'İleride bunlardan biri facebook yapar'
TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, "Bazen soruyorlar, 'Türkiye'de neden Google, Facebook, Twitter yok' diye. Eğer bu arkadaşlar bu yaşlarda, bunlarla haşır neşir olurlarsa ileride bunlardan bir tanesi bir Facebook yapacaktır" dedi.
ANKARA – Türkiye Bilimsel Araştırmalar ve Teknoloji Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak, Türkiye'de projecilik kültürünü yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirterek, "Bazen soruyorlar, 'Türkiye'de neden Google, Facebook, Twitter yok' diye. İşte bu sorunun cevabı burada. Eğer bu arkadaşlar bu yaşlarda, bunlarla haşır neşir olurlarsa ileride bunlardan bir tanesi bir Facebook yapacaktır" dedi.
ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda (Congresium) düzenlenen 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması final projeleri sergisinde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Altunbaşak, "10 bin proje ile başladık bu serüvene. Okul ve il bazında seçmeler oldu. Daha sonra burada gördüğünüz 200 projeye indirgendi, 3 gün sonunda jürilerimizin seçtiği 15 projeye ödül vereceğiz" diye konuştu.
Türkiye'de projecilik, kültürünü tüm ülkeye yaymak amacıyla yola çıktıklarını anlatan Altunbaşak, şunları söyledi:
"Bunun çok önemli olduğu düşünüyoruz. Bazen soruluyor, 'Türkiye'de neden Google, Facebook, Twitter yok' diye. İşte bu sorunun cevabı burada. Eğer bu arkadaşlar bu yaşlarda, bunlarla haşır neşir olurlarsa ileride bunlardan bir tanesi bir Facebook yapacaktır."
Altunbaşak, Türkiye'de bin 200 okulda bilim şenliği düzenlendiğini ve bu sayıyı yükseltmeyi hedeflediklerini belirterek, "Bilim şenliklerini, gelecek yıl 5 bin okula, sonraki yıllarda da 42 bin okula yaymaya çalışıyoruz. Çünkü yurt dışındaki tüm okullarda bilim şenliği vardır. Çocuklar merak duygularını orada keşfeder ve üzerine giderler. Türkiye'de bu uygulamayı Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte çalışarak başlattık. Bu çalışmalar uzun vadede meyvesini verecektir" değerlendirmesinde bulundu.
Proje stantlarını ziyaret eden Altunbaşak, öğrencilerin sunum sırasında gösterdiği öz güvene dikkati çekerek, "Ben çocukların bu çalışmalarını çok önemsiyorum. Çünkü o yaşlarda TÜBİTAK başkanı gelse, ben iki kelime edemezdim. Bir bakanımız, Milli Eğitim Müsteşarımız gelse elimiz ağzımız birbirine dolanırdı" ifadesini kullandı.
Altunbaşak, Milli Eğitim Balkanlığıyla geliştirdikleri proje hedeflerine dair şu bilgileri verdi:
"Üretken, rasyonel düşünen, yaratıcı, merak eden, yazılı ve sözlü kendini çok iyi ifade eden, en az bir dile hakim, insanlara ve topluma saygılı bireyler yetiştirmek istiyoruz."
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Emin Zararsız da TÜBİTAK'la yapılan işbirliğinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "TÜBİTAK ile işbirliği yaparak tüm imkanları, okullarımıza seferber ettik. İnşallah, bizim ülkemizden de dünyaya ihraç edebileceğimiz buluşlar çıkacak. Çocuklarımız yeni icatlarla dünyanın önüne geçecek, bu da bizi mutlu edecek" diye konuştu.