'İşçilerin yüzde 80-85'i kıdem tazminatını alamıyor'
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, işçilerin yüzde 80-85'inin kıdem tazminatını alamadığını söyledi.
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, kıdem tazminatının her işçinin geleceğe ait hayali olduğunu belirterek "Var olan kıdem tazminatı mevzuatında özel sektördeki işçilerin büyük bir bölümü, en iyimser rakamlarla yüzde 80-85'i, maalesef kıdem tazminatına erişemiyor, kıdem tazminatını alamıyor" dedi.
Arslan, yaptığı açıklamada, yaklaşık 220 bin taşeron işçinin Hak-İş'e bağlı sendikalarda örgütlü olduğunu aktararak "Türk-İş ve Disk'e bağlı sendikaların örgütlediği toplam taşeron işçi sayısı, 50 binin altındadır. Dolayısıyla büyük bir kesimi biz temsil ediyoruz. O nedenle hem Maliye Bakanlığı ile hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile uzun görüşmelerimiz oldu. Maliye Bakanlığının ortaya koyduğu çözüm önerilerine itirazlarımızı konuştuk. Kendi çözüm önerilerimizi ortaya koyduk." dedi.
Çözüm önerilerini uluslararası sözleşmeler, anayasa ve diğer mevzuat açısından temellendirdiklerini ifade eden Arslan, özel sözleşmeli personel uygulamasının çalışanlar, konfederasyon ve sendikalar açısından kabul edilemeyeceğini, ülkenin geleceği açısından ekonomik olmadığını ve başka sorunlara da sebebiyet vereceğinden hareketle itirazlarını ortaya koyduklarını vurguladı.
Taşeron işçilere kadro verilmesi
Özel sözleşmeli personel uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğine işaret eden Arslan, onun yerine işçilerin kamuda kadrolu işçi olarak çalışmasını, toplu sözleşme, ikramiye, kıdem tazminatı haklarının güvence altına alınarak sistemin bunun üzerine inşa edilmesini talep edeceklerini anlattı.
Arslan, "Umarım Başbakan ve Hükümet, taleplerimizi anlayışla karşılar ve bu noktada bir çözümün üzerinde mutabık kalmış oluruz." diye konuştu.
Taşeron işçilerin hangi şartlarda kadroya alınacağıyla ilgili detayların henüz konuşulmadığına dikkati çeken Arslan, şöyle devam etti:
"Bu konuda bizim itirazlarımızın sonucu itibarıyla model üzerinde mutabakat sağlanamayınca bunun ayrıntılarının da ortaya çıkması söz konusu değil. Biz, öncelikli olarak taşeron işçilerin kadrolu işçi olarak değerlendirilmesini ve buna göre istihdam edilmesini, bunların ayrıntılarının da bunun üzerinden ortaya çıkmasını talep ediyoruz. Hükümetin önerisi, özel sözleşmeli personel ve buna bağlı olarak bir düzenleme yapmak. Sayın Başbakan Yardımcısının da ifade ettiği gibi Bakanlar Kurulunda, henüz daha Meclis'e sevk edilmiş durumda değil ama o aşamaya geldiği ifade edildi. Bu aşamada öncelikli olarak sistem konusunu çözmemiz gerekiyor. Memur üzerine mi işçi üzerine bir sistem olacağı konusunda henüz netlik olmadığı için ayrıntıları da konuşmak söz konusu olmuyor. Eğer öncelikli olarak kadrolu işçi olarak kalmaları sağlanacaksa biz bu konuda ayrıntılı bir çalışma yaptık."
"Kıdem tazminatı her işçinin hayalidir"
Kıdem tazminatının bütün işçileri ilgilendiren bir konu olduğunu dile getiren Arslan, "Kıdem tazminatı, çalışan her işçinin geleceğe ait hayalleridir, umutlarıdır, beklentileridir. Bu nedenle kıdem tazminatı konusu hassas bir konu." dedi.
Kıdem tazminatı mevzuatında eksiklik ve sorunlar olduğunu aktaran Arslan, bunların giderilmesini ve kazanılmış haklara dokunulmadan yeni bir modelin ortaya çıkarılmasını talep ettiklerini bildirdi.
Arslan, şunları kaydetti:
"Bu model üzerinde tartışabiliriz ama var olan kıdem tazminatı mevzuatında özel sektördeki işçilerin büyük bir bölümü, en iyimser rakamlarla yüzde 80-85'i, maalesef kıdem tazminatına erişemiyor, kıdem tazminatını alamıyor. Bu nedenle kıdem tazminatı konusunun kazanılmış haklara dokunulmadan, bu hakları geri götürmeden, var olan boşlukların, eksiklerin, yanlışların giderilerek bütün işçilerin, ne kadar çalışırsa çalışsın bütün çalışanların kıdem tazminatının güvence altına alındığı bir modeli savunuyoruz. Bundan sonra da savunmaya devam edeceğiz."