'Köşk seçiminde yüzde 60 oy bekliyoruz'

Seçim gezilerine Aydın'la devam eden Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, adaylığı konusunda AK Parti’nin kurucuları arasında yer alan bazı isimlerden de destek aldığını, bekledikleri oy oranının ise yüzde 60 oy olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYDIN - Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Aydın programı kapsamında Vali Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret etti.

İhsanoğlu, daha sonra Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu ziyaret ederek Aydın’daki sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Türkiye’nin ilk kez halk oylamasıyla cumhurbaşkanı seçeceğini, kutlu bir yolculuğa çıktıklarını, ifade eden İhsanoğlu, kendisine 5 partinin verdiği desteğe ancak "evet" diyebileceğini, yerinde kim olsa bu teklifi kabul edeceğini, bu teklifi reddetmenin kendisi açısından "vatana ihanetle eşdeğer" olduğunu söyledi.

Adaylığını AK Parti’nin kurucuları arasında yer alan bazı isimlerin de destek verdiğini ifade eden İhsanoğlu, "Ben bu görevden kaçamazdım, işte bu vatana ihanet olurdu. Sayın Bahçeli ve Sayın Kılıçdaroğlu benim adımı ilan ettikleri zaman farklı kesimlerden gelen çok güzel tepkiler oldu. Hatta Ak Parti'nin içerisinden beni teşvik edenler ve bu teklifi kabul etmemi isteyenler oldu" açıklamasında bulundu.

"Rolleri birleştirmek olmaz"

Cumhurbaşkanının görevinin, meclisin ve hükümetin çalışmalarının anayasaya uygunluğunu takip etmek olduğunu, baraj, köprü yapmak olmadığını anlatan İhsanoğlu, cumhurbaşkanının ihtiyaçlar konusunda ancak hükümetleri teşvik edici olabileceğini söyledi.

İhsanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aradaki farkı görmemiz lazım. Biri birinin alternatifi değildir. Öbürünün fonksiyonunu alıp kendisine mal edemez. Burası öyle bir ülke değildir. Bu ülkede bir anayasa var bir teamül var. Bizim sistemiz bir parlamenter sistemdir. Bu cumhuriyetle değil padişahlık zamanından başladı.

"Siyasi programla Çankaya’ya giderseniz çatışma olur"

2014 senesinde hiç kimsenin mutabık olmadığı kendi görüşümüzü, sanki tüm millet kabul etmiş gibi, herkesi sanki ikna etmiş gibi, biz bunu herkese kabul ettirme noktasında olamayız. Bu memlekette anayasa var. Ona göre amel etmemiz lazım. Anayasanın hepimizin beğenmediği çok hükümleri var. Ama onun adresi Çankaya değil meclistir. Meclis usulüne uygun olarak tadil ettikten sonra, anayasa yürürlüğe girdikten sonra bu görevi ifa eder. Ama seçilecek cumhurbaşkanı mevcut anayasaya göre seçilecektir.

"Yüzde 60 bekliyoruz"

'Halkın oylarıyla seçilecek’, doğru. ‘Bu da anayasada belirtilen hükmün ötesinde güç veriyor’ bu da doğrudur. Fakat bunu nasıl kullanacaksınız. Bu arada biz yüzde 60 bekliyoruz onu da söyleyeyim size. Bana yüzde 60 oy verdi Çankaya'ya taşıdı, yüzde 40 ne olacak. "Ben onları adam yerine koymam" yok öyle bir şey. Siz 76 milyonun cumhurbaşkanı olacaksınız. Hepsine eşit mesafede olmanız lazım. Siz bir siyasi programla Çankaya’ya giderseniz çatışma olur. Başbakanın görevlerini de ifa edeceğim derseniz o zaman kanunsuzluk olur. Rolleri birleştirmek, değiştirmek gibi bir şey olamaz. Bu fevkalade tehlikeli ve maceralı bir yolculuktur.”

Toplantının soru cevap bölümü basına kapalı gerçekleştirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir