'Gördükleri muamele kabul edilemez'

BM Genel Sekreteri Ban, Suriyeli sığınmacıların gördükleri muamelelerin kabul edilemez olduğunu ve sığınmacılara insan onuruna yaraşır şekilde muamele gösterilmesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriyeli sığınmacıların Macaristan ve Sırbistan'da gördükleri muamelenin kabul edilemez olduğunu söyledi

Genel Sekreter Ban, BM Genel Kurulu genel görüşmeleri öncesi gündemdeki konulara ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Genel Kurul toplantıları sırasında birçok dünya liderinin New York'ta toplanacağını kaydeden Ban, önemli krizlerin masaya yatırılacağını belirtti.

Konuşmasında Suriye'deki krize ve bununla bağlantılı sığınmacı problemine değinen Ban, burada çatışanların tüm insani normları çiğnediğini belirterek, bu trajediyi bitirmenin çatışan taraflara, komşu ülkelere ve "bu çatışmalara destek sağlayan dış güçlere" düştüğünü söyledi. 

Suriye'de savaştan kaçan sivillere, sığınma taleplerinin kabulü de dahil her türlü desteğin verilmesi gerektiğini kaydeden Ban, bunun karşısında duranlara empati tavsiye etti.

'Kendinizi onların yerine koyun'

"Kendinizi onların yerine koyun" diyen Ban, "Varil bombaları ve vahşetle yüz yüze olan Suriyeliler kendi ülkelerinden kaçarak başka ülkelere sığınmaya devam edecek. Ülkesinde tüm umutları tükenenler başka yerlerde çıkış arayacak. Bu çok doğal. Biz de böyle bir şeyle karşılaşsak kendimiz ve çocuklarımız için aynı şeyi yaparız" dedi.

Suriyelileri kabul eden Türkiye ve diğer ülkelere teşekkür eden Ban, tüm ülkelere sorumluluklarını yerine getirerek yasal yükümlülüklerini gerçekleştirme çağrısı yaptı.

'İnsanlık onurlarına saygı gösterilmeli'

Ban, sığınmacıların Macaristan ve Sırbistan'da karşılaştıkları muameleyi de eleştirerek, "Sığınmacı ve göçmenlerin buralarda uğradıkları muamele nedeniyle şok oldum. Bu kabul edilebilir değil. Tüm ülkelerin kendi sorunları var ancak savaş ve işkenceden kaçan insanlara şefkatle yaklaşılmalı ve insanlık onurlarına saygı gösterilmeli" diye konuştu.

Genel Sekreter, hem Avrupa ülkelerine hem de Asya ülkelerine, nereden gelirlerse gelsinler sığınmacılara insan hakları temelinde muamele etme çağrısında bulundu.