'Gerekirse varlık alımlarını artırabiliriz'

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, "Zayıf olsa da ekonomik toparlanma devam ediyor.Gerekirse varlık alımlarını artırabiliriz.İhraç limitini yüzde 25'ten yüzde 33 seviyesine çıkartma kararı aldık" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ayda 60 milyar euro olan varlık alım programının büyüklüğünü değiştirmedi, ancak herhangi bir ihraçtan yapabileceği azami alım oranını yüzde 25'ten yüzde 33'e yükseltti.

ECB Başkanı Mario Draghi, politika faizinin yüzde 0.05'te tutulması kararının ardından düzenlenen basın toplantısında enflasyonun daha önce öngörüldüğü kadar hızlı yükselmediğini ve euro bölgesi ekonomisinin tahmin edilen düzeyde toparlanmadığını belirtti.

Merkez bankasının euro bölgesine ait ekonomik büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı revize ettiğini ifade eden Draghi, ihtiyaç olması halinde varlık alım programının çerçevesinde değişiklik yapılabileceğine tekrar dikkat çekti.

ECB'nin gerekirse tüm enstrümanları kullanacağını belirten  Draghi, "Veriler enflasyonun önceki beklentilere göre daha yavaş arttığına işaret ediyor. Emtia fiyatlarındaki dalgalanmanın sürmesi nedeniyle enflasyon üzerindeki etki konusunda bir yargıya varmak için erken. Ekonomik büyümenin toparlanmaya devam etmesini, ancak bunun önceki tahminlere göre daha yavaş hızla olmasını bekliyoruz" dedi.

Büyüme tahminlerini aşağı çekti

Mario Draghi konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Avrupa Merkez Bankası 2017 yılı büyüme tahminini yüzde 2,0'dan yüzde 1,8'e çekti. Ayrıca ECB, 2017 yılı enflasyon tahminini yüzde 1,8'den yüzde 1,7'ye indirdi. Veriler, para politikası kararlarının uygulanmaya devam edilmesi ihtiyacını teyit ediyor.Gelişmekte olan piyasalardaki cari gelişmelerin büyümeyi daha da olumsuz etkileme potansiyeli var"

ECB'nin Yunan bankaları için ELA tavanını düşürdüğünü teyit eden Draghi, “Yönetim Konseyi'nin Yunanistan için bir borç sürdürülebilirlik analizi yapması gerekli. Yunan devlet tahvili almaya başlamadan önce diğer şartlara da bakacağız" dedi.

"Varlık alım programının nasıl genişletileceğini konuşmadık"

Varlık alım programının nasıl genişletileceğini müzakere etmediklerini dile getiren Draghi, “Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle enflasyon tahminlerimizi de düşürdük. Toparlanma yapısal reformlarla desteklenmeli. Önümüzdeki aylarda negatif enflasyon rakamları görebiliriz. Mali politikaların ekonomik toparlanmayı desteklemesi lazım. Kredilerdeki toparlanma 2014 yılı başından bu yana devam ediyor. Aşağı yönlü riskler azalsa da görünüm olumsuz etkilenecek. Ekonomik toparlanma yavaş olabilir. Geniş bir şekilde toparlanma etkisini farklı ülkelere yayabilmek önemli. Döviz kuru, fiyat istikrarı ve büyüme için önemli. G20’deki ülkelerin döviz kuru politikalarına dair kararlılıkları devam etmeli" şeklinde konuştu.

Bir gazetecini doğum gününü kutlamasına teşekkür eden Draghi, “Eğer Fed'in faiz artırımı Fed enflasyon hedefinin başarılmasına yardım eder ise, dünya için pozitif olur, Parasal genişlemenin hemen genişletilmesini savunan yönetim konseyi üyesi olmadı Çin hükümeti yuanın konvertibilitesini sağlamak için reformlara devam etmeli." diyerek basın toplantısını sonlandırdı.

Düşük seyreden enflasyonu yüzde 2 yakınlarındaki hedefine doğru yükseltmeye çalışan ECB, Mart ayından bu yana ayda 60 milyar euro tutarında devlet tahvili ağırlıklı olmak üzere varlık satın alıyor. Varlık alımlarının Eylül 2016'ya kadar sürmesi planlanıyor.