'Herhangi bir ön yargımız yok'

Başbakan Davutoğlu, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli'ye giderken herhangi bir ön yargımız yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeni anayasa görüşmelerini kişiselleştirmenin doğru olmadığını belirten Davutoğlu, 'Şöyle olursa ben çıkarım, böyle olursa doğru olmaz' diyerek yapacağımız konjonktürel analizlerin hepsi bizden sonraki nesiller için sıkıntı doğurur. Benim niyetim ve hedefim, bu görüşmelerde tamamıyla özgürlükçü, katılımcı, güçler ayrılığı prensibine dayalı çağdaş bir anayasanın yazılabileceği inancını taşıyorum' şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırbistan ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Hep beraber özgürlükçü bir anayasanın yapılması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Bizim için bu anayasanın şekli, formu itibarıyla söylüyorum, kurumsal formu itibarıyla doğru olan başkanlık sistemidir. Ve bunu biz daha önce de dile getirdik. Bunu da tartışırken kimsenin, konjonktürel bakmasını tavsiye etmem. Yani bu dönemdeki siyasiler liderler, hepimiz geçiciyiz. Öyle bir anayasa yapalım ki öyle bir hükümet yöntemi, modeli ortaya koyalım ki 50 sene sonra bizim torunlarımız onu idare ederken de rahat etsinler" diye konuştu.

Davutoğlu, "Kişiselleştirirsek, 'Şöyle olursa ben çıkarım, böyle olursa doğru olmaz' diyerek yapacağımız konjonktürel analizlerin hepsi bizden sonraki nesiller için sıkıntı doğurur. Benim niyetim ve hedefim, bu görüşmelerde tamamıyla özgürlükçü, katılımcı, güçler ayrılığı prensibine dayalı çağdaş bir anayasanın yazılabileceği inancını taşıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin bütünlüğünü kimseyle tartışmam"

Davutoğlu, HDP'ye yönelik, "Birkaç gün sonra kendilerini ziyaret edecek bir misafire saygısızlık, diğer siyasi şeyleri bir kenara dahi koysak, saygısızlık ifade eden, tahrif ifade eden açıklamalardan sonra onları muhatap almam, şahsi olarak da bulunduğum makam olarak da doğru değildir" ifadelerini kullandı.

"Anayasa'yı herkesle tartışırım ama Türkiye'nin bütünlüğünü, dirliğini, bütünlüğünü kimseyle tartışmam" diyen Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Her şeyi konuşur ama hendek ve barikatları kaldırmak için canını ortaya koyan, oradaki çocukların okula gidebilmesi için kanını döken Mehmetçiğin kanını kimseyle tartışmam. Bu niyet meselesi. Niyetleri sahih değil ne konuşacağız o zaman?

Biz bir film senaryosu çeviriyor değiliz. Türkiye ateş çemberinin ortasında. Yüzlerce askerimizi, polisimizi şehit vermişiz. Yok çay içecekmişiz de kaçak çaymış da.... Gitsinler çaylarını kimle içeceklerse içsinler, isterse Kandil'e gitsin çayını içsin bu filmin senaristi."

Davutoğlu Sırbistan'a gitti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere özel uçak "ANA" ile saat 11.15'te Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gitti. Başbakan Davutoğlu'na Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu eşlik etti.