'Kavgam' kitabı Almanya'da tartışılıyor

Bavyera Eyalet Hükümeti ile muhalefet arasında Adolf Hitler'in "Kavgam" kitabı tartışmaları sürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN  - Almanya'da Bavyera Eyalet Hükümeti ile muhalefet arasında Adolf Hitler'in propaganda kitabı olan "Kavgam" (Mein Kampf) hakkında tartışmalar sürüyor. 

Bavyera Hükümetinin kitabın basımına önce onay vermesine rağmen daha sonra bu kararını değiştirmesi polemiğe yol açtı. 

Eyalet Kültür Bakanı Ludwig Spaenle, Yüksek Öğretim Komisyonunda yaptığı konuşmada ''Kavgam'' adlı kitabın telif haklarını elinde bulunduran eyalet hükümetinin sözkonusu kitabının resmi yorumlu baskısının çıkarılmasına karşı çıktığını bildirdi. Spaenle, böyle bir girişimin Bavyera eyaletine zarar vereceği uyarısındada bulundu.  

Spaenle, eyalet hükümetinin daha önceki kitabın basılması kararını değiştirdiğini ifade ederek, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrailli siyasetçiler ve Nazi soykırımında hayatta kalanların kitabın yeni baskısına karşı çıktığını da hatırlattı. 

Muhalefet ise eyalet hükümetinin tutarsız hareketini eleştirdi.  

Bavyera Eyaleti Hükümeti, telif hakkı süresi 2015 yılında dolan Adolf Hitler'in "Kavgam" kitabının, halkı kışkırttığı gerekçesiyle yeniden basılmasını engellemek istiyor. Telif haklarını elinde bulunduran eyalet hükümeti kitabın basılmasına karşı çıkıyor. Ancak 2015'ten sonra telif hakkının kalkmasından sonra kitabın bir çok yerde farklı şekilde basılmasından çekiniliyor. 1945'ten beri basımı yasak olan Kavgam kitabının telif hakkının 2015'te kalkmasıyla yeniden basılması gündemde. 

Bu konularda ilginizi çekebilir