'Kıyak emeklilik'te geri adım

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, milletvekillerin emeklilik maaşı ile ilgili madde, Cumhurbaşkanı Gül'ün geri gönderme gerekçeleri dikkate alınarak yeniden düzenlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, milletvekili emekli aylıklarıyla ilgili düzenlemeyi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geri gönderme gerekçesini dikkate alarak yeniden düzenledi.
Komisyon, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'un sadece geri gönderilen maddesini görüştü. Maddede, verilen önergeyle değişiklik yapıldı.
Buna göre, Yasada milletvekili emekli aylıklarıyla ilgili olarak daha önce yüzde 60 olan oran, yüzde 45'e düşürüldü.
Çelik: Cumhurbaşkanımızın gerekçesi dikkate alındı 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM'de gazetecilerin "emekli milletvekili aylıklarına" ilişkin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, "Maaşlarda ne kadarlık bir değişiklik öngörülüyor, rakam olarak söyleyebilir misiniz?" sorusu üzerine Çelik, şunları söyledi: 
"Cumhurbaşkanımız çerçeve 16. maddeyi bir kez daha görüşülmek üzere gönderdi. Bugün de komisyonda bu yüzde 45 olarak değerlendirildi. Aradaki farkı 380 lira civarında öyle tahmin ediyorum. 5 bin 860 ile 6 bin 270 TL arasında bir rakam. Bu şekilde takdir edildi. Hükümetin önerisi olarak gelmiş değil. Komisyonda verilen önerge ve Cumhurbaşkanımızın geri gönderme gerekçeleri dikkate alınarak şu an ki noktaya çekilmiş bulunuyor. Öyle tahmin ediyorum ki kamuoyunda yapılan değerlendirmelere cevap teşkil edecek bir düzenleme oldu."
Çelik, bir başka gazetecinin, "'2 yıl şartı aranmaksızın' ifadesi yer alıyor. Bunu biraz açabilir misiniz?" sorusuna, "Bu, temsil ve makam tazminatı ödenmiş olan milletvekillerimiz var. Yani üst düzey bürokratlar diyebiliriz bunlara" yanıtını verdi.
"Bunlar eğer o görevlerde 2 yıl bulunmuşlarsa bunlar için 2 yıl aranmıyor" diyen Çelik, şöyle konuştu:
"Bunların zaten milletvekilliğine adapte olup emeklilikleri söz konusu. Valilikten, genel müdürlükten gelen bürokraside üst düzey görevlerde 2 yılını doldurmuş bürokratların milletvekili olması halinde 2 yıl şartı aranmıyor ama SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olanların 25 yılı doldurduktan sonra bu süre içerisinde 2 yıl bunların parlamentoda milletvekili olarak prim ödemeleri veya ödeneklerin içerisinde bunların adapte olmaları söz konusu olacak."
Bu konularda ilginizi çekebilir