgalanma biraz duruldukça biz de önümüzü daha iyi göreceğiz ve bu rakamlarda daha iyiye gideceğiz" diye konuştu. 

Kurda dalgalanma bir süre daha görülecek

Faizlerin düşüş trendine girmesinin biraz zaman alacağı yönündeki yorumlara ilişkin soruyu da yanıtlayan Yılmaz, dünyanın değişik bir dönemden geçtiğini ifade etti. Gelişmelerin tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye'yi de etkilediğini vurgulayan Yılmaz, kurlarda dalgalanmanın bir süre daha görüleceğini söyledi. Bakan Yılmaz, buna ne kendilerinin ne de dünyanın bir kriz olarak bakmadığını belirterek, bugünkü gelişmelerin 2008'dekilerle karıştırılmaması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin çok önemli avantajlara sahip olduğunu dile getiren Yılmaz, ülkenin, birçok ülkede olmayan siyasi istikrara, güçlü ve kararlı bir yönetime sahip olduğunu kaydetti. 

Yılmaz, Türkiye'nin hızlı büyümesi gerektiğini belirterek, şu anki büyüme hızının arzu ettikleri düzeyde olmadığını ifade etti. 

Büyüme hızını yükseltmenin yolunun yatırımcılar için çok daha elverişli bir ortam yaratmak olduğunu anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: 

"Bununla ilgili reform programlarımızı birtakım yol haritalarımızı Sayın Başbakanımız açıklamıştı. Dolayısıyla, bu yönde emin adımlarla ilerleyeceğiz ve önümüzdeki süreçlerde bu yol haritaları uygulandıkça potansiyel büyümemizde en az iki puanlık bir artış bekliyoruz biz doğrusu. 7 Haziran seçimlerinden sonra bu süreç hızlanacaktır ve büyüme hızımız da yine arzu ettiğimiz düzeylere doğru çıkacaktır."

Türkiye'nin makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunun altını çizen Yılmaz, "Birçok ülke geleceğe dönük yol haritalarını ortaya koyamazken, biz 25 dönüşüm programıyla detaylı bir şekilde Türkiye'nin yol haritasını da ortaya koyduk" diye konuştu. 

Cari açığın Türkiye'nin en önemli problemi olduğuna işaret eden Yılmaz, petrol fiyatlarındaki düşüşün, cari açığı yüzde 4 seviyelerine kadar düşürmesini tahmin ettiklerini söyledi.