'Koku' paniğinin nedeni Bursa Çimento'ymuş!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa mitingi öncesinde geniş alana yayılan kötü kokunun nedeni belli oldu: Bursa Çimento. Şirket yanlışlıktan dolayı özür diledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Bursa'da AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitingi öncesinde kaynağı belirlenemeyen ve geniş bir alana yayılan ve panige neden olan gaz kokusunun sebebi belli oldu. 

Merkez Yıldırım ve Kestel ilçelerindeki kötü kokuyu hisseden vatandaşların hastanelere akın etmesi ile açığa çıkan olay; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açık hava mitingi yapması nedeniyle polisleri de geniş çaplı araştırmaya sevk etti. Çevreye yayılan kokuya, Kestel ilçesinde bulunan Bursa Çimento fabrikasındaki katı atıkların imhası için kullanılan kimyasal maddelerin arasına yanlışlıkla, tüp gazların dolumunda uyarıcı amacıyla kullanılan kimyasal madde dolu varilin karışmasının yol açtığı öğrenildi.

Bursa Çimento Fabrikası yetkilileri, iddiaları doğrularken, "Hata katı atıkların temini için malzeme aldığımız şirketten kaynaklandı. Bizlere yanlış varil göndermişler. Olay öğrenilince tedbirimizi aldık. Sorun giderildi" bilgisi verildi.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Yavuz Baştuğ, öğleden önce yayılan yoğun gaz kokusunun nedenin çimento fabrikasında ortaya çıkan etilmerkaptan gazı olduğunu açıkladı. Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk acil servisine toplamda 112 hasta başvurusunun olduğunu bildiren Baştuğ, zehirlenen 8 fabrika işçisinin de Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine transferinin sağlandığını kaydetti. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne de 3 hasta başvurusunun olduğunu ve hastaların derhal tedavi altına alındığını söyleyen Baştuğ, tüm hastaların kontrol altına alındığı ve ciddi bir zehirlenme vakasının gözlemlenmediği belirtildi. 

Bursa Çimento özür diledi

Bursa Çimento A.Ş. yetkilerince yapılan yazılı açıklamada ise "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan almış olduğumuz atık bertarafı ile ilgili lisansımız kapsamında 19 Mart 2014 tarihinde 08 01 13 boya çamuru kodlu malzemeler alternatif yakıt olarak kullanılmak üzere firmamıza varillerle giriş yapmıştır. 20 Mart 2014 tarihinde malzemeler bertaraf edilmek üzere açıldığı esnada, bir varil saydam görünümlü farklı malzeme yoğun kokusuyla fark edilmiş ve akabinde hemen malzemenin üzeri koku sızdırmayacak şekilde kapatılmıştır. Lisanslı olarak kullanımımızda olmayan bir malzeme olduğu anlaşılmıştır. Olay üzerindeki incelemeler halen devam etmektedir. İnisiyatifimiz dışında gelişen bu durumdan dolayı kamuoyuna üzüntülerimizi bildiririz" ifadelerine yer verildi.