'Irak'ta acilen mutabakat hükümeti kurulmalı'

Başbakan Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın telefon görüşmesi yaptığı, görüşmede, Irak'ta acilen bir mutabakat hükümeti kurulması gerektiğine dikkati çektikleri öğrenildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Irak'taki gelişmeler ve bölgesel konuların ele alındığı telefon görüşmesi yaptı. 

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan ve Biden, görüşmede Irak başta olmak üzere bölgesel konularda görüş alışverişinde bulundu. Irak’ın mezhep temelli bir çatışma ortamına sürüklenmesine ilişkin kaygılarını paylaşan Erdoğan ve Biden, ülkenin toprak bütünlüğünün ve siyasal birliğinin korunması, terörle mücadelede başarı sağlanması için acilen bir mutabakat hükümeti kurulması gerektiğine dikkati çekti.

Görüşmede, kurulacak milli mutabakat hükümetinin, Sünni halk kitlelerine yeniden siyasi temsil imkanı sağlanması da dahil olmak üzere, tüm Irak vatandaşlarını kucaklaması gerektiği vurgulandı.

Erdoğan ve Biden, Irak’ta tutulmakta olan Türk vatandaşlarının salimen yurda dönmelerinin sağlanması konusunu da ele aldı.

Başbakan Erdoğan, Irak’taki şiddet olaylarından zarar gören sivil halka insani yardım çerçevesinde, Türkiye’nin 12 Haziran’dan itibaren Türkmenlerin yoğun olduğu bölgeler başta olmak üzere, ihtiyaç sahiplerine yardım göndermeye başladığını ifade etti.

Irak ve Suriye’deki son gelişmelerle ilgili Türkiye ve ABD’nin ortak çalışma yürütmelerinin önemine değinilen görüşmede, bu hususlarda yakın temasta bulunma konusunda da mutabakat sağlandı.

Başbakan Erdoğan, 13 Haziran’da Rize’de bulunduğu sırada da ABD Başkan Yardımcısı Biden ile telefonda görüşmüştü.