'İade görüşmeleri' sona erdi

FETÖ elebaşı Gülen'in iadesine ilişkin ABD'den gelen heyetle 2 gün süren görüşmelerin tamamlandığı ve "olumlu" geçtiğini bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin, Adalet Bakanlığı yetkilileri ile ABD'den gelen heyet arasında yürütülen görüşmeler tamamlandı.

FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi için, Türkiye'ye gelen ABD Adalet Bakanlığından 3, Dışişleri Bakanlığından 1 temsilciden oluşan 4 kişilik heyet ile Adalet Bakanlığı yetkilileri arasında dün başlayan görüşmeler sona erdi.

Görüşmeler kapsamında Adalet Bakanlığı bürokratları ve uzmanlarınca, ABD yetkililerine, daha önceden gönderilen dört iade dosyası hakkında bilgiler verildi. 15 Temmuz darbe teşebbüsünün Fetullah Gülen'in emir ve komutası altında gerçekleştirildiğine ilişkin önemli deliller de ABD heyetiyle paylaşıldı.

ABD heyetine FETÖ sunumu

ABD heyetiyle görüşmelerin bugünkü son oturumunda İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun, İzmir Cumhuriyet Başssavcı Vekili Okan Bato, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Aydıner, FETÖ'ye ilişkin çeşitli sunumlar yaptı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Tosun, ABD heyetine FETÖ'nün mali yapısını anlattı ve söz konusu yapıyla ilgili elde edilen delillere ilişkin bilgi paylaşımında bulundu.

ABD ve Türk yetkililerin "iade" konusunda bir araya geldiği görüşmeler ilk gün 9, ikinci gün ise 8 saat sürdü. 

Adalet Bakanlığı yetkilileri, görüşmelerin "olumlu" geçtiğini bildirdi.

Türkiye-ABD arasındaki iade trafiği 

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Hükümet, örgütün elebaşı Gülen'in iadesi için ikamet ettiği ABD'ye "acil tutuklama ve iade" talebinde bulunmuştu. 

Yaşanan bu gelişmelerin ardından ABD Adalet Bakanlığı, Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin Adalet Bakanlığına bir mektup göndermişti. 

ABD Adalet Bakanlığı mektupta, Gülen'in iadesi konusunda yapılacak görüşmeler için Adalet Bakanlığından bir heyetin ABD'ye gönderilmesini ya da Amerikan Adalet Bakanlığından bir heyetin Türkiye'ye gelmesini önermişti. 

Adalet Bakanlığınca ABD'ye gönderilen cevap mektubunda, ilk olarak Amerika'dan bir heyetin gelmesi, daha sonra Türkiye'den bir heyetin ABD'de görüşmelerde bulunması teklif edilmişti. 

Türkiye'nin teklifini kabul eden ABD Adalet Bakanlığı, bir heyeti Türkiye'ye göndereceğini bildirmişti.