'Fikrim, artık işim oldu' 2 kadın girişimci yola çıktı
Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Molinas, “Bu proje ile kadınların yerini hatırlatmak açısından önemli bir adım atıyoruz” diyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Didem ERYAR ÜNLÜ
İSTANBUL - Coca-Cola'nın hedefi 2020 yılına kadar tüm dünyada 5 milyon kadın girişimciyi iş hayatına katmak. Coca-Cola bu kapsamda kadın girişimciliğini destekleyen önemli işlere imza atıyor.
Mart ayında, İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve Coca-Cola işbirliği ile gerçekleştirilen 'Fikrim Artık İşim Projesi bu kapsamda atılan önemli bir ilk adım niteliği taşıyor. Zeytinburnu, Ümraniye ve Ataşehir Belediyeleri ile başlatılan pilot projenin hedefi, kadınların çalışma hayatına sağlam adımlarla katılmalarını sağlayacak bir model üretmek. 250 kadınla yola çıkılan projede, ilk olarak KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alacak 60 kadın belirlendi. Eğitim programını başarıyla tamamlayıp sertika alan kadın girişimci adayları, iş fikirleri ile "Fikrim Artık İşim" hibe programına katıldılar. Bu 60 girişimci adayı, istedikleri taktirde KOSGEB hibesi talep etmeye hak kazandılar. Daha sonrasında 60 girişimci adayı arasından belirlenen en başarılı 10 iş fikrine sahip kadın, Eylül ayında bir haftalık proje çalıştayına katıldı. Burada somutlaşan iş fikirleri ise jüriye sunuldu.
50'şer bin TL hibe
Sonuçta program iş hayatına iki yeni kadın girişimci adayı kazandırdı: Ataşehir'den Ekobüs projesi ile Selnur Aysever ve Ümraniye'den Karaoke Kafe projesi ile Türkan Kanbur.
Zeytinburnu'nun kazanan girişimci adayı Türkan Adıkalan ise, bazı terslikler yüzünden
kendi isteği ile süreçten çekilme kararı aldı. Adıkalan'ın iş fikri okul çocuklarına kostüm hazırlamaktı. Proje, girişimci iş fikirlerine sahip kadınların potansiyelini ortaya çıkararak, iş dünyasına aktif katılımlarını sağlamayı hedefliyor. Kazanan iki kadın girişimci adayına 50'şer bin TL karşılıksız hibe veren Fikrim Artık İşim projesinin diğer kadın projelerinden farklılaştığı taraf, kadın girişimcilerin başarılı olarak iş hayatında tutunmalarına kadar geçen süreçte vereceği profesyonel, teknik ve manevi destek. Aralık 2012 itibariyle işlerini kurma hazırlıklarına başlayan iki aday, bir sene boyunca Coca-Cola profesyonellerinden mentorluk desteği alacaklar.
Projenin hedefi 5 milyon kadın
Anadolu'nun zengin kültürü ve kadının bu kültürdeki yerini vurgulayan Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Frayman Molinas, Coca-Cola'nın 2020 yılına kadar beş milyon kadını iş dünyasına kazandırmak misyonu kapsamında, sürdürülebilir işlere imza attıklarını kaydediyor Molinas ve "Sadece hibe verip, geri çekilmiyoruz. Tüm süreçte anahtar rol üstleniyoruz" yorumunu yapıyor.
TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Güner Kal ise, Türkiye'nin ekonomik sıçramasının kadınlar olmadan mümkün olmadığını söyledi. Programı ilk günden bu yana Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nilüfer Narlı liderliğindeki bir ekip tarafından izlenip, hikayeleştiriliyor. Narlı, projenin özel sektör, yerel yönetimler ve üniversite işbirliğinin bir ürünü olarak önemli bir model oluşturduğunu söyledi.
'Geçici organik pazar'
Selnur Aysever'in Ekobüs projesi, geçici bir organik pazar. Aysever, özel tasarımlı bu araç ilk başta Ataşehir'de, daha sonra ise İstanbul'ın farklı noktalarında organik ürün satışı yapmayı hedefliyor. Aysever aynı zamanda Ekobüs'te çalışacak kadınları sığınma evlerinden seçmeyi planlıyor ve "Kendi ayakları üzerinde durmayı hedefleyen bir kadın olarak, ben de onlara el vermek istiyorum" diyor.
'Kadınlar için kafe'
Türkan Kanbur'un iş fikri ise, ailelerin, çocukların, özellikle de kadınların eğlenebileceği
alkolsüz, alternatif bir karaoke kafe açmak. Kadınların eğlence arayışı içinde olduklarını
gözlemlediğini söyleyen Kanbur, Ümraniye ve bölgesinde eğlence sektörünün yok denecek kadar az olduğunu ve bu yüzden bu sektörde hizmet vermek istediğini ifade ediyor.