'Ferguson'da kimse hendek kazmamıştı'

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Güney Doğu illerindeki sokağa çıkma yasaklarını ABD'deki Ferguson olaylarını örnek göstererek değerlendirdi. Kalın, "Ferguson'da kimse hendek kazmamıştı. Ama sokağa çıkma yasağı olduğunu gördük" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Kalın'ın gündeminde terör olayları, Mescid-i Aksa'daki gelişmeler ve medyaya yönelik eylemler vardı.

Sokağa çıkma yasağı başta olmak üzere alınan önlemlere yönelik eleştirilere yanıt veren İbrahim Kalın, ABD'deki Ferguson olaylarından örnek verdi. 2014 yılında ABD'nin Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında siyahi bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonrasında protesto gösterileri düzenlenmiş ve protestolar ülkenin bir çok bölgesine yayılmıştı.

Kalın, "Ferguson'da kimse hendek kazmamıştı. Ama sokağa çıkma yasağı dahil her türlü önlemin alındığını gördük" ifadelerini kullandı. Teröristleri sevindirecek eylemler içinde olunmaması gerektiğini belirten Kalın şu ifadeleri kullandı:

"Türk-Kürt Sünni-Alevi fark etmez her vatandaşımızın güvende yaşaması için el birliğiyle mücadele ediyoruz. Bu mücadele kararlı bir şekilde devam edecektir. 
Cizre gibi yerde yaptığı girişimlere hiçbir demokratik ülkede müsamaha gösterilmez. Güvenlik güçlerimiz de bu konuyla ilgili kararlı bir mücadele vermişlerdir. Abartılı haberlerin yayıldığını görüyoruz. 

ABD'nin Ferguson eyalatinde yaşananlardan örnek vermek gerekirse, Ferguson'da kimse hendek kazmamıştı. Ama sokağa çıkma yasağı dahil her türlü önlemin alındığını gördük. Vatandaşlarımızın, STK'ların, iş çevrelerinin sağduyu ile hareket etmesi büyük önem arz ediyor."

'İsrail ateşle oynuyor'

İsrail askerlerinin, Mescid-i Aksa Külliyesi içerisindeki bölüme Müslümanların girişini engellediğini hatırlatan Kalın, şöyle konuştu:

"Mescid-i Aksa Külliyesi içerisindeki bölüme Müslümanların girişini engelleyen İsrail askerleri, maalesef onlarca kişinin de yaralanmasına neden oldu. Bunun amacının ne olduğunu biliyoruz. El-Halil kentinde Hz. İbrahim Cami'nde yaptıkları gibi Mescid-i Aksa'nın da belli bölümlerini zamansal ve mekansal olarak taksim etmeye çalışmaktadır İsrail yönetimi. Böylece oraya aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilerin girmesini meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Bunlar yapılırken İsrail askerlerinin koruması altında kirli postallarıyla Mescid-i Aksa'nın pak topraklarına, halılarına, camilerine ayak basmalarını şiddetle kınıyoruz."

'Erdoğan'ın buluşmalarını seçim kampanyası gibi göstermek kasıtlı'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halkla her buluşmasının "seçim kampanyası" olarak yansıtılmak istendiğine dikkati çeken Kalın, "Cumhurbaşkanımızın halkla temasını, her buluşmasını 'Bakın, bir seçim kampanyası yürütüyor, siyasi bir faaliyetin içerisinde' gibi yansıtılmasını biz bir kere çok kasıtlı, yanlı bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz" dedi.