'İsrail'le ticaret hacmi birkaç kat artar'

DEİK Türkiye-İsrail İş Konseyi Akçakayalıoğlu, İsrail'le ilişkilerin normalleşmesi durumunda İsrail gazının Türkiye üzerinden taşınabilecğeini ve bu durumun ticaret hacmini birkaç katına çıkaracağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DEİK Türkiye-İsrail İş Konseyi Başkanı Hasan Akçakayalıoğlu, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi durumunda dış ticaret hacminin 2-3 yıl içinde birkaç kat artacağını söyledi. 

Derlenen bilgilere göre, ilişkilerin normale dönmesi beklenen iki ülke arasındaki dış ticaret Türkiye lehine bir seyir izledi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri dikkate alındığında, son 5 yılda İsrail'e karşı sürekli dış ticaret fazlası verilirken, bu dönemde ihracat yüzde 13 artarak 2,4 milyar dolardan 2,7 milyar dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 19 azalarak 2,1 milyar dolar seviyelerinden 1,7 milyar dolara geriledi.

Türkiye otomobil satıyor, enerji alıyor

Türkiye'nin geçen yıl itibarıyla İsrail'e sattığı ürünlerin başında motorlu kara taşıtları (464,8 milyon dolar), demir-çelik (324,7 milyon dolar) ve elektrikli makine ve cihazlar (181,7 milyon dolar) geldi. Buna karşılık aynı yıl İsrail'den en fazla enerji (898,3 milyon dolar), plastik ve mamulleri (150,4 milyon dolar), kazan ve makine (80,7 milyon dolar) ithal edildi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere konu olan sektörlerden turizme bakıldığında, İsrail'den gelen turist sayısı 2011-2015 döneminde 2,8 katına çıkarak 79 bin 140'dan 224 bin 568'e yükseldi.

'Hacim bir kaç katına çıkar'

Hasan Akçakayalıoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin diplomatik ilişkilerden bağımsız bir gelişme kapasitesi olduğunu söyledi.

Diplomatik ilişkilerin zayıf olduğu dönemlerde bile taraflar arasında dış ticaretin arttığını dile getiren Akçakayalıoğlu, "Zira iki ülke piyasalarındaki firma ve tüketiciler, kendi çıkarları için en iyi ve en hesaplı işi yapmayı seçti. Bu durumun devam etmesini bekliyoruz. Ülkeler arası ilişkilerin düzelmesi, karşılıklı ticaret hacmimizi daha da artıracaktır" dedi.

Dış ticaret hacminin 2-3 yıl içinde 7,5 milyar dolar seviyesini aşabileceğini kaydeden Akçakayalıoğlu, buna karşın karşılıklı yatırımlar ve turizm sektörünün çok zayıf seyrettiğinin altını çizdi.

İsrail'den gelen turist sayısının 700 bine yaklaştığı yıllar olduğunu belirten Akçakayalıoğlu, "İlişkiler bozulduktan sonra bu rakam 100-150 bin bandına düştü. Aslında her yıl en az 1 milyon turist gelme potansiyeli var." ifadelerini kullandı. 

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi'nin etkisiyle finans başta olmak üzere birçok sektörde İsrailli yatırımcının Türkiye'ye gelme potansiyeli olduğunu anlatan Akçakayalıoğlu, "En stratejik ve güncel konu doğalgaz. İlişkilerin normalleşmesi İsrail gazının, Türkiye üzerinden Avrupa piyasalarına ulaşma imkanını yaratabilir. Bu da kazan-kazan durumunu oluşturacaktır. Bu durum ticaret hacmimizi birkaç katına çıkaracaktır." diye konuştu.