'İç savaş kararı verdiler'

Selahattin Demirtaş, "2 gündür ortaya çıkan şey teröre tepki falan değil. Davutoğlu-Erdoğan ikilisi dağlarda çıkardığı savaşı, şehre gönderdikleri cenazeleri oya çeviremediklerini görünce iç savaş kararı verdiler" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün gece iyice şiddetlenen HDP binalarına yönelik saldırılara ilişkin, "2 gündür ortaya çıkan şey teröre tepki falan değil. AKP kararıyla Davutoğlu-Erdoğan ikilisinin dağlarda çıkardığı savaşı, şehre gönderdikleri cenazeleri oya çeviremediklerini görünce iç savaş kararı verdiler" dedi.

"Millete açıkca 'Bize 400 vekil vermezseniz burnunuzdan getiririz' diyorlar" diyen Demirtaş, "AKP artık bu ülkede tek başına iktidar olamayacak, düşmüş durumda" ifadesini kullandı.

Demirtaş'ın açıklamalarında satırbaşları şöyle:

Burada bulunmamızın asıl nedeni hep birlikte Cizre'ye gitmek. Birazdan gidiş gerekçelerimizi ve beklentilerimizi paylaşacağım. Dün akşam ve ondan önceki gün neredeyse 48 saattir Türkiye genelinde devlet eliyle bir hükümet desteğiyle yaşanan linçlere dair görüşlerimizi paylaşmak istiyorum.

İçinden geçtiğimiz dönem sıradan, normal, tesadüflere dair bir süreç değil. Büyük kırılmalara yol açabilecek, Ortadoğu genelinde ve ülkemizde değişimlere yol açabilecek çalkantılı bir dönemin içinde bulunuyoruz.

Yapılan seçimlerde ortaya çıkan siyasi sonuçlar da küçük iktidar değişimleri, aritmetik meclis değişimlerinin çok ötesinde anlamlar içeriyor. Böylesine kaotik bir dönemde ülkemizde de bir kez daha silahların konuşuyor olması, bir devlet politikası olarak savaş kararıyla beraber kan gölüne görmüş olması büyük bir tarihsizlik, kayıptır. Her şeyden önce asker, polis, gerilla, kadın, çocuk, sivil her gün insanlarımızı kaybediyoruz. HDP olarak yiten canların, kaybedilen canların üniformasına bakmadan, siyasi düşüncesine bakmadan, etnik kimliğine bakmadan, kim tarafından niye öldürüldüğüne bakmadan bütün acılara amasız, ancaksız sahip çıkıyoruz. Bir yandan da bu acıların son bulması için ısrarlı bir barış çağrısı, çabası yürütüyoruz.

'7 Haziran öncesinde öldürülen bizdik'

Henüz maalesef ki sonuç alamadık. Maalesef halen ülkemizde kan akıyor. Bizler 7 Haziran seçimlerine gelinceye kadar, 176 yerde partimize saldırılar oldu. 2 gündür partimizi yakıp yıkanlar, biz sizin alçaklıklarınızı 7 Haziran’da da gördük. 7 Haziran öncesinde ölümler mi vardı? Öldürülen bizdik. Buna rağmen sağduyu, kardeşlik mesajları veren bizdik. 2 gündür ortaya çıkan şey teröre tepki falan değil. AKP kararıyla Davutoğlu - Erdoğan ikilisinin dağlarda çıkardığı savaşı, şehre gönderdikleri cenazeleri oya çeviremediklerini görünce iç savaş kararı verdiler. Kendilerine milliyetçi diyenler buna alet oluyor.

Protesto amacıyla sokağa çıkanlara biz saygı duyarız, herkesi protesto etme hakları vardır. Bu çerçevede herhangi bir lafımız yoktur. Eleştirileri dinleriz, anlamaya çalışırız. Bizim sözlerimiz AKP ve MİT istihbaratı ile yapılmış görevlendirilmiş çeteleredir. Bunlar isim isim belirlenmiş ve maaşlı insanlardır. Tek elden yönetilen saldırı kampanyası devlet eliyle yürütülmüştür. Bize 400 vekil vermezseniz sizin burnunuzdan getiririz demek istiyorlar. Bunu da açık açık söylüyorlar. Bunu da devletin imkanlarıyla yapabilirler. Devlete el koymuş durumdalar.

'Bu linçleri yapanlar yazık size...'

Yakıp yıkanlar, insanları dövenler, mevsimlik işçilerin çadırlarını yakanlar linç edenler hepinizin görüntüleri var. İşlediğiniz suçlar 20 yıla tabiidir. Bugün olmaz yarın ama illa hesabını vereceksiniz. Arkasında hükümet desteğini hissedip bu linçleri yapanlar yazık size, kendinizi harcatmayın, harcayacaklar size, hükümet yok arkanızda, iktidardan düştüler…

Cana gelmesin mala gelsin, HDP binaları kurban olsun…. Bunları yapanlar cebinde bir çay parası bile olmayan insanlar, onlara da üzülüyoruz acıyoruz. Bunlar gidiciler siz ortada kalacaksınız, arkanızda hükümet yok, yargı önünde hesap vereceksiniz… Biz kendimizi feda ederiz diyorsanız yapacak bir şey yok. 1 Kasım’da seçim var, iktidar olamayacaklar, herkes ayağını denk alsın ona göre adım atsınlar… Kendilerine milliyetçi diyenler zaten sokaklarda gereğini yapıyorsunuz.