'Keskin kulak' denildiğinde aklınıza bile gelmez

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Büyük balmumu güvesinin (Galleria mellonella), diğer hayvanlara oranla çok daha yüksek frekanstaki sesleri duyabildiği keşfedildi.

İskoçya'nın Glasgow kentindeki Strathclyde Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, büyük balmumu güvesinin 300 kilohertz frekanstaki sesleri duyabildiğini ortaya çıkardı.

Şimdiye kadar hayvanlar aleminin en iyi işitebilen üyesinin 160 kilohertz frekanslık sesleri algılayabilen yunuslar olduğu sanılıyordu.

İnsanların işitebildiği en yüksek frekans ise sadece 20 kilohertz.

Üniversitenin ultrasonik araştırmalar laboratuvarında yapılan çalışmayı yöneten Dr. James Windmill, şunları kaydetti:

"Güvelerin bu kadar yüksek frekanstaki sesleri duyabilmesi, bizim için büyük sürpriz oldu. Bu kadar yüksek frekanstaki sesler havada hızla gücünü yitirir. Bu nedenle uçan canlılar tarafından ses ötesinin kullanımı son derece zordur. Daha önceki çalışmalar, yarasa gibi bazı hayvanların iletişim kurmak için ses ötesini kullandığını ortaya çıkarmıştı. Bizim araştırmamız ise güvelerin sesi çok daha ileri bir biçimde kullanabildiğini gösterdi."

Güvelerin, düşmanlarına karşı birbirlerini uyarmak için böyle bir yetenek geliştirdiği sanılıyor.

Minyatür mikroskoplar gibi teknolojik keşiflerin önünü açması beklenen çalışma, "Royal Society Journal" ve "Biology Letters" dergilerinde yayımlandı.

Avrupa, Avrasya, Kuzey Amerika ve Avustralya'da yaşayan büyük balmumu güvesinin erişkinleri, 30-41 milimetre uzunluğa erişebiliyor.