'Karargah evleri' soruşturmasına takipsizlik

TSK'da görevli bazı personel ile İP yöneticileri arasında yasa dışı bir siyasi yapılanma olduğu iddialarına ilişkin aralarında İP Genel Başkanı Perinçek'in de bulunduğu 91 kişi hakkında yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) görevli bazı personel ile İşçi Partisi (İP) yöneticileri arasında yasa dışı bir siyasi yapılanma olduğu iddialarına ilişkin aralarında İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de bulunduğu 91 kişi hakkında yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verdi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcısı Mesut Erdinç Bayhan'ın hazırladığı 18 sayfalık takipsizlik kararında, Askeri Savcılık tarafından görevsizlik kararı verilen dosyanın ilk önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, 2011'de de Ankara Savcılığı'nın yetkisizlik kararı ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği anımsatıldı. 

Takipsizlik kararında, şüphelilerin savunmaları, tanık beyanları, kurumlar arası müzekkereler ile bilirkişi raporlarına yer verildi. 

Kararda, ''İP/Karargah evleri'' başlıklı MİT belgesinde isimleri geçen şüphelilerden Cengiz Köylü, Hikmet Çiçek, Doğu Perinçek, Mehmet Bora Perinçek ve Mehmet Bedri Gültekin hakkında aynı eylemlerle ilgili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce ''Ergenekon'' davası kapsamında karar verildiği, bu nedenle bu dosyada yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmedildi. 

Takipsizlik kararında, diğer 86 şüpheli hakkında ise ''Ergenekon terör örgütü üyesi oldukları ve bu örgüt çerçevesinde eylemlere iştirak ettiklerine, bu örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettiklerine ayrıca devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin ettikleri ve sızdırdıklarına dair kamu davası açılmasını gerektirecek mahiyette somut delil elde edilemediği anlaşıldığından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir'' denildi. 

Soruşturmanın geçmişi   

TSK'da görevli bazı personel ile İP yöneticileri arasında yasa dışı bir siyasi yapılanma olduğu iddialarını içeren bir belge MİT tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na gönderilmişti. Bu belgenin İP Genel Merkezi'nde de bulunduğu iddiaları üzerine "Ergenekon'' soruşturması kapsamında partinin genel merkezinde yapılan aramada ''çok gizli'' dereceli MİT belgesi ele geçirilmişti. 

Bunun üzerine 2008'de Askeri Savcılık tarafından soruşturma açılmış, daha sonra dosya görevsizlik kararıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yollanmıştı. Söz konusu soruşturmada 2011'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yetkisizlik kararı verilerek, dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmişti.