'İnsanlar değil, vicdanlar engelli!'

Türkiye'nin önde gelen yedi üniversitesinden akademisyenlerin konuşmacı olarak katıldığı '2. HERKES İÇİN ERİŞİM SEMPOZYUMU'nda, engellilerin erişilebilirliği önünde duran yasal engeller konusu tartışıldı. Sempozyum sonunda, Prof. Dr. Şafak Karamehmetoğl

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - Engellilerin yaşadığı fakat toplumda bilinmeyen sorunların masaya yatırıldığı sempozyumda, 'kentsel dönüşüm, ertelenen engelliler yasası ve adaletin engellilere bakışı konularına yer verildi. Sempozyum sonunda TOFD Yönetim Kurulu tarafından engelli hakları ve erişilebilirlik alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle Prof. Dr. Şafak Karamehmetoğlu'na 'Yüksek Mimar Şükrü Sürmen Onur Ödülü' takdim edildi. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin düzenlediği sempozyum İTÜ Taşkışla Kampüsü'nde gerçekleştirildi.
 
Sempozyum kapsamında yapılan çalışmaların kitap olarak derlenmesi gerektiğini belirten İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Altay, insanların değil vicdanların engelli olduğunu, engellerin bilinçsiz insanlar nedeniyle var olduğunu kaydetti.
 
Şükrü Sürmen ve Prof. Dr. Şafak Karamehmetoğlu'nun, derneğin kurulmasında büyük katkıları olduğunu kaydeden Ramazan Baş, sonraki senelerde jüri tarafından takdim edilmesi planlanan Yüksek Mimar Şükrü Sürmen Onur Ödülü'nün, derneğe olan sonsuz katılarından dolayı bu sene Prof. Dr. Karamehmetoğlu'na ait olması gerektiğini belirtti. Özrün bedende, engelin mekanda olduğunu söyleyen Baş, özürlü insanlara engelli demenin mekanın engelini onların üzerine yıkmak anlamı taşıyabileceği için, bu hitap şeklinden uzak durulması gerektiğini kaydetti.
 
Merhum Mimar Şükrü Sürmen anısına düzenlenen sempozyumda, Ertelenen 5378 Sayılı Kanun ve Yapılması Planlanan Değişikler, adaletin engellilere bakışının işleneceği 'Adalet Terazisinde Devlet mi? Birey mi?' ve Kentsel Dönüşüm ve Erişilebilirlik Çalışmaları başlıklı üç oturum gerçekleştirildi.