'GREAT' için en kilit ülkelerden biri Türkiye

İngiltere Başkonsolosu Leigh Turner, iki yıl önce başlayan GREAT kampanyasının durumunu ve Türkiye-İngiltere ekonomik ilişkilerini DÜNYA için değerlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hilal SARI 

İSTANBUL - Başkanlığını İngiltere Başbakanı David Cameron’un bizzat yürüttüğü ve İngiltere’nin en büyük ticaret ortakları dışında sadece parlak gelişen ekonomilerde sürdürdüğü GREAT kampanyası Türk-İngiliz iş dünyasını bir araya getirmeye devam ediyor. Sadece ticaret ve iş dünyası değil, turizm, eğitim, spor, yatırımlar gibi birçok farklı alanda sürdürülen kampanya İngiltere Başkonsolosu Leigh Turner’ın ifadeleriyle “Birleşik Krallık olarak birçok farklı alanda yürütülen tanıtım etkinliklerinin bir araya gelmiş hali. Asıl amacı ise Türkiye ve İngiltere arasında farklı alanlardaki ilişkilerin yoğunluğunu arttırmak”. Rugby is GREAT etkinliğinde DÜNYA’ya ikili ekonomik ilişkilerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Turner, aynı zamanda İngiltere Ticaret ve Yatırım Ajansı Türkiye Başkanı. 

Rolls Royce’un son yatırımı ilginin devam ettiğinin kanıtı 

Turner, İngiltere’nin Türkiye’de 1. veya 2. büyük doğrudan yabancı yatırımcı olduğunu vurgulayarak “Hollanda ile sıkı rekabetteyiz bu konuda. Ama bazı şirketler Unilever veya Shell gibi - bunlar İngiliz-Hollanda ortak yatırımı. Marks & Spencers veya Tesco veya Vodafone gibi şirketlerimiz ülke genelinde faliyet gösteriyor. Ve bu ilgi devam ediyor" dedi. Son yıllarda dış ticaret dengesinin Türkiye’nin lehine olduğunun altını çizen Turner, “Türkiye İngiltere’ye gerçekleştirdiği ihracatı, İngiltere’nin Türkiye’ye gerçekleştirdiği ihracattan fazla. Bu rakamları iki yönlü arttırma konusunda çok hevesliyiz. İki ülke arasında ticaretin artmasını istiyoruz. Ticaretimizin artması iki ülke için de iyi” diye aktardı. 

Ekonomik anlaşmalarda şeffaflık ve eşitlik çok önemli 

Rolls & Royce gibi şirketlerin Türkiye pazarına çok yakın olduğunu, Rolls & Royce’un Türkiye’de bir Ar-Ge merkezi kurduğunu hatırlatarak heyecan verici birçok şeyin olmaya devam ettiğini aktaran Turner "Türkiye’deki yatırım ortamının yabancı yatırımcı için memnun edici bir ortam olması konusunda Türkiye ile birlikte çalışmalıyız. Bu yüzden Türk otoritelerinin her şirkete aynı kanunu uygulaması çok önemli. Bazen bazı ülkelerde ‘kendi şirketlerimize yabancı şirketlerden daha fazla yardım etmeliyiz’ gibi bir anlayıştan kaynaklanan ayrımcı uygulamalar oluyor. Türkiye’nin küresel bir güç olmak için olağanüstü bir hırsı var. Bu amaca yardımcı olmak için Türkiye’nin güçlü bir hukuk devleti olması, ekonomik anlaşmalarda şeffaf davranması ve herkes için aynı şartları yaratması gerekiyor. Örneğin son 4G lisans anlaşmaları zamanında ve hayli şeffaf bir şekilde gerçekleşti, bundan çok memnunuz" diye konuştu. 

İki ülke de güçlü büyüyor ticaret de büyüyecek 

2009’dan bu yana ikili ticaretin neredeyse iki katına çıktığını belirten başkonsolos, “Ticaretin daha da artacağına dair umutluyuz. İngiltere’de 2.9 gibi bir büyüme hızı var şu anda. Türkiye’de de büyüme yüzde 3-3.1 civarında bir büyüme var. Ticaretin artması için ilk şart güçlü büyüme ve bu ülkelerimizde mevcut" değerlendirmesini yaptı

Gelişen ekonomilerin önemi hayli artacak

“Türkiye GREAT kampanyasının en önemli ülkelerinden biri. Gittiğimiz ilk ülkeler Birleşik Krallık’ın en büyük pazarlarıydı. Bunlar Birleşik Krallık’ın en fazla ilişkisi olduğu ülkelerdi. Bunun dışında gelişmekte olan ekonomilere gittik. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bu ülkelerin yakın gelecekte dünyanın en önemli ekonomileri olacağını düşünüyoruz” diye konuşan Turner, iki yıldır sürmekte olan kampanyanın gerçekten harika (GREAT) sonuçları olduğunu ekledi. Türkiye dışında Çin, Hindistan, ABD, Almanya, Fransa ve Rusya’da da kampanyanın devam ettiğini belirten Turner, Rusya’da şu anda kampanya kapsamında çok şey yapılamadığını ifade etti.

Türk şirketlerinin İngiltere'ye ilgisi son yıllarda artışta

Son birkaç yıldır gittikçe daha fazla Türk şirketin İngiltere’de yatırım yapmaya başladığını aktaran Turner son örneklerden birinin üretim hatlarının otomasyonuyla ilgili yazılım ve donanım sektöründe faliyet gösteren Robo Otomasyon olduğunu belirtti. Turner "Jaguar & Land Rover ile çalışıyorlar. Birleşik Krallık’ta hayli faaller. Başka bir örnek de satın alma ve birleşmelerde, Yıldız Holding’in United Biscuits’i 2 milyar pounda satın alması. Ya da Kahve Dünyası, Simit Sarayı gibi perakende şirketleri Londra’da mağazalar açtılar ve hayli başarılılar. Son olarak Arçelik Beko'yu örnek verebilirim. Türkiye’nin de en başarılı şirketlerinden biri olan Arçelik Beko geçtiğimiz dönemde Cambridge’de bir Ar-Ge merkezi kurdular. Bundan da çok memnunuz. Yani Türkiye’den İngiltere’ye de hayli ilgi var." diye konuştu.

Sıkı bir sosyal medya kullanıcısı

Ciddi bir sosyal medya kullanıcısı olan Turner, blogs. wco.uk/leighturner adresinde Türkiye'deki güncel gelişmelerle ilgili değerlendirmelerini kaleme alıyor, @LeighTurnerFCO adlı twitter hesabından 10 bine yakın takipçisiyle gelişmelere dair fikirlerini paylaşıyor.

Refah için hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü şart!

"Refah için hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü şart! Sivil toplumun gelişmesi için de birçok projemiz var. Ama her zaman şunu söylüyorum: Türkiye’nin kaderini Türk toplumu belirleyecektir. Refah dolu, demokratik, başarılı veya güvenli bir Türkiye’nin yolu hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğünden geçer. Çünkü bu ikisi olmadan güçlü ve başarılı bir ülke olmak çok zor."

Bu konularda ilginizi çekebilir